Městečko Pines
Blake Crouch
Městečko Pines / Mestečko Wayward Pines série
1. díl >
Wayward Pines je poklidné malé americké město, jakých najdete v Idahu desítky. Ale jen na první pohled. Agent tajné služby Ethan Burke do něj přijíždí hledat dva pohřešované federální agenty. Úkol je jasný a zcela odpovídá práci, na jakou je Burke zvyklý. Netuší však, že ho ve zdánlivě idylickém městečku čeká řada nepříjemných překvapení. Po vážné automobilové nehodě skončí v nemocnici. Od místního psychiatra se dozví, že utrpěl poranění mozku a že rozhodně nemůže opustit nemocnici. Ethan ho neuposlechne a bez peněz a bez dokladů vyráží do města, aby se pustil do vyšetřování. Naráží na neochotu místního šerifa a řadu podivných osob, z nichž žádná není tím, kým se zdá. Nemůže se spojit se svými nadřízenými ani s manželkou a stále jasněji si uvědomuje, že se ocitl ve světě, jemuž nerozumí a v němž se necítí ani trochu bezpečně. Vše se ještě víc zkomplikuje, když konečně nalezne znetvořené tělo jednoho z agentů. Burke ví, že je načase zmizet, ale současně tuší, že na útěk je už pozdě. Nezbývá než bojovat a snažit se zachránit alespoň holý život.... celý text
Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: 2018 , Laser-books (Laser)Originální název:
Pines, 2011
Za mě spokojenost. Kniha se dobře četla, měla spád a ta zvědavost, jak to dopadne....:-)
Není to klasický thriller, ale mně to teda velmi bavilo...pěkný příběh s prvky scifi ,který mne přibil ke knize a tak jsem jí zmáknul během jednoho dne...překvapení za 5*
Mě to bavilo - kupodivu. Nejsem totiž žádná extra fanynka sci-fi, ale tohle nebylo zase nic až tak neuvěřitelného. No druhá polovina už možná trochu jo, ale pořád jsem si říkala, že i tohle je klidně v našem světě možné ... někdy ... možná ...
Místy ale přesto trochu zdlouhavé a nějaké mouchy to bohužel má, proto 4 hvězdy, ale lepší 4 ;-)
Jak se tak dívám, hodnocení této knihy jsou velmi rozlišné, někdo ji zbožňuje, někdo ji bere za odpad. Já jsem tedy spíše v té první skupině, neměla jsem od knihy příliš velká očekávání jelikož jsem seriál Twin Peaks ještě neviděla a i když jsem milovník horrorů a thrillerů, (hanba na mě!) Kinga jsem ještě nečetla k němuž bývá toto dílo srovnáváno. Ale zpět je ke knize, byla strhující, napínavá a pro mne velice zajímavá a působivá! Jsem opravdu ráda, že jsem na ní ve výprodeji Joty nedávno narazila a koupila si jí! Stála za to! I když tam byla jedna, dvě části kdy byl podle mého popis moc zdlouhavý, tak jsem knihu slupla jak malinu! Ten konec mi jakoby do příběhu skvělé zapadnul, jak sám autor píše, projde nůž máslem a také mě i trochu udivil ale rozhodně v dobrém smyslu. Velice dobře propracovaná kniha! Doporučuji!
No...co k tomu říct? Snad jen to, že napnutá jsem byla, ale přesto mě to ve finále na kolena nesrazilo.
Kniha bola napínavá, nútila ma čítať ďalej, aby som zistila viac. Koniec ma totálne prekvapil, vôbec som nečakala, že sem bude smerovaná kniha. Odporúčam prečítať.
Převládá spíš zklamaní, než nadšení. Příběh je zkraje takový zamotaný - zmatený. Hrdina sice postupně přichází na kloub záhadám městečka. Zápletka je ale tak trochu jiný žánr, ne. Aspoň mi to tak přišlo. Někde jsem četl, že je to nové Twin Peaks. Podlehl jsem vábení a knížku si opatřil. Zůstalo však spíš jen u očekávání
Nemůžu za to, ale být Davidem Lynchem, asi bych z toho, že se na mě odvolává autor celkem průměrného thrilleru, moc radosti neměla. Nebo měla, z toho, že mé geniální atmosférické klasice výsledná záležitost nesahá ani po kotníky... Je to prostě něco úúúplně jiného než "vzorové" městečko Twin Peaks a konečné "zvrhnutí" někam do SF mě dost nepříjemně překvapilo. Prostě jsem čekala , namlsaná reklamním textem na obálce, něco víc, a toho se mi nedostalo. Seriál je možná lepší, ale ten jsem zatím neviděla.
