Muži, ktorí nenávidia ženy

Muži, ktorí nenávidia ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89626/muzi-ktori-nenavidia-zeny-89626.jpg 5 8335 8335

Milénium / Millennium série

1. díl >

Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Män som hatar kvinnor, 2005

Prey
05.10.2016 5 z 5

Nejsem typický fanoušek Milénia jako celku, druhý díl jsem místy četl s nechutí, třetí nedočetl, a rozhodně nebudu číst o Lisbeth z pera někoho jiného než Larssona, ale první kniha... Ach, boží! Jako by pejsek s kočičkou dělali dort, ale povedl se jim. Být to chytřejší, je to intelektuální nuda, být to hloupější, je to spotřební nuda. Ale ono je to trefené přesně na kvalitní bestseller. I věci takzvaně na efekt v tom fungují. Vrstevnatý, napínavý, atmosférický, gradující příběh. Nepostrádající dobře pojatý dojezd. Zapamatovatelné postavy. Jasných pět mrazivých hvězdiček. (Čteno v překladu Azity Haidarové.)

kofina
01.10.2016 5 z 5

Nemám ráda ani označení "detektivka" ani "severské krimi", ale tohle mě naprosto pohltilo, po dlouhé době jsem zažila zas ten pocit nedočkavosti, abych už honem mohla číst dál. :)

Odehnalka
30.09.2016 5 z 5

Tak tohle se dá těžko popsat. Neskutečný literární zážitek. V polovině knihy se to tedy trochu táhlo, ale začátek a konec se neskutečně rozjel a nemohla jsem se od toho odtrhnout. Skvěle se to četlo, fakt skvělé. Těším se na druhý díl.

Adiee19
30.09.2016 4 z 5

Mam rada detektivky a knihy kde je dobra zapletka takze tato kniha splnila moje ocakavanie. Bolo par detailov ktore by som mohla vytknut ale na celkovom dojme knihy to nic nemeni. Kniha sa citala dobre a precitala som ju za vikend na chate :)

ferenc_had
29.09.2016 5 z 5

Skvělá kniha, přečetl jsem ji skoro jedním dechem. Nevím co někomu vadilo na prvních cca 150 stranách, já se dost často i bavil:
( „Pravděpodobně ne, ale bezpečnostní postupy v tomhle podniku mají určité mezery. Podle vašich pravidel by si to měl okopčit sám, ale včera tu zprávu hodil mně a šel někam do hospody. Ostatně, jeho další zprávy jsem našla před pár týdny v jídelně.“
„Cože jste?“ vyrazil ze sebe Armanskij v šoku.
„Uklidněte se. Dala jsem mu je do sejfu.“
„On vám dal kombinaci své tajné schránky na dokumenty?“ zasupěl Armanskij.
„Ne, ne tak docela. Ale napsal si ji na lísteček na podložku na pracovním stole, spolu s heslem do počítače. Ale hlavní je, že ten váš rádoby soukromý detektiv udělal naprosto bezcenné osobní prověření. Zapomněl dodat, že ten kluk je až po uši zadlužený z hazardu, šňupe koks jako vysavač, a navíc má holku, která poté, co z ní nevyrazil ani floka, vyhledala pomoc v krizovém centru.“ )
Hurá na další díl.

locin
27.09.2016 4 z 5

Musím říct že docela dlouho mi trvalo než jsem se do knihy začetla.
Několikrát jsem jí popravdě i odložila a zase se k ní vrátila. Když jsem se přehoupla přes prvních cca 150stran, konečně jsem se do příběhu začetla a musím říct, že to byla napínavá detektivka. Škoda toho pro mě nezáživného začátku..

edith79
25.09.2016 3 z 5

Zajímavá kniha, ale že by mě naprosto nadchla to nemohu říci. Nechala jsem se dost navnadit hodnocením zde na Databázi a proto jsem byla trochu zklamaná. Taková klasická severská krimi, kterých je nyní k mání nespočet. Do dalších dílů zatím nejdu, snad někdy v budoucnu.

hanka0645
20.09.2016 5 z 5

Pokud jste neviděli film, tak jste největší šťastlivci. Mě kniha naprosto pohltila a po jejím přečtení jsem trpěla pěknou knižní kocovinou! Jo a .. Každý má svá tajemství, jde jen o to je objevit.. :)

26Mirka
20.09.2016 5 z 5

Souhlasím s komentářem Kachora90 ,já tedy viděla kdysi film jako první :-) tak jsem měla představu a bohužel jsem si i hodně pamatovala, ale jinak skvělá zápletka, čtivé, napínavé :-). Už mám doma druhý díl tak se těším jaký bude. Za mě 5 hvězdiček.

