Mrazivá smrt

Mrazivá smrt
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549725/bmid_mraziva-smrt.png 4 130 130

Christa se snaží vzpamatovat z traumatu, které před dvěma lety rozmetalo její spokojený život na kousky, a zdá se, že je na nejlepší cestě k uzdravení. Našla si báječného přítele a nyní vedle něj sedí v autobuse a spolu s dalšími výletníky míří hluboko do hor, kde mají strávit čtrnáct dní v luxusním hotelu. Christa navíc doufá, že ji Kiernan požádá o ruku. Zatímco autobus stoupá po úzkých horských silničkách stále výš, modrá obloha se potáhne mraky a přiblíží se bouře. Padlý kmen přes cestu je přinutí zastavit a vánice a mráz je vyžene hledat bezpečnější úkryt. Naštěstí se mohou uchýlit do nedaleké opuštěné lovecké chaty. Když se ráno s nadějí na pokračování v cestě probudí, zjistí, že jejich průvodce chybí. A jeho hlava visí nabodnutá na stromě před chatou. Z bezstarostné dovolené se stává boj o přežití. Z osmi výletníků zůstane sedm, pak šest, pak pět… zachrání se alespoň někdo? A je vrahem jeden z nich, nebo někdo úplně cizí?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: ekniha , Fobos

Dead of Winter, 2023

AndulinaU
17.01.2025 3 z 5

Vcelku dobrá knížka i když takových podobných už bylo hodně. Vrah mi byl jasný vcelku od začátku a i jsem pak odhadla, proč to dělal. Ale i tak mě bavilo to prostředí.

michaela.97
17.01.2025 3.5 z 5

Z první knížky ze série Strašidelných domů jsem zas tak odvařená nebyla. Když mi přítel vybral tuhle novinku (úplně mě minula) od autorky k Vánocům, řekla jsem si proč ne, i když jsem k ní přistupovala o něco víc opatrněji. Děj mě ale zaujal (i když se už takových příběhů napsalo mraky).

Začátek mi připomínal Shari Lapenu, ale stejně jako u Shari jsem si i tady napsala na lísteček jména a ve zkratce něco o každé z postav. To mi v průběhu pomáhalo se orientovat.

Nejdřív jsem byla mile překvapená. Většina knížky se navíc četla svižně, ale pak se vlastně nic nedělo, až na opakující se vraždy se stejným modus operandi. Žádné překvapení, žádná změna - napětí se vytratilo. Začala jsem se soustředit na nelogičnosti a Simone, kterou jsem nemohla vystát. Navíc jsem nechápala, jak můžou být postavy z tolika nechutných úmrtí (někteří byli i ve velmi blízkém vztahu) tak v pohodě. Přišlo mi to celé hrozně nevěrohodné. O hlavní hrdince jsme toho moc nevěděli, takže mi byla jedno a vraha jsem si tipla hned na začátku. Autorka si s námi ale hrála, takže mě párkrát svedla na jinou stopu. Přesto mě konec nepřekvapil.

Za mě o fous lepší počin než Duch domu Ashburnů. Kdyby autorka doladila některé nelogičnosti a vymyslela něco navíc k tomu všemi známému námětu, byla bych dost spokojená. I tak ale nelituju, že jsem s knížkou strávila nějaký čas. Bylo to čtivé a ráda zkusím další autorčiny knížky.

Lucciella_L
16.01.2025

Darcy opět nezklamala. Její knížky jsou prostě dokonalé!

Christa je mladá a zamilovaná žena, která neváhá ani chvíli, když ji její přítel pozve na výlet do hor. Očekává, že se jejich vztah posune a tak se nemůže dočkat.

Cestou bohužel narazí na překážku na silnici, která se stane osudovou. A nejen Christě. A nejen Kiernanovi. A nejen jim, ale všem v autobusu, kteří na dovolenou míří.