Hodnocení: 3 a čtvrtka hvězdy max, a přes to nejede vlak.
No tedy...Nemohla jsem to odložit...Přečetla jsem to za dva dny a oněměla úžasem...Tak to opravdu může v budoucnosti být,,,Určitě přečtu znovu:-)
Napínavá a skvěle čtivá kniha, při které jsem si uvědomovala, jak se asi cítí laboratorní myšky. Hlavní hrdina je dost tvrdohlavý a jde si za svým. Věří si, což mi bylo sympatické. Já na jeho místě bych už ve třetí kapitole křičela strachy z toho, že jsem se zbláznila. Celou dobu jsem přemýšlela, co se to sakra děje. A to, že jsem tomu nemohla přijít na kloub, mi vůbec nedovolovalo knihu odložit :-) A vlastně se mi líbilo i to, jak to autor ukončil. Život je prostě o prioritách.
Opět přiznání - dostala jsem doporučeno, našla v oddělení napětí a začala číst...detektivku!!! Fakt!!! A najednou...jsem v úplně jiném světě, čase, vše se úplně obrátilo a to několikrát. Nejdříve jsem byla zmatená. Pak mně to naprosto vtáhlo a já zhltla tento "sci-fi horor" s velkým potěšením. Prosím Vás, přečtěte si to....je to nečekané, obzvláště pro nás, kteří jsme neviděli ani jeden ze zmiňovaných seriálů, nebo filmů.
Príbeh tajného agenta Ethana Burka, ktorý sa po záhadnej nehode ocitá v prekrásnom a na prvý pohľad pokojnom mestečku v Idahu, je plný prekvapení a zvratov, lebo ako to už býva zvykom, nič nie je v skutočnosti také ideálne, ako sa to zdá. Neustále vystavený psychickému stresu, bez dokladov, peňazí a rodiny, v mestečku, z ktorého niet návratu, a ešte k tomu naľahko odetý a s amnéziou – verte či nie, ale v takejto situácii by ste sa veru nechceli ocitnúť. Šerif Pope, ktorý má celé mesto na povel, ako aj sestrička Pam, z podozrivo prázdnej nemocnice, podkladajú hlavnému hrdinovi pod nohy jedno poleno za druhým. A ani zďaleka nie sú jediní. S Ethanovým životom sa autor zahráva na každom kroku a bývalý vojak, dnes už agent tajnej služby pátrajúci po svojich kolegoch, má čo robiť, aby obstál v najväčšej skúške svojho života, a pritom neskončil v kazajke, či v rukách krvilačných zmutovaných monštier, alebo nemenej nebezpečných obyvateľov tajomstvom opradeného mesta.
Môj finálny a hlavne zaujatý (knihou!) názor znie: Pokiaľ milujete tajuplné mystériá zachádzajúce k žánru sci-fi, garantujem vám, že Mestečko Wayward Pines je pre vás ako stvorené. Preto sa nebráňte, vstúpte do tajov „slovenského“ Wayward Pines. Jeho brány sú otvorené a príbeh čaká, aby vás pohltil...
Knihu jsem si přečetl poté co jsem viděl seriál a zajímalo mne jak se knižní verze liší od té filmové. V tomto směru se nekonalo žádné velké překvapení. Seriál v podstatě kopíruje knihu a odlišuje se v drobnostech (v seriálové verzi možná trochu více vyniknou různé časové linie). Nicméně jeden podstatný rozdíl tady přece jenom je. Kniha končí cca v místě, kdy se seriál dostane do poloviny. To znamená, že druhá polovina seriálu nemá oporu v knižním zpracování a je to sakra znát, protože kvalita jde prudce dolů.
