Muži, ktorí nenávidia ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Na Stiega Larssona jsem si dělala zálusk delší dobu. Znáte to, vždycky se vynořila kniha, která měla přednost. Bohužel jsem už byla zmanipulovaná filmem (am. verzí), ale k mému štěstí jsem si konec zapamatovala špatně, takže celou dobu jsem četla s myšlenkou, že vím a nakonec jsem vůbec nevěděla. Myslím, že vzhledem k hodnocení a názorům, jimiž jste tady přispěli, nemohu říct nic jiného než to, jak smutno mi je z faktu, že Stieg Larsson nám už nemůže napsat nic dalšího. Milénium je výborné dílo, výborného spisovatele.
Fantastická kniha. Na to že detektivky moc nemusím, mě kniha velmi zaujala. Kniha je plná napětí a do poslední chvíle není jasné, jak knihy skončí. Osud Lisbeth mě opravdu zasáhl. První díl je skvělý, ostatní jsou trochu slabší. Bohužel v knihách nalezneme i zdlouhavý popis zbytečností, které odrazují k dočtení. Kniha i přes to stojí za přečtení.
Příliš mnoho informací, které mě spíše otravovaly. Viděla jsem filmovou verzi (severskou) a byla neskutečně skvělá! Přečetla jsem grafický román a byl perfektní. Knihu jsem ale nedočetla.
Je hodně znát, že autor byl novinář, protože jsem po celou dobu čtení měla dojem, že čtu nekonečně dlouhý novinový článek.
Naprosto chápu, že si Milénium podmanilo svět, ale pro mne je to série, která má skvělý potenciál, ale nečte se mi vůbec dobře, tudíž se k ní určitě nehodlám vracet.
Snad první kniha, kterou jsem se rozhodla přečíst na základě filmu. Nebo spíše vzpomínky na film, protože si jen velmi matně vybavuji, že filmové zpracování se mi líbilo, a to si ani už nejsem jistá, která to byla verze, ale jak jsem tohle dílo zahlédla v antikvariátu, nemohla jsem ho nevzít. Takže docela spontánní akce, po které následovalo o nic méně spontánní čtení. Jen škoda, že je člověk nucen číst tak náruživě a že to tak rychle uteklo. Podstatnou část knihy jde vlastně o relativně klasický román, ale za sebe bych jej nenazývala rozjezdem, protože jsem si i tuhle úvodní část užila. Se severskými autory nemám moc zkušeností, s detektivkami stejně tak, ale možná bude právě tato kniha motivací ke změně situace. Taky asi nelze nemít tuto knihu spojenou s dobrou kávou a s houskou s paštikou a kyselou okurkou. Zvláštní, ale co už, každý máme své libůstky. Přiznám se, že jsem z toho často dostala chuť, jen asi není možné vypít za den čtení tolik káv, kolik postavy vypily v průběhu celého románu. Spíše mě ale trochu iritovalo používání anglických výrazů a PC terminologie. Je fakt, že v této době je to už pro nás spíše úsměvné a tehdy to možná působilo jinak, ale stejně mi to bylo nějak proti srsti a spíše bych se vyvarovala používání názvů emailů a souborů apod. Působilo to na mě docela trapně. Nicméně jde pouze o detail. Příjemný pocit ze čtení zůstává. A je jasné, že u prvního dílu nezůstane.
Úžasné počtení a švédské (podotýkám švédské) filmové zpracování také nemá chybu! Obdivuji Lisbeth!
Naprosto famózní kniha, která má spád a je perfektně, čtivě napsaná. Člověk se v ní neztrácí, má přehled o tom kdo je, častá rychlá rekapitulace! super!
530 nabitych stran. Chvilami pohodovy, ale i mrazivy pribeh, ktory sa cita jednym dychom.
Moje první setkání se severskou detektivkou. A nelitovala jsem! Mistrně napsaná kniha o věcech, nad kterými normálnímu člověku zůstává rozum stát. Mrazivá, drsná. A neodbytná - za nic na světě nemůžete přestat, dokud neodhalíte všechna ta tajemství i temná zákoutí lidské duše.
Kniha je napsaná excelentně, zápletky mají své opodstatnění, perfektní literární postupy, ale na mě je tam moc násilí. Takže autora obdivuji, ale nemůžu říct, že by mě toto téma bavilo.
O koupi a přečtení této knihy jsem dlouho váhala, zejména díky poprasku kolem. Ale jak jsem začala, tak přečteno celé jedním dechem. Super zamotaný příběh, spousta tajemství. Skvělé rozuzlení celého příběhu. Jdu pokračovat druhým dílem..
Super čtení, už se těším na další díl. Lisbeth je super, asi se trilogie měla jmenovat úplně jinak :-)
Příběh se zpočátku rozjížděl pomalu, ale brzy to začalo mít ten správný šmrnc, kdy se člověk od čtení jen těžko odtrhává. Líbila se mně špetka tajemství a zajímavě zamotaný avšak skvěle vypointovaný příběh.
Veľmi dobre napísaná kniha, vynikajúca zápletka, veľmi kvalitne prepracovaný dynamický dej neustále pútal moju pozornosť. Zaujímavá a netradičná štylistika diela, miestami šokujúco drsná, ako celok veľmi kompaktná. Brilantne logicky pospájané osudy nespočetného množstva postáv, charakterov a dejových línii.Všetky tenučké nitky sa na konci nečakaným spôsobom rozmotajú, a hlavních hrdinov to skoro bude stáť život,
Neodložíte, pokiaľ nedočítate !!!
Skvělá kniha, která má nečekaný a zajímavý konec. Hlavní hrdinka je velice neobvyklá. Super příběh, už se nemůžu dočkat druhého dílu série. :-)
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři pomsta psychická traumata psychologické thrillery švédské detektivky rodinná tajemství dobro a zlo světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Kniha se mi velmi libila a chystam se precist zbyvajici dva dily. Ocenuji, i když to bylo jen na uvod, ze autor knihu doplnil ilustracemi. Male minus, ze postava prezila utok L. S. tak, ze dokázala ve svém veku takovy utok prezit a pak ještě odjet autem... Velke minus prekladateli - ovce se nepestuji, ale chovaji. Styl hodne podobny Keplerum.