Kruh
Bernard Minier
Martin Servaz série
Marsac je malebné mestečko v Pyrenejach známe vďaka elitnej univerzite. Jeho pokojnú atmosféru rozbúri informácia o vražde mladej profesorky a nález tela miestneho chovateľa psov, ktoré roztrhali na kusy jeho vlastné zvieratá... Kto a prečo rozpútal v tomto univerzitnom meste šialenstvo smrti? Mohlo by byť dielom sériového vraha Hirtmana? Stačí jeden tajomný telefonát a detektív Martin Servaz začína nové vyšetrovanie. Hlavným podozrivým je totiž syn jeho bývalej lásky z univerzity. Marianne ho zúfalo prosí, aby jej syna zachránil, a Servaz nemôže odmietnuť. Riešenie prípadu donúti detektíva ponoriť sa do vlastnej minulosti a znovu otvoriť staré boľavé rany. Bude to najnebezpečnejšie a najosobnejšie vyšetrovanie jeho doterajšej kariéry...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , XYZ (ČR)Originální název:
Le Cercle, 2012
Ani bych nevěřila, že kniha, jíž dám 5*, u mě zároveň vyvolá tolik úsměvů a touhy rýpnout si snad do všeho. A důvod? No, asi za tím vším stojí Martin Servaz :). Už v prvním díle na mě působil jako dokonalý detektiv-loser, který byl v silném kontrastu vůči ostatním detektivům-Ironmanům, ale tady? Tady tyto mé dohady poměrně slušně potvrzoval.
SPOILER!
No uznejte sami, při jakémkoliv střetu Servaze s kýmkoliv, ať už třeba s vrahem nebo včelí královnou, dostane na budku tak dokonale, že nejenom že přijde o všechny důkazy, ale pomalu i o život. Při hlubinném potápění, o kterém ví úplný kulový, taky poruší snad všechna pravidla a dopadne jako hubkař - slušně a kulantně řečeno, a co se týče vyšetřování, s informacemi zachází tak, že si čtenář musí klepat na čelo. Je to prostě s*áč :D, ale asi proto mě Martin Servaz tak hrozně baví! Je to krásný detektivní kontrast! :D
Co se týče příběhu, ze začátku jsem furt nevěděla, jestli mě baví nebo ne. Vycpávkové vaty tam bylo jako čínských cetek na pouti a chvílemi jsem se přes ten balast nemohla prodrat. Minierova schopnost popsat i prd na třech stránkách je sice obdivuhodná, ale někdy značně únavná. A do toho neustálé skloňování Hirtmennova jména mě chvílemi pěkně štvalo. Ale výsledek? Jakmile se objevila ta správná cesta a vyšetřovatelé začali tušit, odkud vítr vane, příběh začal nabírat na obrátkách a nakonec musím říct, že se mi zápletka líbila mnohem víc jak v prvním díle. Nesmírně oceňuji vložená intermezza. Když mi došel jejich význam, slušně mě zamrazilo.
Takže suma sumárum - jo! Tyto detektivky mě opravdu baví, ale nejednou u nich kroutím hlavou nebo se dokonce směju nad postavou hlavního detektiva. Mají ale své kouzlo a podle mě nespornou kvalitu. Minier je dobrý vypravěč, i když někdy vypráví "až moc". Ale jako detektivka to prostě funguje. Takže? Hop na třetí díl.
Opět skvěle napsaná detektivka. Chvilkama se autor trochu více rozepisuje(ubrala bych pár stránek),ale jinak není co vytknout. Za mě doporučuji.
Tomuto dílu dávám plný počet bodů. Kniha mne chytla a nepustila. V porovnání s prvním dílem jsem si ji užíval daleko víc.
Skoro jedním dechem, nikdy jsem na detektivky nebyla ale Minier mi obrátil vkus. Několik pasáží o vězení, takže jsem vložila do čtenářské výzvy. Musim upozornit, že některé části knihy jsou dost drsné.