Tragickou shodou okolností začne Christa bloudit a hledat svého partnera, když spadne ze srázu. Naštěstí narazí na chatu, kde jsou spolucestující schovaní a čekají na pomoc.

Jenže ráno najdou na nedaleké borovici hlavu jejich průvodce. A nebude jediná. A tak mezi bílými vločkami vypukne krvavý boj o přežití.

Naprosto skvělá knížka do téhle zachumelené doby, kterou jsem si užila na maximum!

Zuzulinka
15.01.2025 5 z 5

Super kniha. Četlo se jedním dechem. Vřele doporučuji!

Werule88
13.01.2025 5 z 5

Mě se kniha líbila i když chvilkama jsem se ztrácela ve jménech... a konec tedy musím říct wau... tohle jsem nečekala...

JitkaHambi
12.01.2025 3 z 5

Za mě - kniha neurazí, nenadchne, ale četla se pěkně.
Akorát mě překvapují některé komentáře tady, že většina hned vraha odhalila a že to bylo prý předvídatelné.Pro mě tedy ne, konec jsem vážně nečekala a docela jsem zírala.

petra.k.
12.01.2025 2 z 5

Za mě velké zklamání...to byla tak jednoduchá a předvídatelná kniha, že jsem se proklínala celou dobu, že ji vůbec čtu. Bohužel nemám úplně v povaze knihu odložit bez dočtení.
Asi už jsem moc rozmlsana ze severských detektivek, ale tady bylo od začátku jasné, kdo je vrah i proč vraždí.
A ještě ty popisky myšlenek (hloupých myšlenek) hlavní hrdinky nakonec dokázali jen to, že mě neskutečně iritovala a tak, jako nikomu jinému jem jí přála setkání s vrahem jediná zajímavá postava byla vojanda Simone.
Fakt velké zklamání...jdu si radši přečíst Adlera, ať si spravím chuť.

Sarka25
12.01.2025 3.5 z 5

Darcy patří mezi mě oblíbené autory ale u téhle knížky se mě zrovna netrefila do chuti. Bylo to dobré čtení co vytáhne do děje i příběh byl napínavý ale bylo pro mě chvílemi dost těžké vyznat se v postavách. Vraha jsem si myslela od začátku správně ikdyz se nás autorka snažila zmást. A konec byl opravdu dobrý a napínavý ale raději se budu držet strasidelnych domů.

TerkinKnižnySve
11.01.2025 5 z 5

Darcy zas a opäť nesklamala.

Úžasné mrazivé a krvavé dobrodružstvo, ktoré rozhodne všetkým mŕtvym dobrodružstvom nebolo.

Partia ľudí sa vydá na výlet do hôr cez cestovnu agentúru. No pred koncom sa im pokazi autobus a tak sj vydaný na pospas nepriaznivému počasiu. Dvojica sa oddelí, no stane sa nehoda.

Keď sa Christa prebudí v kope snehu vydá sa hľadať pomoc a narazí na loveckú chatu, kde už su jej spoločníci, ohromený, zmrznutý ale spokojný, že žijú, zatial...

V prvú noc sa však všetko zmení a najde sa prvá mrtvola.

Kto za tým všetkým je a kto ich každý noc a neskôr i deň vraždí jedneho po druhom?

Strhujúci príbeh, ktorý vas nenechá chladným, boj o život a strach, pretože jediná možnosť je, že vrah je medzi nimi.

Toto SČ sa mi páčilo pretože sme s dievčatami pátrali, dedukovali, uvažovali kto je ten magor a prečo to pre boha robí?! A co bolo najlepšie? kazdy den mi zomrel jeden podozrivý

Knihu rozhodne odporúčam bola to skvelá nálož strachu

monishek
10.01.2025 5 z 5

Tohle byla pecka. Pribeh, ktery me vtahnul a nepustil. Pekne si se mnou Darcy hrala. Uzila jsem si to.

Majuš333
09.01.2025 4 z 5

'Nikdo z nás se odsud nedostane živý.'

