Město v mlze
Jaroslav Konáš
Robin Verner pracuje v reklamce, zároveň má ale i spisovatelské ambice. Nečekanou a na první pohled podivnou nabídku vést kurzy tvůrčího psaní na gymnáziu v horském městečku Rozklava tak bere jako příležitost oddechnout si, uspořádat si život – a taky napsat další knihu. Jenže Rozklava není jen tak nějaké obyčejné místo, spíš to vypadá, jako by se tady zastavil čas. Internetové připojení nefunguje, mobil je pro místní neznámé slovo, z rádia znějí jen provařené hity z osmdesátek – a v místních hlubokých lesích občas mizí lidé obětovaní podivnému kultu. Robinova pracovní dovolená tak nabere neočekávané obrátky a posléze se změní v hrůzostrašný zážitek. Temný mysteriózní thriller s hutnou, takřka lovecraftovskou atmosférou.... celý text
(SPOILER)
Kniha je krátká, svižná a napínavá s velmi rychlým spádem. Daní za to je, že je místy trochu uspěchaná, některé pasáže a motivy by si zasloužily důstojně rozpracovat. Takto v textu vězely jen samy pro sebe či pro dílčí dokreslení atmosféry, případně byly vysvětleny pouze velmi vágně a od boku. S některými postavami si člověk nestihe vybudovat jakýkoliv vztah, a když zemřou v podstaně pár stran poté, co nám byly představeny, nijak to čtenáře proto nezasáhne.
Zklamání byla některá učebnicová klišé, včetně "burn your gay", jež výsledný dojem značně srážela. Naopak cením velmi originální konec. Rozporuplné pocity, ale jsem rád, že lovecraftovskou novelu v českých kulisách konečně máme. Těším se na další autorův počin, doufám, že v žánru setrvá.
Mlha obklopující město, lidé obětováni tajemnému kultu a tísnivá atmosféra. Folk horor Jaroslava Konáše má všechny správně ingredience k tomu vás chytnout a nepustit až do mrazivého finále.
Atmosféru autor dávkuje postupně, hlavní hrdina Robin přijíždí do zapadlého městečka učit kurzy tvůrčího psaní a srovnat si život. Postupně začne zjišťovat, že v místě není signál a moderních výdobytků je tam poskrovnu. Stále víc a víc se noří do místních pověstí o tajemném Pánovi lesa a seznamuje se se svéráznými místními.
Práce s kultem, který je rozlezlý napříč společností, je výborná, navození skličující paranoie funguje také skvěle, snad jen začátek, kdy se Robin seznamuje s městečkem nemá takový drive jako zbytek textu. Což na druhou stranu, vzhledem k délce knihy, není zásadní výtka. Věci se dají do pohybu celkem rychle, pak Město v mlze neodložíte. Fakt doporučuji.
Do Rozklavy přijedete spolu s Robinem Vernerem. Doslova. Zvlášť těm o něco dříve narozeným budou reálie českého pohraničí blízké a Konáš má dar popsat vše pěkným jazykem. K tomu krásně zpracovaný přebal a dobrý pocit z držení knihy v ruce. Argo v tomto odvedlo fakt výbornou práci. Seznamování s městem mě tak opravdu bavilo a je cítit, že to bavilo i autora. Postavy, které knížku postupně zalidňují, jsou v podstatě všechny sympatické, dokonce i ty, které jsou apriori nesympatické - nejspíš za to může ta blízkost reálií a možná i to, že si člověk nemá problém okamžitě za tu či onu dosadit tvář některého z našich herců. První polovina knížky si svým stylem vyprávění vyloženě říká o zfilmování, a kdyby se k tomu přibral dobrý kameraman, byl by to výborný film. Klíčové spojení je "první polovina".
Pár čísel. Město v mlze má něco přes 180 stran a až do strany 80 nemá chybu. Pak je to jako kdyby to dopsal někdo úplně jiný. Pokud bych to viděl ještě na 80. straně na 100%, tak s každou další otočenou stránkou je to procento dolů. Tím se dostaneme skoro na nulu. Druhá polovina totiž není slabší, ona je vyloženě špatná a tím zadupe i výborný pocit z poloviny první. Podivný realismus vystřídají nesmysly, které mají děsit, ale neděsí. Nesmysly, které mají mít poselství, ale nemají. Nesmysly, z nichž žádný není originální a všechno tu už minimálně jednou bylo. A konečně nesmysly, které jsou opravdu velké nesmysly (pasáž o Hraběnce je přímo ukázková blbost).
Jaroslav Konáš by potřeboval Robina Vernera, aby mu (v rámci kurzů tvůrčího psaní) tu druhou část mocně seškrtal a donutil ho ji přepsat. Divím se, že to neudělal někdo z Arga. Kdyby Město v mlze vyšlo jako dvoudílná knížka, tak si první díl nechám a druhý spálím. Doufám, že příště (pokud bude nějaké příště) to autor dopiluje.
Jardu Konáše mám jako hudebního publicistu rád. Jeho beletristické já jsem ale neznal a debut Dominika mě minul. Krásná obálka od Arga mě ale nalákala spolu se zajímavou anotací. Příběh byl opravdu zajímavý, v lecčem mi připomněl Šepot z lesa od Surmanové. Bohužel v tomhle souboji Město v mlze prohrává. Surmanová si uměla lépe pohrát s postavami, které byli plastičtější a psychologicky uvěřitelnější. Tady trochu klouzali po povrchu. Konec příběhu je takový divoký, ale asi mi vyloženě nevadil. Docela mi seděl i hlavní hrdina s nepříliš hrdinským chováním. Co mi nakonec vadilo nejvíce, je absence kapitol. Ony mají svůj smysl a ani Konáš to nezvrátí. Hezky by příběh provzdušnily.
Má duše fanatika přede blahem.