Mona přehled

Mona https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417225/bmid_mona-6xg-417225.jpg 4 278 278

Po velkém mezinárodním úspěchu knihy Jezero vychází nový román Bianky Bellové Mona. Ona je zdravotní sestra, on skoro ještě dítě. Setkávají se na troskách svých životů, na troskách starého světa, na troskách jedné nemocnice, do níž jako všudypřítomné šlahouny plevelných popínavek proniká svět nový. Lepší asi nebude. Ale co když třeba ano? Anebo… co když je možné zmizet? Uniknout před palbou, která neúnavně kropí rozpálenou zemi kolem, před všemi těmi pravidly, jak se má chovat žena a jak muž, před vzpomínkami, před sebou samým… Stejně jako v proslaveném románu Jezero (Magnesia Litera — Kniha roku a Cena Evropské unie za literaturu) i v Moně vykresluje Bianca Bellová mistrovským způsobem tíživou a naléhavou atmosféru chvíle, kdy se člověk musí rozhodnout.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (70)

sgjoli
21.04.2024 4 z 5

Od autorky jsem již četla Jezero, které se mi líbilo, a tak jsem chtěla vyzkoušet i něco dalšího z pera B. Bellové, a tak jsem sáhla po Moně. A musím říct, že Mona mne bavila ještě o něco víc.
Jedná se o velmi niterné vyprávění o dvou lidech, kteří si k sobě najdou cestu a utvoří si silné pouto. Příběh dvou lidí, kteří by se - nebýt okolností - nejspíš nikdy nepotkali. A přesto tu jsou, každý vlastním břemenem na zádech a v duši, přesto na sebe nějak napojení.
Vedle silných lidských osudů, které tu autorka předkládá, tu najdete i určitou emocionální složku, melancholii, lyriku a vytříbený jazyk, který vás pohladí po duši a který je radost číst.
Zároveň tu člověk má na pozadí blíže neurčeného válečného konfliktu možnost přemýšlet nad otázkami společnosti a jejího uspořádání, problémů a bolestivé reality, v níž přežívat je skoro kumšt a která zároveň ukazuje lidské charaktery v jejich ryzí podobě, úplně na dřeň.
Tohle si budu v hlavě zpracovávat ještě nějakou dobu. Je to skvělé čtení, které mne moc bavilo, ale taky je to ten typ literatury, u kterého po dočtení potřebuji více času to na sebe nechat působit.

michaela2338
17.04.2024 5 z 5

Její úsporný a zároveň hutný styl vyprávění mi připomíná Kazua Ishiguro a to se mi líbí. Je to zajímavá autorka.


Louisareading
26.02.2024 5 z 5

Připadalo mi to nejdřív mystické, ale potom jsem pochopila, že se to vlastně může dít kdekoliv. Bravurní, bez plýtvání slovy.
Je to těžké, smutné s krásné čtení zároveň.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

16.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mona v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených398x
ve Čtenářské výzvě100x
v Doporučených14x
v Knihotéce104x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech3x