Mandlová madona

Mandlová madona
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56782/mandlova-madona-56782.jpg 4 48 48

Bernardino Luini, oblíbený žák Leonarda da Vinciho, je pozván do Saronny, aby vyzdobil freskami místní kostel. Jeho oči spočinou na okouzlující mladičké urozené dívce Simonettě di Saronno a rozhodne se namalovat madonu podle ní… Lombardií na počátku šestnáctého století zmítají neustálé války, v jedné z bitev Simonetta ztratí milovaného manžela. Když se vzpamatuje ze zármutku z jeho smrti, zjišťuje, že jí navíc hrozí ztráta zadluženého rodového sídla. Křehká kráska se rozhodne bojovat a sehnat peníze za každou cenu. Třeba tak, že bude stát modelem pro madonu slavnému malíři... Mezi ní a malířem to od počátku jiskří a vzájemná nevraživost se posléze změní v lásku. Milostné vzplanutí však může v těch bouřlivých časech ohrozit nejen pověst, ale i život obou zamilovaných. Práce na fresce se chýlí ke konci, stejně jako Simonetina příprava nového nápoje z mandlí _ pověstného Amaretta di Saronno. Osudy všech hrdinů tak jako by neustále ovlivňoval mandlový sad u Simonettina sídla, i jeho plody, stejně hořkosladké jako její zakázaná láska.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

The Madonna of the Almonds , 2009


více info...

Přidat komentář

Galadwen
13.10.2021 3 z 5

V podstatě něžná a nenáročná pohádka s několika temnějšími podtóny. Trochu mě hlavně ke konci mátly časové souvislosti (myslím, že autorka tam něco špatně propočetla nebo podala), ale i tak docela hezké odpočinkové čtení, nic víc, nic míň.

Renike
14.09.2021 5 z 5

Nápad na Mandlovou madonu inspiroval autorku oblíbený likér Amoretto di Saronno, nyní známý a i u nás prodejný pod názvem " Disaronno Originale". Legenda vypráví pověst o lásce mezi krásnou vdovou a malířem Bernardinem Luinim. Děj má 2 linie, které krásně zapadají do sebe. Ta kniha už je druhá, co jsem letos četla o původu mandlového likéru. Ta z Lombardie a druhá z Kalábrie, kterou jsem i přivezla z dovolené ochutnat. Kniha krasna,doporučuji.


Iveta248
30.12.2020 4 z 5

Pekne písaný historický príbeh, skutočnosť ako aj fikcia sa dobre dopĺňajú. Veľmi dobre sa kniha čítala.

mistrikova
27.09.2020 5 z 5

Dva na první pohled paralelně se prolínající hlavní příběhy dvou postav, a to Bernardina Luiniho, malíře, žáka Leonarda da Vinciho, a zchudlé, ovdovělé šlechtičny di Saronno. Postavy se postupně vyvíjely a dozrávaly tak, jak jim život přinesl těžkosti i ztráty. Historická fikce na pozadí reálných skutečností, například skvělého italského amaretta, informace o životě, politice i zvycích v Itálii té doby. Knihu doporučuji.

Vestička
31.03.2020 4 z 5

Jednoduchý příběh, u kterého se člověk i spoustu dozví, i když se to tak třeba ani nezdá. Velké plus za to. A za itálii , mám další místa, kam se chci , musím podívat. Velké minus za překlad. Příběh krásný, kulisy úžasné. Lidé milí, styl vyprávění laciný, červená knihovna hadr.

speciale88
29.01.2020 3 z 5

Krásná kniha.. moc se mi líbila.. odpočinkové čtení.

MíšaS.
30.04.2017 3 z 5

Příjemné počtení, ale pro mě nejlepší Křišťálové srdce.

marimari
25.01.2016 5 z 5

Milý historický příběh, lehký, nenáročný s dobrým koncem. Já přitom měla chuť na Tiramisu, do kterého Amaretto patří.

me.odstiny.knih
28.06.2014 5 z 5

Moc krásný příběh.... knížka se mi moc líbila...

lusila
24.06.2013 5 z 5

Krásna kniha. Aj keď autorka zamenila pôvod hlavnej postavy / v skutočnosti nebola urodzeného pôvodu/, tak dej vychádza zo skutočnosti. Doteraz som nevedela, že Amaretto vynašla žena.

shenandoah
06.01.2013 3 z 5

Příjemné odpočinkové čtení. Ne všechno jsem autorce věřila, navíc jsem občas měla problém orientovat se v časové lince, ale jsem jí vděčná za to, že pro mě objevila Bernardina Luiniho. A mám chuť na Amaretto.