Kachora90
20.09.2016 5 z 5

Jsem nadšená, moje první detektivka... A myslím, že jsem sáhla správně. Prvních 100 stran jsem se nemohla začít a posledních 100 stran bylo celkem zdlouhavých. Ale stálo to za to. Někdy mi přišlo zbytečné číst o tom, že si vaří kávu nebo že se svlékl a osprchoval, ale k tomu to patří a dílo jako celek je bomba. Vyšetřování zmizení Hariet bylo napínavé a dost čtivé. Teď se kouknu na film, abych to měla i s obrazem... :-) Těším se na další díly ;-)

kristyna6626
16.09.2016 5 z 5

Bomba. Nevím co mě překvapilo víc, jestli "vrah" a nebo úplný konec knihy. Začátek se mi sice pročítal trošku hůř, ale tak to bývá u dobrých knih. Tohle byla moje druhá detektivka, a jsem spokojena. Líbilo se mi jak se postupně vyvíjely a měnily postavy. Lisbeth, Mikael.... Ach ten románek..... :333 Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, a jak to s nimi bude pokračovat. :D

katerina9848
16.09.2016 5 z 5

Pro milovníka detektivek, kterým bezesporu jsem, byla tato kniha perfektním obohacením mnou doposud čtených anglických detektivek. Musím říct, že po lehce zdlouhavém začátku knihy se to pak rozjelo v plné síle a já jsem knihu přečetla jedním dechem. Stieg Larsson bude navždy patřit mezi mé oblíbence, škoda, že toho nestihl napsat víc, ale i tak, klobouk dolů pane Larssone, vzhlížím k vám jako k velkému spisovateli, kterým jste bezesporu byl a v našich duších, zůstanete navždy...:)
PS: Po přečtení této knihy pokračuji na dalších dílech Milénia a nejspíše na nějakou dobu u severských detektivek spočinu...:D Tímto se omlouvám Aghatě a dalším, ke kterým se jistě v budoucnu ráda vrátím...:D

arket
14.09.2016 3 z 5

Na můj vkus příliš rozvláčné a musela jsem se hodně přemáhat, abych knihu vůbec dočetla. Zaujal mne pouze příběh Lisbeth Salanderové a díky němu si přečtu i druhý díl. Za mne jsou daleko lepší detektivky, ale je to věc názoru.

ankaras
12.09.2016 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy - mé první sáhnutí po detektivce a hned vyšlo tak parádně! Tato kniha a i následující dvě, které přišly později, jsou pro mě tím nejlepším, co jsem kdy četla a asi i číst budu. Je to už trochu "těžší čtení" a na začátku si opravdu vynutí soustředěnost čtenáře. Pokud se nebudete moci začíst, nevzdávejte to! Tato trilogie za to prostě stojí.

Lucie51
09.09.2016 5 z 5

Stieg Larsson stvořil excelentní dílo, kniha se mi strašně moc líbila již od prvních sránek. Hned na začátku je zmíněna nevšední a zajímavá situace, kdy jeden z hlavních hrdinů, starý pan Vanger, dostává každý rok stejný dárek (vylisovanou květinku v rámečku). Velmi sympatický mi byl hlavní hrdina, novinář Mikael Blomkvist, a taktéž hlavní ženská postava, hackerka Lisbeth Salander, která s Michaelem řeší záhadu zmizení vnučky pana Vangera, Harriet. Úžasné rozuzlení, perfektní je také filmové zpracování, ve kterém si roli Mikaela zahrál Daniel Craig. Jediná snad co bych vytkla, je překlad názvu originálního díla do českého jazyka. V originále se kniha jmenuje "Girl with a the Dragon Tattoo" (čili Dívka s dračím tetováním), v překladu byl název změněn na "Muži, kteří nenávidí ženy", což mi s dějem knihy moc nekoresponduje. Dívkou s dračím tetováním byla jasně míněna Lisbeth, hlavní ženská hrdinka. Hodnotím 5/5 :-) ★★★★★

3nitka
06.09.2016 5 z 5

Nemala som potuchy, do čoho idem, knihu mi požičala kamarátka. Zo začiatku taký pomalý rozbeh. Ale potom bomba. Nedá sa odložiť, každú stránku priam hltáte. A postavy vymyslené dokonale. Chcem ďalšiu.

Briv
05.09.2016 5 z 5

Dlouho jsem ji odolávala, ale tentokrát nebyl důvod se u ní bát slova bestseller, protože tahle kniha fakt je bestsellerem. Začátek byl sice rozvláčný, ale dostalo mě to do příběhu. Pak už to byl masakr. Pro mě knížka obsahuje vše co má. A nej je Lisbeth. Fakt drsná holka. Jdu se pustit do druhého dílu. Nerušit, už zase čtu:).

desert.fox
02.09.2016 4 z 5

Solidní detektivka! Miluji sériová vrahy s temnou rodinnou minulostí! Příběh ale musí být zajímavě zpracovaný, což se tady povedlo.

Verkavcelka
29.08.2016 5 z 5

Nadšená!Knihu jsem četla v době nemoci a to byl ten pravý čas.Nemusela jsem od ní odcházet a přerušovat hltavé čtení činnostmi jako je práce,...Doporučuji a děkuji Ježíškovi!

jana3866
26.08.2016 5 z 5

Tohle je proste nejvic. Sirim kde mohu, sama jsem celou trilogii cetla uz nekolikrat. Prvni dil je nejlepsi..neda se od nej odtrhnout. Ten zacatek je samozrejme ponekud rozvlekly, ale po 75 strane se to rozjede a nezastavi..miluju tu knizku!!!