Mudrosloví národu slovanského ve příslovích
František Ladislav Čelakovský
Výbor z klasického díla české slavistiky, které podává souhrn životní zkušenosti, filozofie a kulturní historie Slovanstva. Výběr zahrnuje všechna přísloví zaznamenaná česky a z nich vytváří v původním autorově tvůrčím uspořádání úhrnný obraz lidové moudrosti slovanských národů. Uspořádal, doslov napsal a vysvětlivky sestavil Vladimír Štěpánek. Bezplatná prémie edice Slunovrat za rok 1977. 1. vydání.... celý text
Skutečně nevyčerpatelná pokladnice životní moudrosti, ideální na noční stolek. Toto úplné kritické vydání jako reprint vydání z roku 1949 sice není tak typograficky pěkné jako novější výbor z roku 1978, ten je však dost necitlivě vykuchaný, občas si z ideologických důvodů (např. chybí kapitoly o Bohu) a nemá ani šikovný rejstřík. Takže neměnit originál za padělek.
Kolik mouder dokázali naši předci vymyslet.
Jde o 15 000 záznamů, tématicky řazených tak, aby z nich vyplývala soustava tradiční životní filozofie Slovanů.
Slované, slovanství životní styl přísloví, rčení, pořekadla lidová slovesnost mudrosloví
1970 | Ohlas písní ruských / Ohlas písní českých |
1940 | Toman a lesní panna |
1951 | Ohlas písní českých |
2000 | Mudrosloví národu slovanského ve příslovích |
1954 | Domove líbezný |
Slovenské, české, srbské, ukrajinské, ruské, poľské... príslovia a porekadlá. Človek si povie, že si prečíta jednu-dve, no vtiahne ho to a číta stranu za stranou. Žriedlo múdrosti našich Predkov. Okrem prekladu príslovia je tam i pôvodné znenie.