Manželky, milenky, zoufalky
Lenka Lanczová
V osmnácti měla Alexandra o svém budoucím životě jasné představy – věděla, co chce (žít si jako v pohádce po boku bohatého sexy manžela, vychovávat s ním dvě roztomilé, krásné a hodné děti a mít se skvěle), stejně jako věděla, co nechce (hlavně ne vzít si obyčejného chlapa a prožít banální život). Její kamarádky na tom byly dost podobně, všechny věřily, že ony budou těmi výjimkami, kterým se to podaří. Jsou přece mladé a krásné a mají všechno před sebou! Jenže... Za dvacet let od maturity ušla každá z šestice někdejších spolužaček a kamarádek dlouhý kus cesty a z růžových plánů zbyla víceméně hořkoslaná torza. Ze svých naivních představ musely hodně slevit - a beztak to není takové, jak by si přály. Báječní sexy chlapi s tučným kontem se buď nevyskytují, anebo dávno odspěchali za mladšími, některé z kamarádek jsou rozvedené, další se k tomu chystají... Alex (a nejen ona) znovu stojí na křižovatce a stejně neví, kam a jak dál, natož s kým, aby to za to stálo! Polovina života pryč, správní chlapi zadaní a ty děti taky jaksi nejsou až tak dokonalé... Přesto všechny doufají, že to vyjde. Když ne jednou, podruhé, potřetí... posté, a tak hledají dál a tam uvnitř si připadají pořád stejné - mladé jako tenkrát (jenom se nesmí koukat do zrcadla a stoupat na váhu...), s většími či menšími boulemi a šrámy uštědřenými životem možná banálním, ale tím jediným, co žijí tady a teď...... celý text
Tuto knihu jsem četla jako re-reading do čtenářské výzvy, kniha koupená na bazaru DK.
Lenka je moje nostalgie, ke které se kdykoliv ráda vracím. Není to žádná těžká literatura. Vypráví o běžných ženách, dívkách, dětech. O běžném životě všech okolo nás. Někomu se daří, druhému něco jiného.
Nikdo nemáme dokonalý protějšek, protože dokonalý lidi nejsou. Každý máme nějakou chybu. Alex je 5 let rozvedená, bude mít 20 let od maturity. Schází se se svými kamarádkami u kávy a vzpomínají jaké měly plány do života.
Pracuje v knihovně, což jí teda trochu závidím. :) To mě na knize bavilo asi nejvíc. Doma má puberťáky se kterými ne vždy je ideální debata, ale tak nějak jako všude.
Za dvě hodiny přečtená, brzy si připomenu nějakou další. A konec, Radka jsem ji fakt přála. Dovolená s bývalou školní partou v Itálii byl ovšem úlet. I po letech skvělý relax u knihy.
Na Lanczové jsem vyrůstala, takže bylo fajn si zavzpomínat (hlavně kvůli Čtenářské výzvě) - jinak bych zřejmě po knize nesáhla. A už to bohužel nebylo to nadšení z prvních dívčích románků a prvních velkých lásek. Je to prostě o ženách semletých životem a zkušenostmi. Moc reálné a bohužel nepříliš zajímavé. Špatné to nebylo, ale asi to už moc nikoho neohromí. Budu si Lanczovou radši pamatovat z těch pubertálních let... ;-)
Nějak nechápu, co tím chtěla autorka říct. Připomenout se svým dávným čtenářkám z puberty a posunout i své tehdejší dívčí postavy do roviny dospělých? Pak se to moc nepovedlo, protože tyhle životy všechny žijeme v realitě. Jestli chce někdo ještě i číst o výchově puberťáků, rozvodech, potížích v práci, kamarádkách, které se chovají jako krávy a pomlouvají se... pak do toho :-D Já posílám dál.
Dívčí romány mi přijdou lepší. Ty pro ženy se mi od ní moc nelíbí. Ale čte se velmi hezky. Jako všechny lanczovky.
Příjemná, čtivá kniha, milá tím, že nepojednává o prvních láskách šestnáctiletých slečen, ale o životech zkušených maminek a manželek, které ještě nechtějí rezignovat na lásku. Doporučuji
Kniha ke které se ráda vracím. Za mě jedna z těch lepších. Humor nechybí, láska taky ne.. Ideální na letní večer s vínem :)
Příběh Alex a jejích spolužaček byl vyloženě ze života. Kniha se velmi dobře četla, měla spád. Na dlouhé večery jako stvořené.
Taková česká předloha k filmu Zoufalé manželky a Sex ve městě... veselé, čtivé, moderní, ze života.
Největším kladem této knížky je zachycení toho, jak to funguje v knihovnách. Jaká tam jsou oddělení a jaké úkoly mají jednotliví zaměstnanci. Alexandra by se asi mojí přítelkyní nestala, i když v té plejádě kamarádek patřila k těm snesitelnějším.
Super hláška ukončeného styku: ŽUŽU VYKLOUZLO.
Je ufňukaná a slabá - parchant jí domů přivede chrápat kluka se kterým hodlá v pokojíku píchat a ona na to jen řekne, že se jí to vůbec nelíbí, ale přesto nic neudělá.
O tom, že se nechává oběma ojet okamžitě, ani nemluvím.
Typická ženská slípka no.
Po dlouhé době jsem vyhledala její knizku a musím říct, ze jsem touto volbou udělala dobře. Hrdinky od "počkej na me, Radko", zestarly stejne jako ja a prožívají stejne radosti a starosti. Opět jako pred 17 lety jsem se nemohla odtrhnout a přečetla za jediný den. Určitě zpětne doctu i ty, které mi od této autorky unikly ???? Díky za návrat do mladí a propojení se současnosti ❤️
Ze života jedné knihovnice a jejích spolužaček ze střední a o tom e život může někdy bejt pořádně zamotanej ...
I já jsem si tuto knihu vybral do splnění čtenářské výzvy pro rok 2018. I přes to, že zrovna tento žánr příliš nevyhledám (romány ze současnosti), mne kniha zaujala a místy i pobavila. Za sebe mohu jen doporučit.
2019 | Těžká noc |
2014 | Život na ostro |
2013 | Dvakrát dospělá |
1997 | Znamení Blíženců |
2009 | Pošeptej po větru |
Asi jsem nikdy od této autorky nic nečetla.Takže náhodný výběr ve čtečce.Myslela jsem ,že píše pro mladší čtenáře,a tohle tak nebylo.Nic náročného,ale fajn.