Mukl
Petra Čeřovská
Přežil, ale nikdy nezapomněl. Kolik ran dokáže člověk přijmout, než učiní falešné doznání? Jak silná je vůle žít na místech, kde je smrt vysvobozením? Je možné projít peklem a zůstat přitom člověkem? Kniha inspirovaná skutečným příběhem muže, který byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k patnácti letům odnětí svobody. V pouhých 19 letech prošel velmi krutými výslechovými metodami StB a na vlastní kůži okusil lidskou krutost v její nejsyrovější podobě. Nejinak tomu bylo po vynesení rozsudku. Osm let strávených v uranových dolech na Jáchymovsku, nelidské podmínky a každodenní boj o život, to vše se podepsalo nejen na jeho fyzickém zdraví, ale rovněž na zdraví psychickém. Přežil, ale nikdy nezapomněl…... celý text
Za mě opravdu výjimečná kniha. Na dané téma asi nejlepší, co jsem četl. Podrobnou formou popisuje nejen věznění a podmínky v pracovních táborech při uranových v Československu 50.let, ale i velice kruté výslechy z dané doby. Autorka píše opravdu přesvědčivě a kniha ve vás celkově zanechá hodně silné pocity
Četla jsem jako úplnou novinku a oceňuji silný životní příběh, z období monstr procesů komunistického režimu. Mám tyto knihy ráda, takže pro mě to byla trefa do černého. Navíc se autorka obratně noří do psychiky jednotlivých postav. Nevím, zda všechny okamžiky popisované v knize jsou pravdivé, často z nich mrazilo, ale působí velmi věrohodně. Doporučuji i mladší generaci, místy je kniha maličko faktografická, ale o to více to posiluje autentičnost celého příběhu a postavy to krásně spojuje dohromady. Za mě úchvatná dechberoucí kniha, vřele doporučuji. Podrobnou recenzi najdete mj. zde: https://www.krajskelisty.cz/kultura/24957-recenze-mukl-ctyri-pismena-za-ktere-debutantka-petra-cerovska-ukryla-hrozne-moc.htm
životopisy, biografie vězení, věznice Československo komunismus Státní bezpečnost (StB) protikomunistický odboj výslechy zločiny komunismu oběti komunismu těžba uranu
Každá další kniha podle skutečné události je pro mě nezapomenutelným zážitkem. Moc ráda tyto knihy čtu, ale ještě radši v nich objevuji nové informace o naší historii. A přesně toho se mi při čtení knihy Mukl dostalo.
Přestože už za sebou mám hodně podobných knih, žádná se nevěnovala právě tomuto tématu. Proto knihu považuji za originální a taky obdivuhodně zpracovanou. Autorka se pustila do nelehkého psaní, ale vzešla z toho opravdu kvalitní kniha se spoustou informací.
Lhala bych, kdybych řekla, že v knize nebyly momenty, kdy jsem se nemohla začíst a přišlo mi to zdlouhavé, ale na druhou stranu byla každá jedna věta pro celý příběh důležitá.
Není lehké tuto knihu zhodnotit, nejde popsat, co vše mi dala, ani jak na mě působila.
Autorčin styl psaní dokáže čtenáře příjemně provést i takovýmto náročným příběhem.
Knihu vřele doporučuji, ale musíte na ni mít tu správnou náladu (přestože toho se asi docílit nedá).
Pro mě je to další z knih, ze kterých jsem měla husí kůži a navždy ve mě něco zanechá.