Lovci mamutů
Eduard Štorch
Román ze starší doby kamenné se odehrává na různých místech Čech a Moravy a vychází ze skutečných archeologických nálezů. Autor však dokázal mistrně skloubit fakta s příběhem. Čtenář se tak stává součástí napínavého děje, sleduje putování hlavních hrdinů Kopčema a Veverčáka, prožívá s nimi všechna jejich dobrodružství a s napětím sleduje jejich vynálezy, ale současně se seznamuje s pravěkou dějepisnou látkou, získává základní vědomosti o paleolitické společnosti... První kapitoly románu vznikly již na počátku 20. století, ale jeho poznávací i literární hodnoty obstojí i ve století jednadvacátém.... celý text
![Forsaken Forsaken](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/508643/m_undead.jpg?v=1733520439)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kromě různých mayovek, verneovek, steklačovek a Čtyřlístku jde o mé nejoblíbenější čtivo z doby, kdy byl pro mě život jen zábavnou zkušeností. Lovce mamutů jsem už nečetl nejméně pětatřicet let, ale svého času jsem je četl tolikrát, že si Kopčema, Veverčáka a Mamutíka pamatuji dodnes. Sakra, vždyť i ten lump Houžňák se mi vryl do paměti. Moc pěkně to pan Štorch sepsal.
![Slávka67 Slávka67](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/314060/m_slavka67.jpg?v=1736547970)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Též jedna ze základních knih mého dětství. A jedna z těch, kterými jsem žila. Maminka mi věnovala kuřecí kost, kterou jsem pak nosila na provázku na krku a víc se tak cítila být Kopčemem. A i když jsou dnes znalosti o pravěku jinde, jsem jí vděčná za to, že mi otevřela dveře do pravěku a probudila ve mně zvědavost a zájem o tu dobu. Byla to taková moje knižní "pravěká svatá trojice" - Lovci mamutů, Mamuti táhnou do bažin a U pravěkých lovců. Ale Lovci mamutů byli první.
![Snílek1980 Snílek1980](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásná dětská kniha plná dobrodružství, která ve své době skvěle popisovala dobu kamennou podle tehdejších objevů. Jenže právě že podle tehdejších objevů. Dneska už jsme ve znalostech o lovcích mamutů na našem území mnohem dál. Knížku jsem si přečetla znovu po letech a moc mě bavilo, že má spád a sugestivně popisuje krajinu a zvířata. Bohužel, co se týká popisu lovců mamutů, jsou to informace velmi zastaralé, kvůli kterým si ještě dnes mnozí lidé myslí, že naši předkové z okolí Věstonic vypadali jako poloviční opice a dorozumívali se skřeky. Ale jak píšu výše, na dobu kdy byla napsaná, je knížka skvělá.
![PitoR PitoR](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/413777/m_pitor.jpg?v=1733918798)
Boj o prežitie!
Veľmi zaujímavá dobrodružná kniha z praveku, ktorá oslovila celé generácie čitateľov. Každodenný boj o prežitie, ktorý sa odohráva na území dnešnej Moravy a Česka, kde reálne aj žili lovci mamutov. Hlad, boj s prírodou i medzi jednotlivými kmeňmi, zrada, podlosť, krutosť, ale aj česť, odvaha, vynaliezavosť, šikovnosť a sila vôle prežiť v neľahkých podmienkach. To je román českého spisovateľa Eduarda Štorcha, ktorý sa v tejto podobe objavil v roku 1937. Čas mu ani v najmenšej miere neubral na atraktivite - práve naopak - a dokázal ma osloviť aj dnes.
![Teron Teron](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63952/m_63952-OmZ.jpg?v=1459854942)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z krásných vzpomínek na čtení v hodinách češtiny na prvním stupni základky...kdo by sakra mohl zapomenout na Kopčema s Mamutíkem?
![Rozari Rozari](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159870/m_rozari-65e62c1edcf48.jpg?v=1709583391)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Syn četl v rámci povinné četby 4. třídy Volání rodu. Byl nadšený.
Půjčila jsem současně domu i Lovce mamutů, ti u nás leželi docela dlouho, minulý týden se mu dostali do rukou a dneska ráno přišel: Napsal ještě něco Eduard Štorch? Mě to děsně baví! :D
Co dodat. Mě to bavilo taky.
![Emik87 Emik87](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/356336/m_emik87-I81.jpg?v=1641412686)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížku mám moc ráda. Oblíbila jsem si jí hned, jak jsme jí dostali na základní škole k přečtení. Jednu hvězdu ubírám za kapku složitý jazyk, který čtení trošku komplikoval. Nicméně kniha skvělá a doporučuji čtení.
![Radka1911 Radka1911](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94043/m_radka1911-653ab2e2c0bc6.jpg?v=1698345699)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásná, pro mne nezapomenutelná kniha. Pro většinu malých čtenářů je to díky archaickému jazyku těžké čtení, ale rozhodně stojí za to.
