Muži, ktorí nenávidia ženy

Muži, ktorí nenávidia ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89626/muzi-ktori-nenavidia-zeny-89626.jpg 5 8335 8335

Milénium / Millennium série

1. díl >

Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Män som hatar kvinnor, 2005

NADEI
26.12.2016 5 z 5

Vynikající kniha ! Ze začátku jsem měla trošku problém se začíst ,ale pak jsem se nemohla odtrhnout a už se těším na další ze série. Super.

Pemca
23.12.2016 5 z 5

výborné, knihu jsem četla u moře a ač nejsem válející se a opalující se typ, tak se mi díky tomuhle příběhu nechtělo ani do moře a dokonce jsem chytla barvu, asi se mi tenhle žánr začíná moc líbit

jirzej
20.12.2016 5 z 5

Škoda, že jsem nepočítal kolik Mikael a Lisbeth vypili káv :-) Super příběh...

Predator666
20.12.2016 5 z 5

Strhující, ponuré a plné beznaděje. Lisbeth je ikona a i když vám je jí líto, v hloubi duše cítíte, že to je potvora schopna i zabíjet. Ale to jsou vlastně klady. Knihu jsem přečetl asi za dva dny. Vřele doporučuji.

Plunge
19.12.2016 5 z 5

Moc pěkná kniha, a to říkám já, kdo není moc na detektivky :) Svazek je to poctivý, ale čte se velmi dobře a překvapivě rychle. Mysteriózní nádech dělá knihu hodně poutavou a i přes určité pauzy ve čtení mě bez problémů zase rychle vtáhl zpět. Nejvíc mě ale fascinovalo prostředí, do kterého je příběh zasazen. Mělo silné charisma, bylo mystické a často působilo značně děsivě.

Lenka8418
18.12.2016 4 z 5

Ze začátku nic moc, ale tak na 80té stránce to nabralo spád, začalo se tam pořádně něco dít a až do konce skvělé.

Blaufik
14.12.2016 5 z 5

Tato kniha byla naprosto úžasná a já už chápu, proč kolem ní byl takový poprask. Hlavní hrdinové byli úžasně popsáni a jejich charaktery barvitě vykresleny. Již od začátku jsem si nesmírně oblíbila Lisbeth. Vlastně ani přesně nedokážu říci, čím mě tak dostala, ale fandila jsem jí. Hlavně jsem doufala, že se nějakým způsobem postaví Bjurmanovi a ukáže mu co proto.

venacava
13.12.2016 1 z 5

bohužel musím přiznat, že kniha mě vůbec nechytila a nedočetla jsem ji.

mrkvivit
29.11.2016 4 z 5

Tak jsem se neudržel a taky si první Millenium přečetl. Musím hned přiznat, že jsem ke knize přistupoval s podezíravostí až despektem, ale nakonec jsem byl velmi spokojen (a i přes celkem sestupnou kvalitu přelouskal i další díly). Stieg Larsson napsal poutavý, napínavý příběh velice čtivým stylem. I přes značný počet stránek se čte kniha sama, tempo vyprávění je leckdy přímo vražedné. Zápletku se autorovi podařilo dobře vypointovat a samotný děj taky není úplná fantasmagorie. Zároveň se Larssonovi podařilo do díla šikovně zakomponovat dost švédských reálií a historických faktů. Rozhodně taky nezpaře svou dlouholetou novinářskou praxi. Co mi vadilo je značná schematičnost postav. Zejména mě irituje Lisbeth Salanderová - psychotická fenomenální hackerka s fotografickou pamětí, anorektická přebornice v kickboxu a špičková čmuchalka, která na co sáhne, to se jí daří (asi jsem muž, který nenávidí superženy).

kuchkuch
29.11.2016 3 z 5

Možná příliš velká očekávání dané povšechným vysokým hodnocením. Prvních 150 stran úvod, kdo je kdo, nikdo nic nedělá. Podobnou porci stran už někdo studuje materiály. Potom se chvíli něco děje a pak to zase dlouho končí do ztracena. Sám bych s takto přísným hodnocením asi doslova nesouhlasil, protože kniha je čtivá, včetně překvapivých zápletek, v zásadě ale tomu zpětný dojem odpovídá. 3 hvězdičky - dobrý, ale ne tolik.

helusa2
26.11.2016 4 z 5

Zápletka byla velmi zajímavá, napínavá a hodně drsná... Nejvíc se mi líbila postava Lisbeth (ovšem nepochopila jsem, proč jí na závěr začal Mikael zčistajasna říkat Sally...).
Musím ale říct, že jsem trošku zhýčkaná jinými autory... Styl psaní mě neoslovil. Občas jsem měla pocit, že čtu kroniku nebo různé příručky ;-) Mám radši barvitější popisy ;-) Další dílem asi zatím pokračovat nebudu...

