Mlha
Kristina Ohlsson
August Strindberg série
< 3. díl
Léto vrcholí, slunce se třpytí na mořské hladině a v Hovenäsetu se chystá soutěž v pečení, které se účastní i August Strindberg. Pak se ale přivalí mlha a idylkou otřese nález mrtvého muže oběšeného na pláži. Nikdo ho nezná a inspektorka Maria Martinssonová si klade otázku: Kdo to je a co ho sem přivedlo? Stopy vyšetřování vedou až k létu roku 1989, kdy ve zdejším domě našli rozčtvrcenou ženu. Byl tehdy vážně odsouzen její vrah? A jak daleko zajdou ti, kteří chtějí, aby tajemství minulosti zůstala skryta?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , VoxiOriginální název:
Skuggläge
Interpreti: Igor Bareš , Lucie Juřičková
Výrazně lepší než první dva díly, děj byl napínavý a poprvé jsme nevěděli všechno o dva dny dřív než policie. Také bylo fajn, že se AŽ TAK MOC neopakoval děj předchozích knih, jako tomu bylo ve druhém dílu. Jsem zvědavá, co se bude dít v dalších knihách, snad nikdo nepůjde po Gunnarovi, jak mě v minulé knize iritoval, teď mě docela bavil :) a ten konec teda byl tak sladkej, že se mi z toho skoro zkazily zuby.
První knížka letošního roku - třetí díl atmosférické série. A opět výborné čtení. Stejně jako předchozí díly. Napínavý příběh, málo krve a brutality, což mi vyhovuje. Krásné líčení severské přírody, života. Skvělé čtení.
Pro mě zklamání. První díl trilogie byl fajn, druhý už slabší a třetí už jen takový odvar z té první. Četlo se to dobře, ale nic objevného. Jsem ráda, že je trilogie za námi a těším se, že Kristina napíše něco dalšího. Většinu jejích knih mám ráda :-)
No tak tomuto dílu už rozhodně dávám plný počet. Předchozí díly nebyly špatné, ale tento se konečně pořádně “rozjel a mělo to spád i pěkně propletenou zápletku :-) A vyřešení staré vraždy bylo vážně překvapením. Rozhodně si přečtu ještě další knížky autorky.
Miluju! Kdo četl od Ohlsson více knih,už tak nějak pozná její styl psaní. Amatérka opravdu není,když si přečtete její doslovy a poděkování,zjistíte,že je fakt mistr svého umění.
Mlha,i jako její předchozí,třeba Bouře, se čte doslova jedním dechem a chcete,aby to nikdy neskončilo. I když opravdu hrozně moc rozepisuje,chcete to prostě číst! Aspon já ano. Už jsem se těšila na Augusta a Marii,dokonce na Gunnara taky. Těším se do jejich mini mestečka po 200 obyvatelích. Dozvíme se tentokrát,kdo tenkrát zabil Lydii? A kdo se oběsil? Už nic neřeknu...
Tak já nevím, přišlo mi to trochu amatérské a spousta náhod, kdy někdo stál opodál a dozvěděl se nějaké hrůzné tajemství.
Řekla bych, že je to taková juniorní detektivka. Za mě průměr.
Tato série mě nadchla a třetí díl se mi líbil úplně nejvíc. Jediné co mě mrzí, že to vypadá na díl závěrečný. Autorka dokázala skvěle vykreslit hlavní postavy, kterým nešlo nefandit, ale také atmosféru malého ospalého městečka, ať už za neproniknutelné mlhy, nebo horkých slunečných dnů. Celou sérii doporučuji. Jen upozorňuji, že je třeba číst postupně od prvního dílu.
líbila se mi celá série, ostatně stejně tak i jiné knihy Kristiny Ohlsson;
podle webu vydala letos 4. díl - tak snad ho u nás brzy koupí, přeloží a vydají :-)
Poklidné vyprávění o zlých činech v jedné jinak mírumilovné severské vesničce. Až na toho superdokonalého Augusta není co vytknout.
Na DK aktuálně 95% od 88 hodnotících.
Líbila se mi celá série. Doufám, že vyřešením 30let staré vraždy, to nekončí. Oblibila jsem si všechny postavy.
