Jupiterův mýtus
Lindsey Davis
Marcus Didius Falco série
Falco s rodinkou se za pobytu v Británii vypraví do Londinia na návštěvu Heleniných příbuzných. Ještě se ani neohřál, a hned ho čeká nepříjemný úkol: je povolán k vyřešení hnusné vraždy. Oběť, bohatý hodnostář, je nalezen ve špinavé krčmě utopený, strčený hlavou dolů do studny, jejíž stěny tvoří vysoká vinná bečka. Odtud se rozvíjí spletitý děj a Falco i jeho rodina a přítel Petronius se dostávají do zapeklitých situací. Jde po nich nebezpečná tlupa. Přívětivý vyspělý Řím je v nedohlednu a v drsné zaostalé provincii na březích mohutné řeky Thamesis jde o život.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2009 , BB artOriginální název:
The Jupiter Myth, 2002
Líbí se mi popisy každodenního života římanů, fungování úřadů. Je vidět že si autorka dobře prostudovala tématiku.
Příjemné čtení, ale nijak zvlášť nezaujalo. Nejlepší a nejzajímavějších bylo posledních cca 50 stránek, kdy se začalo něco opravdu dít. Zbytek tvořily, bohužel, zbytečně rozvleklé scény a popisy.
Falco ještě pořád v Británii dostane na starost vyšetřování vraždy jeho posledního odhaleného pachatele. Kniha je místy dost popisná, ale zase na druhou stranu se dozvíme, jakže to dopadlo s Marcií a Petroniem :)
Místy hodně akční, ale hodně smutné (kvůli několika osobním tragédiím), s celkově pochmurným vyzněním. Tentokrát na mě Falconův příběh nijak příjemně nezapůsobil.
Knihu jsem četla celkem dlouho, příběh se vyvíjel pomalu, až od poslední čtvrtiny knihy jsem se nemohla odtrhnout.
Příběh navazuje na předchozí Mrtvolu v lázni. Marcus se tentokrát snaží proniknout do sitě organizovaného zločinu v Londiniu, kam se přemístili zločinci z Říma, aby si založili prosperující podnik s vybíráním výpalného.Velkou roli hraje Petronius, kterému jde o život. Na scéně se také objevuje Albia, budoucí Falconova adoptovaná dcera. Čtenáře mj. čeká velkolepá akční scéna v amfiteátru s gladiátorkami a mafiány vyřizujícími si účty. Lindsey Davisová se opět nechala inspirovat novými archeologickými nálezy a napsala další skvělý příběh, který rozhodně nebude nikoho nudit.
Anglie starověký Řím historické detektivky
2002 | Ztracené stříbro |
2002 | Bronzové stíny |
2016 | Svátek hojnosti |
2003 | Měděná Venuše |
2012 | Bohyně odplaty |
Jako na houpačce. Po solidním minulém dílu, který kupodivu ani nebyl z Říma, kde je vždy autorka silnější, pokračuje tahle historická gangsterka v Londýně. Nápad a zápletka prakticky nula. Tohle se mohlo odehrát kdekoli a kdykoliv. Historické reálie, které tyto knihy většinou zachraňují, jsou tentokrát nulové. Už aby byl Marcus zase doma.