Masná kuchařka mistra řezníka z Nelahozevsi Antonína Dvořáka
Michal Šanda
Životní osudy mistra řezníka z Nelahozevsi rámují kuchařku specializovanou na maso. Kromě receptů si v ní můžete přečíst, jak se v minulosti dobytek nakupoval a porážel, jak se maso rozděluje a u proslavených pokrmů je uvedena stručná historie jejich vzniku. Co by bylo, kdyby se Antonín Dvořák nestal hudebním skladatelem, ale pokračoval by v rodinné tradici?... celý text
Přidat komentář
Než jsem pochopila, že j to "co by kdyby", byla jsem velmi zmatená. Nakonec to ale vůbec nebylo špatné čtení, korunované hromadou absolutně nezdravých receptů.
Vegetariáni nebudou asi touto knihou plnou masných (a mastných) receptů nadšeni. My ostatní, kteří máme maso rádi a kterým je jedno, jestli je to hovězí, vepřové, skopové atd., spokojeni zajisté budeme.
A to natolik, že si k němu o to víc vychutnáme třeba zrovna Dvořákovu Humoresku. :-)
Spojení životních osudů Antonína Dvořáka, který se skutečně klidně mohl stát "jen" tím mistrem řezníkem z titulu, s dobovými recepty na přípravu masných pokrmů, je originální a kniha se velice dobře čte. Setkáme se s osobami, které skutečný Antonín Dvořák znal, miloval, vážil si jich, je zde např. zaznamenána i jeho cesta do Ameriky nebo třeba láska k vlakům, ale všechno je jinak. O cestě za moře se mu zdá, do notového papíru balí jelita...
Malá ochutnávka Dvořákova snu o Americe:
"Kam měla loď Saale namířeno, to Dvořák netušil, dokud se po několikadenní plavbě nevynořila z mlhy a vodní tříště socha Svobody.
Ne!
Co ne, zaplať pán Bůh, že už přistáváme.
Abyste nesekal, zastavila ho Cinybulková.
Dvořák byl zase v krámě a v ruce třímal sekáček.
Říkala jsem vám přece, že chci tady to plecko. Ukažte, no vypadá
pěkně. Anebo víte co, přece jenom mi sekněte kus těch žeber. A dejte mi ještě drobet jater na knedlíčky. "
Kniha je v Databázi knih v e-verzi zdarma, a tak vám, maso milujícím, nic nebrání v tom, abyste si ji stáhli, prostudovali a ukuchtili něco, čím by nepohrdl ani Mistr Dvořák.
Štítky knihy
Autorovy další knížky
2012 | Co to je toto? |
2006 | Španělské ptáčky |
2010 | ...a to je blues : antologie textů blues a o blues |
2009 | Dopisy |
2018 | Hemingwayův býk |
Velmi milá knížka, která vypráví o tom, z jakých kořenů Dvořák vyšel. Některé recepty určitě vyzkouším.