Město v mlze přehled
Jaroslav Konáš
Robin Verner pracuje v reklamce, zároveň má ale i spisovatelské ambice. Nečekanou a na první pohled podivnou nabídku vést kurzy tvůrčího psaní na gymnáziu v horském městečku Rozklava tak bere jako příležitost oddechnout si, uspořádat si život – a taky napsat další knihu. Jenže Rozklava není jen tak nějaké obyčejné místo, spíš to vypadá, jako by se tady zastavil čas. Internetové připojení nefunguje, mobil je pro místní neznámé slovo, z rádia znějí jen provařené hity z osmdesátek – a v místních hlubokých lesích občas mizí lidé obětovaní podivnému kultu. Robinova pracovní dovolená tak nabere neočekávané obrátky a posléze se změní v hrůzostrašný zážitek. Temný mysteriózní thriller s hutnou, takřka lovecraftovskou atmosférou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město v mlze. Přihlašte se a napište ho.
Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdami. Atmosféra prima, rozjezd fajn, autor zjevně chtěl svou variaci na "outsider přichází do uzavřené komunity, kde se dějí podivné věci". To se povedlo.
Druhá polovina je pro mě slabší, včetně scén, které fungují lépe jako odkazy na hororová klišé než samy o sobě. Znalce žánru žádné překvapení na závěr taky nečeká.
Pan Lesa a autor mi vrací víru v um českých autorů (Díky, ARGO).
Toto bylo velmi solidní čtení, nejdřív ta hutná gradující atmosféra v první části, co se ve druhé části překlopila do dobře gradujícího akčního tempa. ALE! Co ten konec?
No, každopádně si teď na podzim dám pozor na mlhu. A v přeneseném slova smyslu i na autora, páč jeho další kniha mi nesmí utéct.
Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)
22.10.2023
Kniha Město v mlze v seznamech
Celkem slušné. Román mi ale poněkud připomínal Surmanové "Šepot z lesa". Podobná atmosféra i prostředí.
Počátek dobrý, ale v druhé polovině stačilo číst "obstránku" aniž by čtenář vypadl z děje. Závěr jsem vnímal se smíšenými pocity. Ale takový asi měl u tohoto typu románu být.