Mrazení

Mrazení
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424565/bmid_mrazeni-6573754c351bc.jpg 4 8 8

Dvanáct napínavých povídek různých žánrů, od klasických příběhů ze života, přes historické dobrodružné povídky až po horory, spojuje pocit, který patrně někdy zažil každý – mrazení, které přichází při setkání s něčím neznámým či je spojeno s pocitem strachu. I když mají povídky lehce hororový nádech a o napětí v nich není nouze, autor dovedl okořenit příběhy o poetiku i o humor a nadsázku. Oproti prvnímu elektronickému vydání obsahuje kniha několik bonusových povídek navíc.... celý text

TinaBookBlog
23.09.2024 5 z 5

Dvanáct povídek, které spojuje život, smrt a lehké mrazení. Každá z nich je ale napsaná jinak - někde je více nadsázky, někde mystična, někde je úsměvný konec... Jednotlivé povídky jsou odlišné, ale skvělé!

Kniha se čte svižně a je ideální na podzimní/zimní večer. Nemůžu říct, že by mě některá z povídek nebavila a to mě samotnout překvapilo. Je obvyklé, že nám něco sedne méně, ale tady tomu tak nebylo.

Rozhodně mohu doporučit! Za mě super!

666Jitka
25.06.2024 4 z 5

Povídková kniha se dobře četla a zpříjemnila mi jeden podvečer. Povídky jsou napsané jednoduchou formou a každá je z jiného soudku. Mrazení jsem zaznamenala pouze mírné, ale nemohu říci, že by se mi jednotlivá vyprávění nelíbila, naopak byla vcelku nápaditá a nenudila. Zaujala mě obálka knihy, díky níž jsem knihu zakoupila.

ZÓNA
03.03.2024 3 z 5

Zvolený jazyk povídek je spíše žertovný...
Pokud bych měl pociťovat mrazení v zádech, musel bych je číst opřený o chladničku.
Jde o všehochuť, která povídky víceméně činí zábavnými více, než kdyby se jednalo o nějaké tematické čtení.
Trocha historie, sci-fi, politiky, současnosti i poučení.
Není napsané špatně. Pro chvilky literárního odpočinku směle doporučuji.

janina66
23.02.2024 4 z 5

Příjemně lehce napínavé povídky.
Asi nejlepší povídka byla ta nejdelší, která je v názvu knihy Mrazení- dost drsná.
Hořící svíce - výborná, napínavá.
A z těch úplně krátkých se mi líbilo Stmívání.
Celkově hodnotím knihu jako odpočinkovou, zajímavé povídky.

Martin82
08.02.2024 4 z 5

Jo, tahle knížka bylo opravdu fajn - krátké, některé hodně krátké - na 3 stránky příběhy před spaním. Jednotlivě: Adriána - 80%, Strach - 94%, Stopy - 80%, Já se vrátím - 78%, Portrét - 75%, Hořící svíce - 70%, Pomluva - 75%, Mrazení - 92%, Kam zmizel - 55%, Stmívání - 95% (nej povídka), Filmový klub - 70% Hvězdy - 75%. Celkem tedy 78%

LuckaLO
13.01.2024 4 z 5

Mrazení je malá útlá knížečka, která se mi dostala do ruky náhodou v knihkupectví, zaujala mě povedená obálka a tak jsem si ji koupila.
Kniha obsahuje 12 celkem povedených povídek, u kterých vás má zamrazit. Většina je krátkých na pár stránek, ale jsou tam i dvě delší, Mrazení a Hořící svíce. Druhá jmenovaná se mi líbila asi nejvíc. Je o městečku, kde řádí upír a na žádost místního starosty se tam vydá zjistit co a jak uznávaný profesor univerzitního muzea v Oxfordu. Povídka má spád, atmosféru a zajímavé rozuzlení. Mrazení je obsáhlá a celkem dobře zpracovaná povídka o jednom zjištném manželství a o pomstě. Dokážu si ji představit i jako samostatnou knihu, téma je to zajimavé. Jako další můžu vyzdvihnout povídky Já se vrátím, Strach a Hvězdy. Autor v nich krásně pracuje s emocemi. Aspoň se mnou to trochu pohnulo. :-D Mrazení celkově hodnotím kladně, u některých povídek mi mráz po zádech opravdu přejel. Pan Pešaut píše poutavě, povídky mě bavily, takže za mě knižka účel splnila a doporučuji.