Bilky
16.11.2016 5 z 5

Bolo to fajnové počítaníčko, lepšie povedané počúvaníčko a úplne presne spisovne povedané: bola to šmakynka na jeden záťah a láska na prvý odstavec!

Počúval som českú audioknihu - excelentného Martina Stránskeho, ktorý dabuje českú verziu Dr. House a moje zážitky som detailnejšie popísal v krátkom článku tu na DK:
takže nižšie je len moje obvyklé:

ODPORÚČANIE:
pre bulvárnych novinárov a rozvetvené milionárske rodiny ako MEMENTO, pre priaznivcov dobrých príbehov ako MONUMENTO, pre čitateľky Červenej knižnice ako MOMENTO, pre sériových vrahov ako DEMENTO, pre slniečkárov a jemné duše ako LAMENTO. A pre zbabelcov a poserov – toaleťák TENTO! 90%

SimírekGerchán
14.11.2016 5 z 5

Na čtení detektivek vůbec nejsem, ale po přečtení prvního dílu Milénia se pouštím do druhého. Po přečtení první kapitoly jsem myslela, že se do knihy nezačtu. Avšak v další kapitole se to zlomilo a knihu jsem během pár dní rychle dočetla.

gonegirl
13.11.2016 5 z 5

Zpočátku jsem se do knihy vůbec nemohla začíst a obávala jsem se, že celých 500 stran bude o nějakém bankovnictví. Ale jakmile se objevila naše oblíbená Lisbeth Salanderová, kniha rychle nabrala na obrátkách a celou jsem ji zhltla. Nemůžu se dočkat dalších pokračování a držím Lisbeth palce, aby se jí konečně taky v životě něco zadařilo...

marci6977
05.11.2016 5 z 5

Skvělé čtení, mohu jen doporučit!

sagasir
02.11.2016 5 z 5

Zrozené fenoménu

Může se zdát, jakoby ani severská krimi literatura na českém knižním trhu nebyla, ale ona tu skutečně byla. Po vydání Milénia od Stiega Larrsona se z ní však stal fenomén. Čím to, že zrovna tato trilogie se stala tak úspěšnou a nastartovala tuto éru? Možnou odpověd skýtá už samotný první díl této skvělé trilogie.

Někoho zaujal třeba samotný obsah knihy. Tady tedy je. Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.

Musím také vyzdvihnout skvěle napsané postavy. Jak z Mikaela Blomkvista, tak i z Lisbeth Salanderové vyloženě sálá charisma a navzájem se skvěle doplňují. Vcelku brzo si zamilujete Lisbethinu drzost a její mnohdy nevšední metody a i když si hraje na drsňačku, vy zjistíte, že je to v podstatě hodná čistá duše. A samotný Mikael Blomkwist je jako Stieg Larsson, aneb člověk bojující za slušnost, rovnost a člověk bojující proti tyranii, rasismu, bezpráví atd.

V knize jistě oceníte také dobře stupňované napětí a najdete v ní také plno detailů. Zároveň máte po přečtení knihy pocit (nebo já ho aspoň měl), že nakonec ta Skandinávie přece jenom nebude, co se společnosti týče, bez chybičky a že i tady se najdou různé skupiny lidí, kteří zneužívají, týrají a záměrně likvidují druhé, či že i tady ve velkém bují obchod se ženami atd.

Sečteno podtrženo. V této knize se nachází kvalitní detektivní příběh, který má skvěle napsané postavy, děj vás nebude nudit, napětí je v něm tak akorát a jediné, co vás může odratit, je to, že kniha má 529 stran, ale za to potěšení z kvalitní literatury to rozhodně stojí.

Freedomova
31.10.2016 4 z 5

Kniha na mne byla místy až moc drsná, ale příběh skvěle promyšlený a děj strhující. Lisbeth je perfektní mnohovrstevná hrdinka, která mi byla od počátku sympatická a fandila jsem jí. Je to ten typ knihy, u které v průběhu čtení sháníte další díl.

TipsyChipsy
07.10.2016 5 z 5

Krásná kniha, líbilo se mi, jak je moderní v tom, že hlavní hrdinka využívá moderní technologie - hakerství, aby zvítězila nad zlem. Také je hezké, že hlavní hrdina, nejprve sražen do kolen pak očistí svoje jméno a zničí bohatého magnáta, navíc rozluští starou záhadu.. tím dobro zvítězí a to jsme chtěli. Obdivuji autora, že má takový přehled o záludnostech dnešní společnosti dokáže to přenést do tak zajímavého příběhu.

Scarlett80
07.10.2016

Celá trilogie strhující. Zaujímá přední místo v mé knihovně.

Kordula 111
05.10.2016

Jedním slovem "bomba".
Celou trilogii jsem přečetla za 14 dní. Nešlo se odtrhnout. Rozhodně doporučuji.