Kruh
Bernard Minier
Martin Servaz série
Marsac je malebné mestečko v Pyrenejach známe vďaka elitnej univerzite. Jeho pokojnú atmosféru rozbúri informácia o vražde mladej profesorky a nález tela miestneho chovateľa psov, ktoré roztrhali na kusy jeho vlastné zvieratá... Kto a prečo rozpútal v tomto univerzitnom meste šialenstvo smrti? Mohlo by byť dielom sériového vraha Hirtmana? Stačí jeden tajomný telefonát a detektív Martin Servaz začína nové vyšetrovanie. Hlavným podozrivým je totiž syn jeho bývalej lásky z univerzity. Marianne ho zúfalo prosí, aby jej syna zachránil, a Servaz nemôže odmietnuť. Riešenie prípadu donúti detektíva ponoriť sa do vlastnej minulosti a znovu otvoriť staré boľavé rany. Bude to najnebezpečnejšie a najosobnejšie vyšetrovanie jeho doterajšej kariéry...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , XYZ (ČR)Originální název:
Le Cercle, 2012
Já tomuhle druhu literatury prostě nedokážu přijít na chuť. Zatímco Mráz jsem ještě považoval za průměr, Kruh se úspěšně dostal pod něj, čistě proto, že z devadesáti procent řeší věci, které by mě zajímaly pouze v případě, že bych byl osamělá žena v domácnosti se závislostí na televizních seriálech. A když už se vyprávění konečně dostane k tomu podstatnému, zjišťujeme, že policejní složky prostě jen opomněly základní vyšetřovací postupy. Drobný přešlap, který mě stál pouhých šest set stran. Já beru v potaz, že autor potřebuje příběh natáhnout na maximum, ale existují i jednoduší způsoby, jak sloh zaplnit vatou, a nedělat přitom z hrdinů, potažmo ze čtenáře, pitomce. Hlavně že se vrchovatě fňuká a lamentuje nad osudem, protože tu snad není jediná postava, co by neměla v minulosti nějaké to znásilnění, vraždu či jinou pěknou vzpomínku. Bernard Minier zkrátka sází na aktuální trend skandinávských kriminálek, a to mu ke štěstí stačí. Škoda, protože i Francie má vlastní žánrovou historii.
Kruh opět nezklamal.Napínavé čtení se zajímavými zápletkami a stále tam někde v pozadí Hirtmann. ....
No, dam 5, ale par vyhrad. Polisi vo Francuzsku nevedia pouzivat pistol? Martinovi pravidelne vypadava, Irenu zas zmastia. Absolutne nevyuzity potencial Vincenta, zjavuje sa uplne sporadicky. Viac sa autor venuje Irene. Celkovo sa autor okrem Martina a trochu Irene a Margot prakticky vobec nevenuje nejak hlbsie ostatnym postavam. Tie akoby len preplavali dejom. Ale mne sa dejove pochody v Martinovej hlave pacia. Taky tutko. A k deju. Co sa tyka samotneho deja, kniha je super. Zapletka, zvraty, zaangazovanie starej lasky a stareho nepriatela, oukej, moze byt. Martin ma vypocul, aj si vrzol aj sa nalozil. Ale, ak to bude chciet autor posunut dalej, musi niekoho z blizkych obetovat. Ak budu vsetci v poriadku, maximalne zbity, to nie je celkom ok. Snad bude mat autor gule na to, aby niekto... No uvidime, autor ma naslapnute na skvelu seriu. Ou jeee. Idem hned teraz na dalsiu.
Druhý díl za mě opět super. Knížka mě bavila od začátku do konce. Nikdy jsem si nebyla jistá, jaký zvrat ještě přijde. Velké plus dávám za geniální prolínání intermezza s hlavní dějovou linií. Pecka.
Kniha se mi líbila. Je čtivá, napínavá, autor má děj promyšlený. O jednu hvezdičku méně jen proto, že mi Servaz se svými úzkostmi a strachy občas leze na nervy :-)
Kniha je naprosto fantastická! Nedokázala jsem ji odložit. Vtáhla mě do děje od samého začátku a v napětí mě udržela až do poslední strany. Perfektně napsaná kniha, která je velmi propracovaná. Můžu jen doporučit.
