![SeverusSnape SeverusSnape](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143340/m_143340-sOi.jpg?v=1490456168)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Opravdu toto dílo moc nemusím a nechápu proč je pořád tak vychvalováno až do nebes.
Rozhodně jsem již četla mnohá lepší díla z poezie
![krabat krabat](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51858/m_51858-LF9.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Máj je dle mého názoru vrchol všeho co bylo v čechach napsano , ona uvaha o lasce, životě ,smrti a marnosti byti je jako utržena lavina četl jsem knihu snad stokrat a pořad to ma co dát ale musel jsem k tomuto nazoru zrát třicet let jako vino
![JanaBalunova JanaBalunova](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/138676/m_janabalunova-F4q.jpg?v=1570630343)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prvně jsem četla povinně... tak mě to nechytlo... Komu se kdy chtělo dělat něco z donucení? Ale později jsem ke knize dospěla a vzala ji do ruky z vlastního rozmaru. To bylo ono. Tehdy jsem začala vnímat děj, slovní obraty, lásku k zemi a lásku jako takovou... Bylo to nádherné, tragické a zůstane to věčně...
![Denn896 Denn896](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48164/m_48164-7Qw.jpg?v=1459854934)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Musím se přiznat, že jsem se poněkud zdráhala k přečtení této knihy. Do čtení jsem se pustila spíše z povinnosti (povinná četba k maturitě). Zdráhala jsem se kvůli tomu, protože většina mladých lidí, si volí tuto knihu, která zaručuje prostou jistotu (ať už se koukáte na film - který je sice hezký, ale pořád to není ono. Zkrátka je to příběh, který zná snad každý.)
Nicméně, kniha mi přistála na stole jen proto, protože jsem věděla, že nic v naší školní knihovně nemáme (samozřejmě jsem opět všechno dávala na poslední chvíli).
Každopádně knihy opravdu nelituji! Je pravda, že je poněkud náročnější k přečtení - je dobré si nechat i určitý rozestup k přemýšlení. Zkrátka a jednoduše - Mácha si uměl pohrát se slovy ( úžasně použity umělecké jazykové prostředky). V knize je hodně popisována krajina, což je další plus pro mou malou duši!
Bohužel nemůžu mluvit k většině, ale myslím si, že kniha není ztrátou času. Ať už to máte povinné jako já a nebo ne. :-)
![Xena011 Xena011](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/108830/m_xena011-tcD.jpg?v=1540826683)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Moc příjemný pocit mi tato kniha nepřinesla, ani se mi moc dobře nečetla. Jedná se o klasiku. Předpokládám, že ji znovu asi číst nebudu, ale nikdy nevíte, přes to je na ni něco zajímavého, ale v porovnání s Kyticí má pro mě nižší uznání. Asi je to také tím, že je mnohem těžší na porozumění.
![wencatko18 wencatko18](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/12410/wencatko-6x1.jpg?v=1583015070)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám doma faksimile 1. vydání Máje (rok vydání 1916), což je neuvěřitelně krásné jak na pohled, tak na čtení. Je to jako pohlazení starých dob, o kvalitě básně snad ani mluvit nemusím - pro mě je Karel Hynek Mácha no.1 ;)
![Dep8 Dep8](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Je to klenot naší literatury. Jazyk má Mácha opravdu vytříbený, ale děj mě spíše nudil. Po té jazykové stránce je to dílo hodné obdivu, ale jinak by šlo vše důležité vtěstnat na 3 stránky textu a bylo by.
![Radan2020 Radan2020](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
K maturitě se hodí, hlavně díky tomu, jak je to krátké. A ne, že by to bylo nějak hrozné, jen už tuhle knihu pravděpodobně nikdy nevezmu do ruky, což se třeba o Kytici říct nedá.
![bruzdek7 bruzdek7](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124654/m_124654-ChS.jpg?v=1459855108)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Kája Máchů si asi trošku šlehnul než napsal toto zvěrstvo ne. Můj intelekt zřejmě nedosahuje ani k jeho patám, neboť jsem schopen pochopit nanéjvýš první tři verše. Nebýt maturity, tak se k tomuto dílu ani nedostanu, což by bylo asi dobře, jelikož zřejmě nejsem s to pojmout obsah této básně. Nuže dost bylo řečí, udělmež body. Toto veledílo ode mne získává jednoho bludišťáka.
