Mrtvý muž

Mrtvý muž
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212385/bmid_mrtvy-muz-Bfb-212385.jpeg 3 135 135

Bianca Bellová na sebe upozornila již svým debutem Sentimentální román. Novela Mrtvý muž už jednoznačně ukazuje, že se v české literatuře objevila nová strhující vypravěčka. Příběh je monologem ženy, která rekapituluje svůj život. Banalitu a šeď dětství a dospívání v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století prostupují skrytá rodinná dramata, s nimiž je vypravěčka konfrontována — dědeček, kterého zavraždili komunisti, babiččina otevřená nenávist vůči režimu, matčina počínající duševní choroba či otec, který za normalizace prožívá svůj coming out. Vypravěčka to vše líčí s cynickým odstupem, který se však rozplývá ve chvíli, kdy se přiznává k lásce k jisté celebritě. Náhle je i ona stržena vášnivým citem, který ji pohlcuje tím hlouběji, čím se zdá být beznadějnějším. Vše pak směřuje k nečekanému rozuzlení. Novela Mrtvý muž je neméně pozoruhodná i sugestivním a barvitým stylem vyprávění, stejně jako suverénně vedenými dialogy.... celý text

boticelli
19.06.2017 5 z 5

Životní příběh jedné ženy. Její touha po jednom jediném muži. Dostane jej?

-Pečivo-
20.02.2017 2 z 5

Druhá kniha za sebou, kde se svačí dvacet
deka vlašáku a tři rohlíky! Tím ale bohužel veškerá pozitiva končí. Moje třetí a poslední Bellová.

Monolog zhrzelý ženský, na kterou se vykandí veřejně známý nadsamec - neradovat se, bohužel ne doslova - a ona stejně nakonec dosáhne svého. Sice se na ní nevykandí, ale jsou tam náznaky odstínů šedi. Pouta, pytlíky a tak. Ale jen náznaky. Jak šokující.

Bratr schizofrenik, táta homosexuál, máma šíblá, děda oběšenej - druhý dílo Bellový je tak přitažený za vlasy, že jsem rád, že jsem plešatej. 4/10.

hs777
26.11.2016 5 z 5

Neomalený až hrubý monolog ženy plné hořkosti a zklamání, s výborným koncem. Nakladatelství Host si s výběrem titulů dává opravdu záležet.

4xab
29.08.2014 1 z 5

Pro me kravina na N-tou. No tak ji nechtel, jaky s tim strachy, receno po plzensku.

mishulda
29.10.2013 5 z 5

Zajímavý, poutavý příběh, jehož rozuzlení na vás čeká až na poslední stránce. Velmi dobře se čte.

vendulkaa2
16.05.2013 3 z 5

Zvlastni, zvlastne psana, az psychologicka kniha k zamysleni. Ale pro me to byla docela prijemna zmena..

hrabenka
16.01.2013 2 z 5

Knihu jsem v půlce odložila,zvláštní styl psaní,nic mi to neřeklo,žádný velký děj.

Verrrunka
30.11.2011 4 z 5

Zajímavý styl vyprávění. Líbilo se mi, jak plynule se střídají "světlé" a "tmavé" chvilky. Ani ten konec nebyl úplně k zahození. Dalo by se říct, že to je spíš taková oddechová rychlovka, i když téma je silné. :)

Zuzaa
31.08.2011 3 z 5

Je to zajímavě napsané, ale nic přelomového. Myslím, že kdybychom prošli deníky českých žen, najdeme podobných příběhů a vypravěčského stylu spousty. Knížka mi přímo nevadila, ale přečetla jsem ji asi za 2 hodiny a zhruba za stejnou dobu jsem na ni i zapomněla. Milí pokus, ale nic víc.

Frakira
02.05.2011 4 z 5

Velmi příjemné překvapení. Kniha se nejen dobře četla, ale byla "o něčem", co člověka donutí se trochu zamyslet, aniž by to nutně muselo být filozofické dílo...

Bianca Bellová
česká, 1970