První kniha Mráz byla o fous lepší, ale ani tahle není špatná. Perfektní zápletka, dlouho jsem opravdu nevěděla, kdo je pachatel, popisy lidí, vše propracované, neodhanutelné až do konce. Super.
Nešetřím chválou. Oproti prvnímu dílu, který byl znatelnou prvotinou a napodobeninou Purpurových řek, je Kruh propracovanější a vyzrálejší. Prostě pravý mnohovrstevnatý krimithriller. Některé maličkosti a méně uvěřitelné věci bych nejspíš změnil nebo vynechal (např. nabubřelý a nostalgický závěr, Hirtmanovu postavu), v podstatě mě ale případ Martina Servaze zaujal natolik, že jsem 600 stran přelouskal během dvou dnů.
Knihu jsem si půjčila od kolegyně.
Opět jsem byla z děje nadšená, opět nechybělo napětí a krásné zvraty.
Druhá kniha od autora. Prvni byl Zkurvenej příběh, který se mi líbil o něco víc.
Zjistila jsem, že Kruh je součástí trilogie, a že jsem přeskočila Mráz, takže hurá do knihovny.
Druhá kniha pro mne byla teda o stupínek slabší než skvělý Mráz. Přesto však nemůžu říct, že by to byla špatná kniha. Naopak.
Rozčilovalo mě až zbytečné množství postav, docela rozvleklá "omáčka". Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že Minier je odborník na nečekané momenty a ten zvrat na konci, fíha...
Dobrá knížka, dobrý příběh, dobrý autor. Jen si připravte papír a tužku a dělejte si poznámky k postavám... :)
4 / 5
Skvělé! Řekla bych, ze možná ještě lepší jak Mráz. Jedinné co mi vadí je ten počet postav. Ale jinak opravdu skvělé!
Moje druhá kniha do tohoto autora a opět hodnotím jako průměr. Minier píše sice opravdu čtivě, ale pro mě jsou jeho knihy překombinované, natahované a někdy i dost chaotické a nelogické, vadí mi velké množství postav. Jako plus hodnotím sympaťáka detektiva Servaze, díky kterému se určitě pustím i do dalšího dílu (ale určitě ne hned).
Příběh dobrý, děj zajímavý, propletený i překvapující. Co ale pro mě dojem z knihy kazí je její rozvláčnost. Rozepisování postav je ale spíš jen takové povrchní, takže se v celém kontextu zdá zbytečné.
Vyslechla jsem audioknihu a stejně jako s předchozím případem komisaře Servaze, jsem byla spokojená, dokonce se mi Kruh líbil ještě víc, než Mráz. Ačkoliv má kniha přes 600 stran, neztrácela se mi nit příběhu ani při řízení auta (což je můj způsob, jak přečíst více knih - využívat cestu do práce), protože to někdy bývá problém. Ale když je příběh silný, udrží mou pozornost a to je právě případ Kruhu. Fakt moc pěkná detektivka - neotřelý námět, vyhovující prostředí univerzity a celkem rozumný vyšetřovatel. K zápletce se mi nechce vyjadřovat, protože bych musela prozradit nějaké to tajemství. Nicméně se mi líbí, jakým způsobem autor propojil případ, který Servaz vyšetřoval, s případem z Mrazu. Je jasné, že se jedná, jako u mnohých televizních detektivních seriálů, o jakousi spojnici, která bude nejspíš zasahovat i do dalších knih, které mně ještě od Miniera čekají. Poslední dobou moc nečtu "Seveřany" a je to celkem osvěžující - doporučuji (jak číst chvíli jiné Evropany, Amíky, nebo Asiaty, tak přečíst si konkrétně tento titul :-))
francouzská literatura thrillery sérioví vrazi
Knihu jsem četla opravdu dlouho a několikrát zvažovala, zda ji nemám odložit. Ikdyž zápletka byla nakonec překvapivá, musím říct že celkově mě kniha zkrátka nebavila. Hlavní hrdina mi opravdu k srdci nepřirostl, neustále se bál, byl na pochybách nebo panikařil. Neříkám, že každý vyšetřovatel musí být superman bez lidských pocitů, ale na mne toho bylo moc... Pokračování si nejspíš přečtu, jen abych zjistila jak dopadne otevřený konec, ale teď si dám od pana Miniera dlouhou pauzu..