Říkali mi Leni

Říkali mi Leni
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425123/bmid_rikali-mi-leni-OeY-425123.jpeg 4 1396 1396

Leni série

1. díl >

Skutečný příběh českého děvčátka, jež bylo za války dáno na převýchovu do německé rodiny a po válce se za pomoci přátel vrátilo do Čech ke své matce.

sheylka
23.05.2013 5 z 5

Jedna z mála z knížek povinné četby, která opravdu stála za to a kterou si kdykoliv dobrovolně přečtu znovu. Moc hezký, dojemný příběh a vždycky mě mrzelo, že se na konci nedozvím ještě o maličko víc...

werča669
21.05.2013 3 z 5

Tato kniha mě oslovila až poté, co jsem si ji přečetla. Měli jsme ji jako povinnou četbu a zezačátku jsem ji proklínala. Nelíbilo se mi zpracování jakým paní Bezděková psala. Občas jsem se i ztrácela. Ale dojal mě konec, jak jede vlakem za svou biologickou matkou a jejich setkání ( u toho jsem utrousila i slzu). Kniha je pro mě průměrem, ale přeji hezké čtení.

Marika Vanova
17.04.2013 5 z 5

Četla jsem to jako malá, ale pamatuji si, že se mi to líbilo.

lenya
08.04.2013 4 z 5

Dojemná a citlivá knížka, která se těmito vlastnostmi dá ztotožnit s hlavní hrdinkou. Příběh mladého děvčátka jsem přečetla dvakrát v "nácti" letech a nyní se chystám znovu. Prožívala jsem nelehkou cestu životem s Leni od začátku až do poslední stránky. Kouzlo knihy nevidím v samotném příběhu, ale v křehkosti desetiletého děvčátka, kterému se nelíbí, když ho zlobivý kluk tahá za vlasy, nerozumí dospělým a kolikrát i sama sobě :)

pulecek6
29.03.2013 5 z 5

Tohle je knížka která mě v dětství hodně ovlivnila.Skvělá

zampik75
29.03.2013 5 z 5

Knížku jsem půjčila pro dceru, nakonec jsem ji četla já a dojala mě k slzám. Silný, nezapomenutelný příběh. Jedna z knížek, které MUSÍM mít doma v knihovně.

derluc
06.03.2013 5 z 5

Vzpomínka na základní školu, četli jsme jí několikrát, ale nikdy dokonce. Tak jsem si jí po letech přečetla sama :-)

Posli
09.02.2013 4 z 5

Tuhle knížku jsem četla asi ve čtvrté třídě. Pamatuju si, že se mi líbila. Děj si stále vybavuji docela dobře, takže na mě kniha zapůsobila. Myslím, že jsem u ní i brečela.

Lenisk@
20.01.2013 5 z 5

Byla jsem (tuším) ve 3. třídě a čtení jsem fakt neměla ráda. Potom mi babička řekla, ať si přečtu tuto knížku. Hrozně se mi líbilo, že v názvu je moje jméno. A potom jsem se začetla. Nikdy jsem nečetla nic, co by mě tak vzalo za srdce a kvůli čemu jsem změnila názor na celou četbu. Díky této knížce jsem se stala vášnivým čtenářem a ještě několikrát se k příběhu malé smutné Leni vrátila.

hortenzie
03.01.2013 5 z 5

Moc hezká a dojímavá kniha. Četla jsem ji asi jako desetiletá a přemýšlela jsem, jak by mi asi bylo na místě Leni. Snad se podobné věci už nikdy nebudou opakovat. Po letech jsem knihu sehnala v antikvariátě a zjistila jsem, že mě příběh malé Leni nepřestal dojímat.

Yalka
02.01.2013 5 z 5

Nádherná kniha, silný příběh, velmi citlivě zpracovaný. Knížku jsem četla jako dítě tolikrát, že jsem ji snad uměla nazpaměť.
"Mlčím, neumím říci: maminko."

Katrys
12.08.2012 5 z 5

Jedna z oblíbených knih, když mi bylo deset a líbí se mi do teď.

maryzka
03.05.2012 2 z 5

kdysy jsem ji četla nebot jsme to měli jako povinnou četbu hned bych to doporučila u nás mladší generaci

kivera
05.04.2012 5 z 5

Silné téma, poutavě a citlivě napsáno. Poprvé jsem ji četla na základce. Četla jsem ji několikrát, konec vždy obrečím.

sidonie kermack
10.02.2012 5 z 5

Moje velice oblíbená knížka, bohužel jsem ji kdysi půjčila, a ta dotyčná mi ji už nevrátila.

Lili
27.01.2012 4 z 5

„Přátelství je nejvzácnější kvítko. Zalévej je! Leni... "

Téra
14.12.2011 4 z 5

Tuhle knížku jsem četla, když jsem byla ve čtvrté třídě. Sice si už přesně nevybavím děj, ale pamatuji si do dnes, jak jsem u ní brečela. Byla to vlastně první knížka, která mě rozplakala.

RuzickaRuzovka
03.12.2011 5 z 5

Pokždé mne rozbrečí

monii
13.09.2011 4 z 5

Musím přiznat, že význam knihy jsem si plně uvědomila až při jejím druhém čtení. Příběh malé Leni nastiňuje utrpení, která nám byla způsobována a beznaděj, ve které se mnoho jí podobných nacházelo. Přesto Leni žila ve víře, že její život musí mít i světlou stránku, že její milující rodiče nemohli beze stopy zmizet. Velmi dojemný příběh s mnohdy dětinským pohledem na věc umocňuje atmosféru křivdy a příkoří jí způsobených. Zároveň však je v jejím naivním vnímání světa vidět upřímnost a čistotu, kterou se snažila vybojovat svou svobodu.

VeverQa
30.08.2011 5 z 5

Před pár lety nám tuhle knížku četla ve škole paní učitelka. je to nádherná knížka, ale také poněkud smutná.