Tři ruce ve fontáně
Lindsey Davis
Marcus Didius Falco série
Fontána nefunguje. Falco se svým přítelem Petroniem zjistí, že ji ucpaly tři uříznuté ženské ruce. Zakrátko se objeví další hrůzné nálezy: kusy ženských těl v akvaduktech a stokách. Falco je pověřen úkolem vypátrat zvrhlého únosce. Hrozí nebezpečí, že vrah si vybere další oběť při blížících se hrách ve Velkém cirku…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2007 , BB artOriginální název:
Three Hands in the Fountain, 1996
![hanzmb hanzmb](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/238708/m_hanzmb-b2L.jpg?v=1662398643)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Proč číst tuto sérii? Rozhodně ne z titulu kvalitní historické detektivky. Už několikátý díl dokázala v závěru totálně zabít zajímavý nápad. Co je ale fantastické jsou její znalosti denních reálií starého Říma. A to je ten důvod, proč zase za čas sáhnu pokorně po dalším dílu.
![viviann viviann](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58329/m_viviann-65bfde3ed82dc.jpg?v=1707073087)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tento díl se mi líbil nejvíce z celé série. Extrémně napínavý děj, který mi nedal spát...
![HEINZ HEINZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68387/m_68387-GBB.png?v=1515690131)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice zdařilá série, která zahrnuje vtip, napětí ,romantiku a historický popis života v Římě. Vřele doporučuji. Tento díl má ještě navíc prvky tvrdšího černého humoru.
![Lif Lif](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Překladatelka Alena Jindrová-Špilarová je dokonalá oslice! Jen oslice může místo poselkyně napsat poslice. Rovněž v dálce kroužila káně nebo poštolky. A já mám za to, že káňata. Tvorba vět jí jde taky mizerně. V přímé řeči přeložit. "Blázen! Jak si můžeš myslet,..." Co takhle 5. pád? Blázne! Ano tak je třeba oslovovat překladatelku. Slovo silt opomněla přeložit vůbec - jde o naplaveninu či usazeninu. Mimochodem ta řeka je Tibera a ne Tiber. A to ještě nejsem na konci příběhu. Nyní mi už jen ruply nervy. Co dělal korektor Jan Dvořák, to opravdu nevím, ale korektura to nebyla. Aleno dej si facku!
![braunerova braunerova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to už několikátý příběh této autorky, který jsem četl, a pořád jsem z nich stejně nadšený. Vedle případů Soudce Ti je považuji za nejlepší z historických detektivek. V každém díle je něco nového o životě ve starém Římě, tentokrát se dovíme o soustavě akvaduktů. A samozřejmě nechybí další dávka Falcova vtipu.
![cori cori](https://www.databazeknih.cz/img/users/87_/8744/cori-Mpf.jpg?v=1546029958)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Falco si užívá rodičovských povinností, snaží se zbavit Anacrita a s parťákem Petroniem, toho času nezaměstnaným, pátrá po únosci a vrahovi žen, jejichž těl se zbavuje pohozením do akvaduktu. Autorka se tentokrát zaměřila na důmyslný systém římských akvaduktů a vodovodů, který tvoří zajímavou kulisu.
![evasamankova evasamankova](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16562/evasamankova-7A4.jpg?v=1611603567)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Moje první a zatím poslední kniha od autorky. Přečetla jsem to, ale že by mě to nadchlo ... Nemám potřebu číst její další knihu.
2002 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
2016 | ![]() |
2012 | ![]() |
Jeden z nejlepších příběhů o Falcovi. Zajímavá zápletka, patřičně mrazivá a napínavá a zároveň velmi pěkně seznamující sonda do oblasti zabezpečení Říma pitnou vodou. Řím bylo v té době milionové město a přitom mělo velmi pokročilé zásobování vodou včetně kanalizačního systému. Římané prostě uměli svůj život vylepšovat tak, jak se později středověkým stavitelům ani nesnilo. Příběh mě bavil, měl spád i patřičné vygradování v závěru. 80%