Letopisy Vukogvazdské družiny – svazek čtvrtý
Jan Kravčík
![Letopisy Vukogvazdské družiny – svazek čtvrtý Letopisy Vukogvazdské družiny – svazek čtvrtý](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362591/bmid_letopisy-vukogvazdske-druziny-svaze-bXz-362591.jpeg?v=1643171667)
Letopisy Vukogvazdské družiny série
< 4. díl
Měla to být jen krátká výprava do trpasličích dolů, ale jak už to tak bývá, zvrhla se v boj na život a na smrt. Trpaslíci nikdy nebyli příjemní braši, a co teprve, když jim doly pustoší krutí skřetí drancíři, kteří spálí všechno a všechny, co jim přijdou do cesty. To je pak lepší co nejrychleji zmizet. Pro někoho už je ale pozdě… Vukogvazd není svět, kde všichni hrdinové zdárně přežijí a s drsným úsměvem na rtech odejdou obtěžkáni zlatem. Je to nehostinné místo, a kdo do něj vejde, tomu hlava sejde. Protože z hloubi hvozdu se šíří zlo, prastaré, s ostrými, nelítostně trhajícími drápy. Hrdinové tak musejí vzít zavděk spojencem, kterého by si nikdo dobrovolně nevybral.... celý text
![elenai elenai](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82072/m_elenai-iCu.jpg?v=1540989351)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ne, ne a ne! Já jsem si ten čtvrtý svazek neměla číst! Co jako teď budu dělat? To si ze mě Kravčík dělá srandu? Doufám, že už sepisuje pátý díl a že bude stejně skvělý jako tento! Uf, už jsem se trochu uklidnila. No, takže tohle bylo zatím nejlepší pokračování série a zaslouží si čistých *****. Byla to neskutečně skvělá jízda, všechny tři příběhy mě nesmírně bavily po všech stránkách. Akce střídala vtip, romantiku a příjemné mrazení. Co se týče postav, oblíbené jsou snad všechny, protože jsou tak odlišné - držkatý Lopin (co slovo, to perla), Rinvit za-každou-cenu-udělat-správnou-věc, roztomilý ťulpásek Dargos, Tesla, která je vždy nad věcí, a hubatá Gereta, která v mnoha ohledech předčí kdejakého chlapa. Všichni mi přirostli k srdci a měla jsem o ně pořád strach, protože pan autor se s hrdiny moc nemazlí a klidně je šoupne smrti do chřtánu.
Jeho spisovatelská zdatnost navíc strmě stoupá vzhůru, takže to snad pro něj bude impuls sepsat další Letopisy. Že už to zmiňuju podruhé? Ach jo...
![dzahradnik dzahradnik](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/4516/dzahradnik-0Mg.jpg?v=1540922645)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Návrat k oblíbeným hrdinům trval déle, než bychom si přáli, ale stálo to za to. Myslím, že vzestupná úroveň čtivosti je zase potvrzena.
Část díla
Kúducká veselka 2017 |
Měď nad zlato 2017 |
Za Rageburk! 2017 |
A dál? To bylo první, co mě napadlo po dočtení poslední strany. Bohatý slovník, skvělá stylistika, vtip, napětí, trochu té romantiky, žádné párání se s postavami. Obzvláště poslední příběh "Za Rageburk" je skvělý. Dá se říct, že celá série zraje jako víno. Kéž by byl i svazek pátý!