Napínavá knížka, jen mi neseděly některé pasáže, které vyprávěly o postavách, o kterých nebyla dříve zmínka a až ke konci bylo ujasněno, proč se jim autor věnoval. Pro mě trošku chaos, který mi byl objasněn až později. Jinak se už ale těším na další díl.
Skvělá detektivka. Sympatická postava Martina Servaze, troška milostného života, ale hlavně spousta napětí a tajemna.
Od samého začátku až do úplného konce velmi napínavý čtivý díl s mým oblíbeným Servazem plný zajimavých myšlenek a postřehů s kterými se plně ztotožňuji, jakoby mi autor mluvil z duše. Tady nejde jen o příběh, ale umí -li čtenář číst mezi řádky, z knihy si odnese i nějaká moudra a ponaučení. Např. Když dáte lidem na výběr, dají před Victorem Hugem přednost fotbalu, pořád tu budou lidi dost hloupí na to, aby se honili za míčem a pitomci ještě pitomější, kteří budou chodit na stadion a fandit jim nebo náboženství - jak mohlo tolik lží zaslepit takovou spoustu lidí? - Mladí Britové. Opilí. Pohroma pro některé pláže Středozemního moře. - Všichni lidé mají tajemství, všichni mají co skrývat a nikdo není takový jak vypadá - některá náboženství, zejména křesťanství a islám předčila v mučení a krutosti všechna ostatní - lidé jsou blázni, ačkoliv o tom ještě nevědí... a mnoho dalších.
S čecháčkovskou škodolibostí hltám příběh o policejní karikatuře, a jeho táááááák dramatickém vyšetřování. Kdybych měla počítat, kolikrát se mi zvedlo obočí, pokaždé, když ten tragéd udělal nějakou poznámku o "moderní době" o "aktuálním tématu" nebo když byla zmíněn jeho naprostý amatérismus, tak počítám ještě teď.
Jak se může stát majorem někdo, kdo neudrží zbraň, jak se může stát policistou rádoby spisovatel bez špetky citu pro moderní technologie. Proč zůstává dál v ozbrojených složkách, když v podstatě vyblije aktuální stav vyšetřování hlavnímu podezřelému a jeho matce, ví asi jen sám autor.
Jestli je skutečně takto francouzská policie nastavena, tak se nedivím, že jsou tam, kde jsou.
Nad obsahem děje se dá jen smát. Zieglerová jako novodobá hackerka byla stejně úsměvná, jako video kočiček na youtube, a stejně uvěřitelná jako články v parlamentních listech. A hlavní záporák Hirtmann je vlastně takový sympaťák, co chrání Martinovo city, přitom dokáže být neviditelný, zároveň na asi deseti místech a ještě nejnebezpečnější na celém světě. Lars Keplers team a jeho Jurek Walter blednou závistí (ale ne moc, protože je zcela možné, že se jedná o jednu a tu samou osobu!)
Další díl si nenechám ujít, protože prostě mi ten zoufalec strašně přirostl k srdci a moc dobře se o knížky bavím. Tato dokonce byla skrouhnutá na snesitelnou polovinu oproti autorově prvotině.
První díl se mi líbil víc,ale stejně musím dát pět hvězdiček. Jen my vadí popisy,jako kdo v kterém autě jezdí a tak. Ale jinak zápletka a dej super. Moc se mi líbí autorův styl psaní.
Fenomenální... u některých knih by bylo lepší, kdyby měli méně stránek.... u této sem litoval, že jich nemá několikrát více... celkově je ten příběh ponurý až přestanete doufat v dobrý konec a přece jenom je v tom něco pozitivního...
Opět skvělé ... tahle série mě začíná bavit čím dál víc. Těším se, až se mi dostane do ruky další díl.
No já nevím moc stránek... Člověk u konce zapomene co bylo na začátku knihy. Klidně mohlo být 400 stran a ne 600 stran. Jinak se to četlo dobře, zápletka super.
francouzská literatura thrillery sérioví vrazi
Skvělá detektivka. Těším se na další díl.