Zpět ke knize. Kniha je napsaná velmi dobře jenom se občas člověk neubrání pocitu, že by hlavní hrdina v průběhu umřel asi tak 3x na krvácení do mozku. Nicméně to je detail, nad kterým jsem ochotný přimhouřit obě oči, protože to bohatě vynahrazuje atmosféra a originální napád.
Autor se rovněž netají tím, že inspirací pro něho byl seriál od Davida Lynche Městečko Twin Peaks. V tomto směru kladně hodnotím, že se autorovi podařilo vytvořit kompletně jiný příběh. Nejedná se tedy o žádnou napodobeninu výše zmíněného seriálu.
Celkově dávám čtyří hvězdy, protože si myslím, že poté co se jednou dozvíte pointu, tak kniha ztratí část svého kouzla a nemá smysl se k ní vracet. Nicméně vzhledelm k originalitě příběhu a úžasné atmosféře bych tuto knihu doporučil všech čtenářům hororově laděných příběhů.
Co na to říct? Kniha je napsaná celkem dobře. Autorovi se celkem daří postupně budovat atmosféru, ale pak se to ke konci zasekne a hloupost rozuzlení to celé sráží na kolena...
Bez spoilerů se to špatně vysvětluje. Nemám problém s vysvětlením městečka Pines, mám problém s vysvětlením proč a pak s popsanou organizací...
V základu je to skvělá kniha s inovatovním příběhem, ale v konečeném důsledku to není zrovna nic vzrušujícího. Za celou dobu jsem si k srdci nepřipustil ani jednu z postav a po určité chvili mě příběh začal nudit. Jistě tato kniha někoho zaujme, ale já jsem jeden z těch lidí nebyl. Knihu jsem dokonce asi na dva měsíce odložil. ( 27.1.16 až 20.5.16 )
Nápad je geniální, příběh strhující a dobře se čte. Bohužel mě hrozně rušilo to, že Ethana v každém druhém odstavci něco bolí (chápu, že to bolí, ale spisovatel na to nemusí pořád upozorňovat) a že většinu knihy má jedno hrozné zranění za druhým, ale přesto je prostě nesmrtelný a basta. Mám pocit, že za celou knihu měl k jídlu tak jeden hamburger a pár mrkví. Ale hlavně, že žije.
Jeden z mála případů, kdy mi seriál přijde lepší než kniha. Ale příběh se mi četl velice dobře, takže bych si chtěla přečíst i další dva díly - bohužel bych si je musela koupit, protože nejsou přeložené, tudíž ani v knihovně..
Jako mohu říci jen jediné...už dlouho jsem se u knihy tak nebála...naposledy snad u Kinga a jeho Osvícení. Stejně mrazivé jako kniha mi přijde i povedená obálka. Ta honička Ethana a spol. mi ubrala minimálně 10% O2:)) Velice dobře promyšlené. Chvílemi jsem si říkala...tak a je Ethan v bezpečí a autor mě hnedle vyvedl z omylu a já jenom udiveně kroutila hlavou, jak se příběh dále vyvíjí. Dávám plný počet hvězdiček samozřejmě. A doufám, že se někdy v budoucnu ještě setkám s nějakou další úžasnou knihou od tohoto spisovatele.
Knizka mi prisla pod ruku nahodne v knihovne. Po precteni nekolika komentaru tady na databazi jsem se rozhodla ji pujcit a nelituju. Sice jsem ji neprecetla jednim dechem, ale bylo to velky premahani ji zavrit a jit spat. Opravdu napinavy pribeh u ktereho jsem se i bala, super! Zaver na me zapusobil.
zfilmováno tajné služby tajemství sci-fi zfilmováno – TV seriál Idaho napětí a spád
2017 | Temná hmota |
2020 | Zhroucený čas |
2018 | Městečko Pines |
2019 | Městečko Pines 2 |
2020 | Městečko Pines 3 |
Prvně jsem viděla seriál, tudíž jsem už od začátku věděla, o co půjde, a i když se kniha v druhé polovině výrazně liší od seriálu, nebavila mě tolik, jak jsem doufala. Líbily se mi popisy krajin a "akčních" scén, ale v některých chvílích mi připadalo, že autor moc tlačí na pilu. 75%