Šelmy v aréně
Lindsey Davis
Marcus Didius Falco série
Blíží se otevření Colossea a chystá se slavnostní program. Gladiátorské zápasy a štvanice na šelmy v aréně jsou výnosný obchod. Bohatí podnikatelé, zejména dovozci dravých šelem ze severní Afriky, se snaží jeden druhého zničit a neštítí se ani vražd. Přímo v aréně se v přestrojení ocitne i Falco a stává se svědkem dalších vražd. Starověký Řím, rušný a velkolepý, překypující vášněmi, chamtivostí a ctižádostivostí, vytváří dokonalý rámec pro politické intriky - i pro vraždy. Propracované detaily křísí starý Řím k životu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2007 , BB artOriginální název:
Two For the Lions, 1998
Takže další autorčina klasika. Zajímavý nápad, který se v 1. třetině nadějně rozvíjí. Potom přijde zcela zbytečná 2. třetina. Asi má smlouvu na počet stránek. V poslední části to zase začíná být zajímavé, aby to zcela zabil příšerný závěr. Ale ty dobové reálie jsou fantastické, takže za čas se určitě pustím do 11.dílu.
Tak tohle připomíná knihy Kena Bruena. Falco na nic nepřijde, jen tak prudí kolem až se vše tak nějak vysvětlí samo. A ten závěr, ten je tedy také zvláštní. A hlavně pokud člověk chce vědět bezezbytku jak vše dopadlo musí si přečíst následující knihu.
Falco se opět nechal překecat a pracuje pro císaře, navíc s nenáviděným Anacritem. Autorka to opět pojala spíš jako politickou frašku než detektivku, což mi moc nevyhovuje. Jejím cílem je zřejmě zabrousit do všech oblastí života ve starověkém Římě a občas je to příběhu na škodu.
Příběh je čtivý, i když jsem chvílema přemýšlela, o co teď vlastně jde a co hledáme? Nicméně ráda se pustím do dalšího Falca.
Falco pracuje jako komisař pro výpočet daní a kontroluje daňová přiznání lanistů a dovozců zvířat. Brzy se kolem něho začnou kupit vraždy. Nejprve někdo probodne lva a otráví pštrosa, pak dojde i na lidi. Autorka se v tomto dílu zaměřila na svět arén a gladiátorů a opět své hrdiny vyhnala z Říma, aby navštívili další římskou provincii tentokrát Kyrenaiku (Libyi). Nejpovedenější je asi scéna s lovením uprchlé leopardice v městských lázních.
PS: Nejkrutějšími šelmami v aréně však nejsou ty čtyřnohé.
starověký Řím historické detektivky
2002 | Ztracené stříbro |
2002 | Bronzové stíny |
2016 | Svátek hojnosti |
2003 | Měděná Venuše |
2012 | Bohyně odplaty |
Desátý díl a já jsem potěšen, že série neztrácí kvalitu. V tomto díle jsem se dozvěděl zajímavosti z práce císařského auditora a seznámil se s procesem odchytu a výcviku divokých zvířat pro zvěřince gladiátorských škol. Zároveň musel Falco řešit další případ, jenž ho nakonec zavedl až do afrických kolonií. Zápletka měla zajímavé rozuzlení. 75%