![Monika1717 Monika1717](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/269399/m_monika1717-BL9.jpg?v=1594550911)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu čtou moji žáci, dnes se mě jeden ptal, co znamenají červené tečky v mapě. Knihu jsem přečetla před lety, dnes jsem ji opět vyhledala v knihovně a strávila s ní 6 hodin. A nemyslím si, že to byl ztracený čas.
![Achillesaželva Achillesaželva](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/431427/m_achillesazelva-657ed1de57cc2.jpg?v=1702810078)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Toto je sladká vzpomínka na dětství. Kdo nečetl Lovce mamutů?! Klasika, která rozvíjí dětskou představivost. Krásné.
![nikolet nikolet](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/242203/m_nikolet-99z.jpg?v=1554029989)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z nejznámějších Štorchových knih. Pomáhá rozvíjet představu, jak asi naši předci žili. Autor čerpal z tehdejších archeologických nálezů.
![Zemlja Zemlja](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/426956/m_zemlja-6608f451e7343.jpg?v=1711862866)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Není to snadné čtení. Ale stojí za to. Knížka mi pomohla vytvořit si představu o životě v pravěku. Ilustace také pomohly.
![Jadla Jadla](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29436/jadla-FbV.jpg?v=1542889263)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem ji znova po letech letoucích. Tentokrát nahlas dětem večer před spaním. Syn ani nemohl vydržet ležet, jak napjatě poslouchal. I mladší dceři se příběh líbil. Hráli si pak na tlupu, jeskyni, křesání jiskřičky a předpokládám, že i na pád do propasti a lov nosorožce. Ale jsem raději, že toho jsem přímým svědkem nebyla.
Zase se mi při opětovném čtení pospojovaly střípky, které mi uvízly v hlavě při prvním čtení a knížka mě ani podruhé nezklamala. Ano, poznání minulosti už je dál, některé věci nahlížíme jinak, ale dítěti je nádherně a srozumitelně předložen každodenní zápas o přežití, dospívání chlapců v lovce, závislost člověka a lidstva na přírodě.
Syn si teď přeje, až vyroste, být Mamutíkem. Přeje si vidět štípání pazourku a aby zas byli mamuti. Já si přeju, aby jednou svým dětem mohl v klidu a bezpečí číst třeba právě Lovce mamutů.
![Robodlak Robodlak](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/141840/141840.jpg?v=1462123529)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě nejlepší Štorchova kniha. Patřila k mým nejoblíbenějším v dětství a i po desetiletích ji pokládám za skvělé dílo. Vylíčení reálií sice už neodpovídá aktuálním vědeckým poznatkům, nicméně jde o skvěle napsané dobrodružství podněcující čtenářskou představivost. Autor sleduje putování pravěkých lovců do nových lovišť, popisuje vztahy uvnitř tlupy a události, které ji postihly.
![ronyyy ronyyy](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/419018/m_ronyyy-dEp.jpg?v=1688537276)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Uznávám, že kniha je opravdu kvalitně zpracovaná, nicméně pro mě naprosto nečitelná. Na základce utrpení a dnes by to nebylo o nic lepší. Zkrátka nuda.
![TaLu TaLu](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94051/m_talu-jbv.jpg?v=1540998401)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poslechla jsem si jako audioknihu a znovu se vypravila za dobrodružstvím z dětství. Krásná atmosféra. Příhody Kopčema a jeho tlupy. Boj o život, hlad, zima, ztráta ohně, ale i chvíle hojnosti a lenošení po úspěšném lovu.
![Barakoudel Barakoudel](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/300063/m_barakoudel.jpg?v=1719765767)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ve čtvrté třídě utrpením, na vysoké škole odměnou.
Nečekala jsem, že mě při druhém čtení knížka natolik pohltí a zasáhne. Když jsem ji brala do ruky, úplně jsem cítila prvotní odpor z povinné četby. Teď, po přečtení, cítím hrdost. Hrdost ke své rodné obci, ke Štorchovi jako pedagogovi.
Nápad, přečíst si knížku znovu, mi vnukl pan docent Horák, který ji doporučil zejména z pohledu krajinářského. Nejen dějepisně jsou Lovci mamutů velmi hodnotní. Jsou zde přesně odpovídající popisy krajin a fauny kvartéru! Páni. Jak si před sto lety mohli vědci bez moderních metod zvládnout tak přesně vykreslit časy už dávno minulé?
Moc mě také bavily jednoduché a všeříkající obraty, kterými je děj protkán. Např. "Sob barví vodu." Jazyk a příběh je tolik odlišný od dnešních titulů! Odlišný v nejlepším slova smyslu.
pravěk boj o přežití Zdeněk Burian, 1905-1981 zfilmováno česká literatura pro mládež pravěké osídlení pravěké umění lovci mamutůAutorovy další knížky
1962 | ![]() |
1976 | ![]() |
1965 | ![]() |
1962 | ![]() |
1997 | ![]() |
Jedna z knížek bez kterých si neumím představit své dětství.Mohla jsem i mamuta honit u dědečka na zahradě.