Treti dil velmi kvalitni serie. ALE - mela jsem velky problem se zacist, knize by prospelo, kdyby mela o par stranek mene, misty je to az moc rozvlacne. Zapletka skvela, pekne se to na konci vsechno spojilo a rozmotalo.
Ale uprimne, nejsem vubec nadsena z Augusta. To je takova spravnacka postava, ktera by furt jen pekla, nejake pripady nebo tak ho stejne nezajimaji a je v deji dosti do poctu. Proste mi leze na nervy. Asi ma slouzit jako nejake lepidlo mezi postavami, ale me spis leze krkem.
Ačkoliv vyprávění plyne pozvolna a autorka hodně staví na atmosféře městečka a jeho obyvatelích, rozhodně nemůžu říct, že by měl člověk čas se nudit. S každou kapitolou se odkrývají zajímavé informace a střípky indicií, ze kterých se skládá celý případ. Kapitoly jsou kratší, střídá se, z čí pohledu jsou psané, a to vše také nutí čtenáře číst pořád dál. Případ je zamotaný a i když byla některá moje tušení správná, dlouho jsem netušila celou pravdu, která se skrývala celých dlouhých 30 let.
Dá se říct, že jsem si užila každou stránku této bichličky. Už teď se těším na pokračování!
Máte-li chuť spíše na klasický detektivní příběh, který je však okořeněný temnou a ponurou atmosférou, nemáte zájem o potoky krve a jiné drastické scény, chcete spíše pozvolnější, ale velice dobře propracovaný příběh se zajímavými postavami BOUŘE, LEDOBOREC i MLHA jsou skvělou volbou. Já tu sérii miluju víc a více.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.
Třetí díl série se mi zatím nejvíc líbil. Trochu pomalejší rozjezd s novými postavami, ale pak už všechno mělo ten správný spád. Detektivka jak má být, od které se člověku nechce odtrhnout, dokud nedočte poslední stránku.
Skvělé čtení jako předchozí díly. Všechno šlo jako po másle a čtenář tak je pořád v napětí a nervozitě, protože je o krok napřed před vyšetřovateli a čeká, kdy už jim ty díly skládačky zapadnou do sebe.
Výborně! Případ Lydie Bromanové dospěl ke konci - a odhalil víc sobectví, zbabělosti a temnoty, než by člověk chtěl... Na druhou stranu, všechno dobré i zlé se odehrává ve jménu lásky a osobně jsem dost věcí chtě nechtě chápala. Strindberg a Maria jsou báječná dvojka a v Hovenäsetu by chtěl žít každý. :-) Pokud tady série skončí, budu spokojená. Pokud ne, dvojnásob.
Já jsem velice spokojená. Líbí se mi jak děj, tak hlavní hrdinové. Konečně se vyřešil i případ z minulosti. Doufám, že bude pokračování
2013 | Nechtění |
2013 | Sedmikrásky |
2022 | Bouře |
2015 | Skleněné děti |
2015 | Lotosové blues |
Třetí část atmosférické detektivní série se sympatickým Augustem Strindbergem jsem nemohla za žádnou cenu propásnout! A opět jsem nadšená, autorka píše prostě skvěle! Jenom doufám, že budou i další díly.
V městečku Hovenäset se připravuje soutěž v pečení, léto je v plném proudu, ale idylku zkazí jednak mlha, která se přes město převaluje, a také nález oběšence na pláži.
Inspektorka Maria a její kolegové mají co dělat aby nalezli správnou stopu zločinu, který se pojí s vraždou z roku 1989. To byla tehdy v jednom domě ve sklepě v mrazáku nalezena rozčtvrcená žena. Z její vraždy byl obviněn manžel, který prohlašoval svou nevinu a zanedlouho ve vězení spáchal sebevraždu. Nebo byl opravdu nevinný a skutečný vrah unikl spravedlnosti?
Kdo znáte sérii od prvního dílu, jistě si vzpomenete na Augusta, který se zrovna do města přistěhoval, a na dům s názvem Mrazírna. A právě o Mrazírně a dávném zločinu se teď ve třetím díle dozvíme šokující věci!
Za mě perfektní vygradování příběhu už od prvního dílu, ale dá se číst i samostatně, z kontextu čtenář pochopí souvislosti. Takže kdy se můžeme těšit na 4. díl? Moc doporučuji nejen milovníkům severských krimi příběhů s geniálními zápletkami!