Kruh
Bernard Minier
Martin Servaz série
Marsac je malebné mestečko v Pyrenejach známe vďaka elitnej univerzite. Jeho pokojnú atmosféru rozbúri informácia o vražde mladej profesorky a nález tela miestneho chovateľa psov, ktoré roztrhali na kusy jeho vlastné zvieratá... Kto a prečo rozpútal v tomto univerzitnom meste šialenstvo smrti? Mohlo by byť dielom sériového vraha Hirtmana? Stačí jeden tajomný telefonát a detektív Martin Servaz začína nové vyšetrovanie. Hlavným podozrivým je totiž syn jeho bývalej lásky z univerzity. Marianne ho zúfalo prosí, aby jej syna zachránil, a Servaz nemôže odmietnuť. Riešenie prípadu donúti detektíva ponoriť sa do vlastnej minulosti a znovu otvoriť staré boľavé rany. Bude to najnebezpečnejšie a najosobnejšie vyšetrovanie jeho doterajšej kariéry...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , XYZ (ČR)Originální název:
Le Cercle, 2012
Prostě paráda, sice to je už delší čas, co jsem četla první díl a nevěděla jsem, zda zvládnu navázat, ale rychle jsem se Martinem a jeho partou na stránkách knihy spřátelila. I přes počet stran není kniha nijak vleklá, doporučuji všem čtenářům kriminálních příběhů.
Za mě zatím nejlepší díl této série. Tomuhle nechybělo nic. Napětí, propracování postav. Minulost Servaze mě bavila, opět přečteno za 1 den, to mluví za vše.
Tak jem se po delší době vrátil k tomuto autorovi a jsem nadšen. Trochu mne mrzela ta prodleva mezi knihamy, neboť jsem se nedokázal upomenout na první díl, ale pak už jen krásný detektivní příběh napínavý až do posledního okamžiku.
První setkání s autorem a jsem nadšená,zasažená, Po operaci jsem soustavně porušovala režim a stále četla.
Druhý díl navazuje tak trochu na první. Rozhodně stojí za přečtení. Děj má spád, není moc hluchých míst a postavy jsou zcela detailně propracované. Jsem zvědavý na pokračování. Doporučuji :)
Super! Kruh se mi líbil víc než první díl (Mráz). Servaz mi konečně začal být nějak lidsky sympatický. Začíná mě zajímat, co má ten chlap za sebou, určitě si seženu další díly. Znovuobjevení Iréne moc potěšilo, ta ženská je super! Samira taktéž. Z Margot se taky klube fajn holka (a její chlapec je taky fajn, jen jsem teda děsně dlouho trnula, že to on bude tím, po kom všichni pátrají)... a Marianne, žena plná překvapení, která snad nikdy překvapovat nepřestane. No a starý známý Julian, který si ze Servaze udělal spřízněnou duši... sakra, tohle bude ještě zajímavý.
Je to paráda. Co se oproti jedničce zlepšilo nejvíc, jsou postavy - tady jaksi vyzrávají a jsou zajímavé, živé a zatraceně vtahují do děje. Celej příběh sice nemá tu báječně mrazivou atmosféru prvního dílu s blázincem v Pyrenejích, ale v ostatních ohledech ho to prostě překonává. Prolínání příběhu vražd, a do toho šedé stránky s utrpením unesené ženy... u té scény s vidličkou jsem měla celkem dost. Fuj. když jsem zjistila, kdo to je a kdo ji unesl, fuj tedy, to je cliffhanger jako prase. Zítra mažu do knihovny pro další díl :)
Motiv vražd/y nakonec sice není kdovíjak vysoce originální, hodně mi to připomíná jinou detektivku, co jsem nedávno četla... ale nevadí, věrohodných motivů ke zločinům prostě není nekonečná zásoba. :) Linka objasňování zločinů je perfektní, dává smysl, líbí se mi, jak se to postupně rozplétá, líbí se mi ty matoucí postranní větve příběhu s politiky, soukromými vočky, uklízeči...
...prostě... nemám co vytknout (snad krom poněkud přehnané nezranitelnosti a odolnosti hlavních hrdinů. Martin pořád jen někde lítá a spí tak hodinu denně, Iréne je železná žena, co ji zkopete do kuličky a ona se otřepe a jde... Ale tak jo, no.) Autor to celé zvládl perfektně. Vylepšil postavy, použil pár nepěknejch vražd, postupně a logicky rozplétá řetězec zločinu, jehož kořeny opět sahají do minulosti... a hlavně neustále perfektně buduje napětí. Skvělý. Není to sice čistá dechberoucí špičková pětka, ale hodně dobrá čtyř-a-půlka, o poznání lepší než Mráz, takže to zaokrouhlíme nahoru. :)
Co se týče detektivní zápletky, první díl byl asi z tohoto hlediska lepší, ale byl i tak velmi propletený. Mám ráda, když příběh do sebe zapadá postupně jako puzzle a byly tu pro mě i nečekané zvraty. Nejvíce se mi ovšem na knize líbí, že se blíže seznamujeme s Martinem a jeho minulostí, i jeho dcerou. Zajímavé postavy, skvělá atmosféra.
Súhlasím s uživaťeľom petaSk. Avšak u mna to bolo komplikované počúvať českú audioknihu. No kniha ako celok je super. Odporúčam...
Prajem pekný deň. :D
[audiokniha]
Další seznam typických figur: drsná hackerka, detektiv středního věku neschopný chápat základní technologie, za to je geniální, ochraňuje svou dceru a pomalu se rozplétá spletité klubko mnoha motivů.
Za mě ničím nevybočující průměr.
Za mě super čtení, konec byl nečekaný, baví mě styl Minierova psaní, vrhám se na další díl.
Pro mě nejlepší díl z celé série. Univerzitní kampusy mám v knihách velmi ráda. Příběh je zajímavý, propletený - no prostě jak to Minier umí. Kdo koupí, tak snad ani nemůže být zklamaný.
Kniha se mi líbila více než první díl série. Konec jsem opravdu nečekal, že takto dopadne. Pro mě od odpočinková a zábavná detektivka.
Protože je kniha docela tlustá, moc se mi do ní nechtělo, ale Mráz se mi líbil, tak jsem se přemohla. Naštěstí jen tak vypadá, do ruky poměrně lehká a díky velkému řádkování čtení utika. Za mě ještě o něco lepší, než Mráz a snad se brzy přinutim do třetího dílu, protože to ještě není konec....
Určitě je potřeba číst sérii postupně, protože knížka hodně odkazuje na první díl. Jako u prvního dílu mi trvalo díl se začíst, ale jak se to začne utvářet a vykreslovat nemohla jsem se odtrhnout. Servaz mě baví víc a víc a proto jdu rovnou na další díl.
francouzská literatura thrillery sérioví vrazi
Nebylo to špatné. Lepší průměr. Ale--- ta délka. Začínám se dlouhých knih bát. zaberou poněkud hodně času. Zatímco u některé člověk doufá, aby nikdy neskončila, u některé se člověk těší na ukončení. První zhruba polovinou knihy jsem se knihou prodíral... Teprve ke konci se to rozjelo a vše zapadlo na svoje místo. Detektiv Servaz je mi sympatický. Dokonce jsem se vrhl i na Mahlera, i když toho jsem poslouchal i dřív... ale znovu si připomenout některé kousky stojí za to. Jistě se do dalších dílů pustím.