Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545487/bmid_mlceni-jehnatek.png 5 1995 1995

Hannibal Lecter série

Nejslavnější kniha ze série o Hannibalu Lecterovi, geniálním vrahovi s chutí na lidské maso. Podobně jako v Červeném drakovi se tu vyšetřovatel FBI – tentokrát ovšem žena Clarice Starlingová – obrací právě na něj, aby pomohl s dopadením jiného šíleného zabijáka, muže přezdívaného Buffalo Bill pro jeho zálibu stahovat své oběti zaživa z kůže. Ambiciózní Clarice se úkolu ujme s policejní profesionalitou, ale taky obrovským soucitem pro oběti těchto strašlivých zločinů. Kniha byla odměněna Cenou Brama Stokera za nejlepší román roku 1988 a dodnes se řadí mezi nejlepší a nejnapínavější krimithrillery všech dob.... celý text

DickBach
18.07.2016 5 z 5

Tady prostě není co dodat. Luxusní, strhující, mrazivé a... nebojím se říci ďábelské. Děkuji a velmi vřele doporučuji k bezesným a strašidelným nočním.

_INCOGNITO_
08.06.2016 5 z 5

Kniha prisla na stesti mnohem drive nez shlednuti filmu!
Je to do podrobna popsany film a cloveku beha az mraz po zadech v jistych sekvencich, kdy 'vidi vykreslenou scenu s oblicejem policisty', nebo kdyz zazvoni domovni zvonek a pote vzletne nocni mura na zupanu.. Doporucuju.

Jostein
03.06.2016 4 z 5

Na 5 hvězdiček to prostě není, ale ty 4 si zaslouží! Je to hlavně mou láskou k Hannibalovi!
A dobře se to čte! :)

alka14
07.05.2016

Kniha se velmi dobře čte.Doporučuji.

Rawen616
29.03.2016 3 z 5

Film je opravdu věrnou adaptací knihy. Ta je ale samozřejmě jako vždy lepší. I tak mě to ale nijak zvlášť nestrhlo. Ta znalost filmu byla asi na škodu. Postava Hannibala Lectera je ovšem perfektní. Ať člověk chce nebo ne, bude mu fandit i kdyby vám rozřezal a sežral babičku.
Zážitek z knihy mi možná taky trochu pokazil docela tragický překlad.

Kamil2
25.03.2016 5 z 5

Geniální postava Hannibala Lectera do jehož zvrácené mysli mi dovolil autor nahlédnout a ze které mě mrazí, je neskutečně fascinující. A to tak, že ho svým způsobem "obdivuji". Na rozdíl od většiny knižních sériových vrahů tenhle nezabíjel z pomsty, ani nějaké frustrace, ale protože má prostě rád neobvyklé delikatesy, které si běžně v obchodě nekoupíte. Lecter v jiné lidské bytosti nevidí člověka, ale možnou pochoutku. Stejně tak člověk vidí zvířata, která loví pro svoji potravu. Buffalo Bill má naproti tomu zcela jiné touhy - touží se proměnit a svoji touhu proměnil v činy. Harris geniálně odkrývá mysl jak Lectera, tak i Buffalo Billa. Žádný pocit viny, člověka vnímají jen jako prostředek k uspokojení sebe samého a svých potřeb. Ještě že to jsou pouhé knižní postavy - a tak Mlčení jehňátek hodnotím, jako skvělou knihu a neméně skvělý film. Anthony Hopkins u mne navždy zůstane zapsán jako Hannibal Lecter a Jodi Fosterová jako agentka Starlingová.

genie
06.03.2016 5 z 5

Film skvělý, knížka ještě skvělejší ...

Joges
06.03.2016 5 z 5

Ani se nedivím, že se Harrisova kniha vyšplhala a na čas zařadila do stovky nejlépe hodnocených knih na DK. I když jsem film před léty asi dvakrát viděl, byla pro mně četba knihy zcela novým zážitkem. Jednak se do filmu nevešlo úplně všechno, a pak krimithriller je vynikající a do puntíku propracovaný. Čte se jedním, možná i dvěma dechy :) najednou. Další knihy s Haninibalem Lectrem si určitě nenechám ujít.