Marekh
07.02.2021 4 z 5

V minulosti jsem četl knihu MRAZENÍ v elektronické podobě jako e-knihu. Jsem velmi rád, že kniha vyšla také v klasické papírové podobě. Podle mých poznámek e-kniha obsahovala 8 povídek a papírová kniha obsahuje 12 povídek, za což jsem nepochybně rád. Když jsem to zjistil, měl jsem upřímnou radost, poněvadž čím více je autorových povídek, tím lépe.

E-knihu jsem přečetl v roce 2021 a v roce 2024 jsem si přečetl knihu znovu v papírové podobě včetně 4 nových povídek.
Kniha obsahuje 12 povídek. 9 povídek je kratších (Adriana, Strach, Stopy, Já se vrátím, Portrét, Kam zmizel, Stmívání, Filmový klub, Hvězdy,), 3 povídky jsou obsáhlejší – Hořící svíce, Pomluva a Mrazení.

Jedná se o historické, dobrodružné, hororové povídky a také povídky odehrávající se v běžném životě.

Povídka JÁ SE VRÁTÍM je hodně smutná a dojemná a hodně mne zasáhla, vystupuje v ní mimo jiné kluk, který se jmenuje Marek, stejně jako já.

Povídka HOŘÍCÍ SVÍCE je hororová s upírskou tématikou. U této povídky jsem pociťoval mrazení.

Povídka POMLUVA vypráví o ženě, kterou lidé považují za čarodějnici a čtenáři se mohou po přečtení zamyslet nad tím, co mohou pomluvy způsobit, a pokud někdo rozšiřuje o někom pomluvy a chce škodit neprávem danému člověku, tak se to také může obrátit proti němu, anebo také ne, ale to už se dozvíte po přečtení této povídky.

Povídka (novela) MRAZENÍ je nejrozsáhlejší z celé knihy a vypráví o ženě, která se provdala za muže, který se s ní oženil jen ze zištných důvodů a postupně se z jejího deníku dozvídá informace o její rodině. Jestli se vyplní její děsivá proroctví se dočtete v této povídce. Autor povídku proložil mnoha deníkovými záznamy a také se v ní objevuje tématika války a revoluce 1989 v Československu. Tato povídka má také epilog a závěr byl pro mě velké překvapení, pociťoval jsem hororový nádech.

Hodně se mi líbila povídka HVĚZDY.

Nejméně mne asi oslovila povídka STRACH, i když téma povídky bylo zajímavé. Věřím na různá znamení, ačkoliv asi většina lidí nepřikládá tomu hlubší význam, ale myslím si, že kolem nás existují „vyšší síly“ a záleží na každém člověku, jestli v něco hlubšího věří či nikoliv, ať už to pojmenujeme různými názvy. Více se dočtete v této povídce.

Po přečtení povídek jsem si říkal, že kratší povídky mohly být více propracovanější, třeba bych to uvítal u povídek ADRIANA, STOPY nebo PORTRÉT, u kterých bych si rád ještě více početl. Z druhého hlediska povídky mohou být krátké, nikde není určeno, jaký rozsah musí mít. Pokud by se autor ještě více u počátečních povídek rozepsal, určitě bych to uvítal.

Celkově hodnotím knihu MRAZENÍ pozitivně. Musím pochválit obálku knihy, která se mi hodně líbí. Oproti e-knize má tato kniha jiný font písma, barvu písma a rozmístění písma. Obrázek je stejný a nádherný. Tato obálka mne zaujala na první pohled.

Myslím si, že povídky stojí za přečtení.

Jiří Pešaut
česká, 1972