Toto je téma presne podľa môjho gusta: Sneh, pustina, fujavica, vrah, ktorý likviduje jedného po druhom a ja vždy očakávam, čo z toho autor vymodeluje :) Oceňujem krátke a napínavé kapitoly, ktoré nútia čítať ďalej, lebo končia v najlepšom...
No Darcy ma trošku sklamala, keďže už v 1/3 knihy bolo zrejmé, kto je vrah, takže jedna * dole! Škoda, mohla nás napínať dlhšie :(

'Je to zvláštní pocit, vědět, že možná kráčíte vedle někoho, kdo vzal druhému život. Statistiky jsou v tomto směru poměrně ošklivé: průměrný člověk se během svého života potká se třemi až deseti vrahy, včetně nikoli malé pravděpodobnosti, že jedním z nich bude i někdo z jeho vlastní sociální skupiny.'

Kocourek
09.01.2025 5 z 5

Prima počtení ostatně jako u Darcy vždy. Tento žánr mám ráda, i když je někdy za hranou. Sice byl tentokrat vrah jasný už brzo, ale stejně to byla jizda.

Janinkniznisvet
08.01.2025 4.5 z 5

Knihu jsem četla v rámci společného čtení. Ze začátku jsem myslela, že to nebudu moct číst večer kvůli atmosféře. Jenže večer to čtení dávalo větší náboj.
Sice se mi pletly postavy, byl tam i malý zmatek ale to co se stane na konci jsem vůbec netušila a byla jsem v šoku.
Knihu si určitě přečtěte kdo má rád napínavé příběhy plné dobrodružství.

marky2558
08.01.2025 3.5 z 5

Za mě typická Darcy z trošku jiného soudku. Dostala jsem to, co jsem čekala, bylo to čtivé ač místy možná malinko chaotické. Dost jsem si i pletla postavy.

Barbaanek
07.01.2025 2 z 5

(SPOILER) Tak nějak mi připadá, že Darcy čtu asi nějak špatně, či co. To, co všichni vynášejí do nebes, mě nechytne, co ostatní odsoudí jako brak, se mi líbí. Ani tahle kniha není výjimkou. Že by to bylo napínavé, nemohla jsem se odtrhnout, atd., to ani náhodou. Knížka mě bolestně nebavila. Z postav jsem si většinu ne a ne zapamatovat, a kupodivu (což asi taky o lecčems svědčí) to vůbec nevadilo. V podstatě tam tři čtvrtě knihy nejde i nic jiného, než že skupinka lidí chaoticky běhá okolo srubu v neustále sílící (!) sněhové bouři, a tajemný vrah je likviduje jako na běžícím pásu. Plus je tu ten hrozně iritující přítomný čas vyprávění v ich-formě (vidím, běžím, vycházím...). Vraha jsem i já (která jsem na tyhle věci úplný tupoň) odhalila hned, ale i kdyby ne, byla to prostě jen zima, vražda, zima, běh někam, vražda, zima, hysterie, zima, vražda, bla bla, pořád dokola. Trošku zajímavé to začne být kolem těch tří čtvrtin, kdy člověk aspoň dostane na podnose, co všechny lidi spojuje, a začne to celé dávat nějaký smysl. Dočetla jsem každopádně spíš z nudy, a rozhodně se ke knížce vracet nebudu.