26e
30.01.2016 4 z 5

Nepamätám si bohužiaľ, či som skôr videla film a knihu až po... Napriek tomu si pamätám atmosféru z knihy a tá splnila všetko to, čo od tohto žánru očakávam...

Matkaknihomolka
24.01.2016 5 z 5

Zatím jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla....Po přečtení nevím, jestli jsem zvrácená já, nebo ta kniha(autor). Mě se to prostě strašně líbilo.

Spýťa
04.12.2015 5 z 5

Taková klasika, výborný thriller, ale přesto se mi více líbí volné pokračování této knihy - Hannibal, je více záživnější.

Standa Šebek
05.09.2015 4 z 5

Výborná detektivka. Zatímco Clarice a Dr. Lecter byli působivější na plátně díky skvělým hereckým výkonům, v knize byl zase vrah Buffalo Bill mnohem působivější než ve filmu, kde šlo o trochu nezajímavou postavu.

BlackBlade
13.08.2015 5 z 5

Knihu jsem poslouchal (audio-kniha) při běžeckých trénincích a když jsem chodil pěšky do práce. A je naprosto skvělá, krásně doplňuje některé situace, které ve filmu chybí nebo jsou naznačeny jen okrajově.

Mikino00
25.07.2015 5 z 5

Kniha je s drobnými odchylkami v podstatě totožná s filmem, který mě ke knize přivedl. Což jen potvrzuje její vysoké kvality. Od vynikající navozené atmosféry, přes silné postavy, až k neustálému napětí. To vše se snoubí ve všech liniích příběhu, které sledujeme, a ve výsledku kniha nabízí strhující napínavé počtení, jenž nelze jen tak odložit z ruky.

iluliacross
12.07.2015 5 z 5

Rozhodně nejsem fanda hororu, krimi a podobných žánrů, ale tuhle jízdu jsem si užila. Autor píše brilantně a někde hluboko pod povrchem ví, jak Vás udržet u knihy. Vložil nenápadně napětí a dějový zlom na konec kapitoly, aby jste nemohli knihu odložit. Moc mi nevyhovovalo, že zvolil několik dějových linií (věznice, vrahův dům, vyšetřování,...) a ke konci je příliš nepropojil, ale jinak byla knížka geniálně promyšlená, postavy výborně vykreslené, místo děje vždy parádně popsané. A tak to mám ráda. A akce tam bylo taky dost. Za mě palec nahoru!!!

ChristineP
09.07.2015 3 z 5

Od téhle knihy jsem čekala něco trochu jiného. Nebýt toho vyšetřování, tak jsem si Mlčení jehňátek užila daleko víc.
Jinak ty ostatní části byly napínavé a moc mě bavily. Pokud máte rádi detektivky, tak šup do toho :-)

Bagriela
08.07.2015 5 z 5

Perfektně propracované a čtivé. Žádnou pasáž jsem neměla nutkání přeskočit. Myslím, že snad ani není třeba cokoliv dalšího dodávat. Dávám zasloužených pět hvězdiček!

cat5
02.07.2015 5 z 5

Velmi poutavé, napínavé, stylové. Ráda se k ní ještě někdy vrátím.

shmaic
02.06.2015 5 z 5

Perfektni detektivka; ted ctu treti dil a toto je zatim jednoznacne lepsi - stylem vypraveni i pribehem samotnym. A srovnani s prvnim dilem? Nevim, oba jsou natolik propracovane a nemaji prilis hluchych mist, oba hodnotim peti hvezdami. Je to ten tip detektivek, ve kterem je kladen duraz na fakta a ne na nasili nebo nechutnosti. Jde znat, ze Harris skutecne nesnasi bulvar:-)

Dymond
01.05.2015 5 z 5

Parádní kniha... musím se podívat i na film...