![Ivča1394 Ivča1394](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Taky jsem ji četla k maturitě, ale líbila se mi a zřejmě si ji i koupím. Viděla jsem totiž přítiskové vydání s Erbenovou Kyticí
![Lucie18 Lucie18](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Knihu jsem četla jen kvůli tomu, že jí mám k matuře... Už nikdy víc bych to nečetla. Básně nejsou pro mě :D.
Ale každý na to má jiný pohled :)
![nikikostadinova nikikostadinova](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109450/m_109450-DF9.jpg?v=1506170951)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Noo přečteno kvůli referátu. Do maturity to nechci vidět :-D Jen legrace :-). Nádherné poetické dílo, četlo se velmi dobře, kdo to nezná ať honem shání :-)
![oXide oXide](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/39937/39937-71Q.jpg?v=1468912067)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vrcholné dílo české poezie, základní stavební kámen moderní české poezie a Mácha jako jeden z „prokletých básníků“ u nás. Máj jako dílo má všechno, od prvotního nepřijetí pro svůj nihilismus a málo vlastenecký charakter na pozadí Národního obrození, až po nepochopení v dnešní době, ano, tak složité dílo to je, že většinou populace je i po svých 180 letech stále zcela nepochopeno.
Mácha zde skvěle pracuje až se surrealistickou přírodou, která má v Máji nezastupitelnou roli, nejde totiž o přírodu, jako takovou, nýbrž o jakousi živou entitu, tedy „Matku zemi“ (viz. deníky). Mácha zde staví do kontrastu pomíjivost lidského osudu (se kterým skvěle pracuje) oproti věčnosti přírody, která je nepomíjivá, věčná a stále se obnovující – Mácha dokonale pracuje s časem.
Ve své první rovině je sice dílo lehce obhájitelné jako báseň lásky (aneb zcestná interpretace na základních, ba dokonce středních školách), ale ve své podstatě je i láska sama pomíjivá, tak jako život člověka, který Mácha vnímá naprosto lhostejně a ústřední myšlenkou díla je pak právě pomíjivost (v čase).
Bohužel je zdejší hodnocení naprosto zkresleno nepochopením a neschopností správně nahlížet na text a nevnímáním mimotextové roviny.
láska smrt zfilmováno Karel Hynek Mácha maturita romantika čeští básníci poema česká poezie klasická literaturaČást díla
Abelard Heloise |
An den Gräbern der Freunde |
An der Friedhofe |
![]() |
Básně bez nadpisů a zlomky |
Bez nadpisu (1) |
1954 | ![]() |
2012 | ![]() |
1981 | ![]() |
1959 | ![]() |
1930 | ![]() |
S tvorbou Karla Hynka Máchy jsem se poprvé seznámila již dříve a už tehdy si uvědomila, že právě Máj byl mnohdy čtenáři nepochopen. V knize totiž nad jednoduchým dějem převažují lyrické popisy.
Na mě samotnou nejvíce zapůsobila atmosféra jednotlivých částí básně a dokázala si mě získat autorovým osobitým stylem a svou symbolikou.
Zpočátku jsem byla přesvědčena, že kniha primárně pojedná o nešťastné lásce, ale skrývá se v ní toho mnohem víc – otázka lidské existence, plynoucí čas, podmanivá příroda.
Možná, že se nám už naše česká příroda nezdá ničím výjimečná. Možná, že už nám zevšedněla. (Žijeme v přemodernizované době, kdy dokážeme přírodu a život v ní nejen obdivovat, ale také ničit.) Při čtení Máchova Máje jsem si ale dokázala plně uvědomit všechnu tu opomíjenou krásu, kterou máme přímo na dosah ruky. Stačí jen otevřít oči.
I když se může někomu na první pohled zdát, že o lidském životě se toho z knihy moc nedozvíme, opak je pravdou – je tu zachycen v kontrastu s nespoutanou přírodou. Tento kontrast na mě velmi zapůsobil a umožnil mi o básni ještě více přemýšlet. Setkáváme se tu s vyobrazením pocitů marnosti, hledáním, pochybnostmi, lidským utrpením a bezmocí.
Myslím si, že člověku nestačí jednou si přečíst tuto báseň, aby ji doopravdy pochopil. Tato kniha se musí prožít. Jedině tak odkryjete tu krásu, kterou v sobě skrývá.