Janettaku
03.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla jízda ! Kniha předčila mé očekávání a dokonce jsem knihu hltala víc než sérii strašidelných domů. Příběh je dech beroucí, velmi napínavý a mrazivý až do morku kostí.
Autobus plný nadšených lidí má jeden společný cíl a to dostat se do hotelu v horách, prožít tak krásných pár dní po boku s nejmilejšími. Něco se po cestě avšak strašně zvrtlo...
Začnou se dít hrozné věci, pár členů z výpravy je bezlítostně zavražděno. Kdo to dělá ? Je to někdo úplně cizí z okolí, nebo je vrahem někdo kdo cestuje společně s výpravou lidí ?
Po celou dobu výpravy od nastoupení do autobusu až po samotný konec jsem každého podezřívala a dělala si různé úsudky a názory na každého jednoho z nich, kdo by mohl za tak krvelačnou výpravou stát. Být uvězněn v malém srubu s tolika lidmi a zároveň nevědět, kdo je vrahem, muselo být deprimující až úzkostně frustrující. Přišlo avšak na velmi velké zjištění a průlom.
Co když všechny lidi ve srubu bojující o holý život něco vzájemně spojuje? Je cesta na hotel vysněným cílem každého jedince si dopřát uklidňující dovolenou, nebo stojí někdo v čele s jediným záměrem a to pomstou?
8. srpna Christa prožila autonehodu, která si vyžádala jeden lidský život. Má tahle ona událost nějakou spojitost s dalšími lidmi na výpravě do hotelu? Jak jedna výchylka v životě dokáže propojit vícero lidí a zároveň se společně utkat v tváři tvář bojujíc o život. Stojí za vším muž či žena ? Někdo přeci jen do hotelu dorazí...
Ten kdo za vším stojí... ( Byl můj úplně první tip) Vřele doporučuji !!!

ana_skubanek
03.01.2025 4 z 5

Knihy od Darcy patří mezi mé oblíbené, bohužel Mrazivá smrt není tím nejlepším, co jsem od autorky četla.

Jako vždy je příběh čtivý a poutavý od začátku do konce. Postavy působí uvěřitelně, ani jsem neměla problém si je zapamatovat navzdory většímu počtu.

Pro mě je kladem, že knihy od Darcy vždy končí svým způsobem dobře, i když jsou sebeděsivější.

Na druhou stranu je kniha docela brutální co se týče vražd a věcí kolem.

Autorka se zřejmě inspirovala od Agathy Christie a její knihy Deset malých černoušků, protože tematicky je příběh hodně podobný. Tím pádem není složité vraha odhalit, i když se Darcy několikrát snaží odvézt čtenáře na scestí. Kdo zmíněnou knihu nezná, bude z příběhu určitě nadšený.

Lukimaz80
02.01.2025 5 z 5

Kniha má pomalejší rozjezd ale jak dojde k první vraždě, začíná příběh nabírat na obrátkách. Neskutečně brutální vraždy, úplná řezničina kterou bych od Darcy nečekal.
Postavy jsou popsány do nejmenších detailů, které bojují v horách o přežití. Na konci příběhu nechybí překvapení a vrah dokonale vysvětluje svůj motiv.

Darcy se opravdu překonala, kniha je děsivý mrazivý thriller, který čtenáře udrží v napětí až do konce. Mrazivou smrt řadím mezi nejlepší knihy autorky.
Velmi doporučuji.

Monty196
02.01.2025 5 z 5

Nejlepší kniha od této autorky jednoznačně.
Na začátku jsem si říkala, kdo bude vrah, byla jsem o tom celou dobu předvedená, ale autorka mi vnutila pochybnosti a musela jsem podezírat další dvě osoby, že by to nakonec mohli být oni ...no instinkt mě nezklamal a vrah se potvrdil. Kniha byla napínavá, chtěla jsem jen číst a číst... doporučuji všemi desetiletí

Ája373
01.01.2025 3 z 5

Mám ráda styl psaní Darcy. Umí vtáhnout do děje, umí psát dobré postavy, dialogy, umí i vyděsit (alespoň mě), ale fakt neumí utajit vraha. Ten mi byl jasný po prvních pár stranách a to včetně důvodu, ačkoliv se v průběhu knihy snažila zamést stopy, tak velmi průhledně. A na konci jsem měla tak trochu pocit, že čtu Osvícení od Kinga, ale ne že by to vadilo. Jako vždy čtivý příběh, ale kdo si rád vrtá hlavu s otázkou "kdo je vrah", ten si na své nepřijde.