Musím tě zradit

Musím tě zradit
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497862/bmid_musim-te-zradit-H1L-497862.jpg 5 1447 1447

Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech. Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , CooBoo

I Must Betray You, 2022

Ambo
23.10.2023 2 z 5

Měla jsem pocit, že čtu nějakou kovbojku pro náctileté. Asi jsem sáhla vedle, forma mi nesedla.

Kokoska92
21.10.2023 5 z 5

Buď trpělivý. Buď moudrý. Odpovědi vždycky hledej sám v sobě. Jak řekl Sokrates, neprozkoumaný život nestojí za to

Příběh, ze kterého mrazí. Při čtení jsem si mnohokrát musela položit otázku, jak se něco takového vůbec mohlo dít. Oceňuji, že autorka vytahuje na světlo střípky historie, které by jinak upadly v zapomnění nebo by o nich mělo povědomí jen málo lidí. Při četbě jsem si také uvědomila, jak málo si vážím maličkostí každého dne a beru je jako úplnou samozřejmost, i když zase tak samozřejmé nejsou.

klokan.1905
20.10.2023 5 z 5

Musím tě zradit...
Od autorky jsem již před delší dobou četl knihy V šedých tónech a Sůl moře... Věděl jsem tedy, že Ruta Sepetysová umí... Po přečtení knihy Musím tě zradit mohu tato slova pouze podtrhnout...
Já sám patřím mezi Husákovy děti... V době převratu jsem byl jen o dva roky mladší než hlavní hrdina románu Cristian Florescu, kterému bylo sedmnáct.... Nedovedu si představit, že bychom doma měli v zimních měsících teplotu kolem deseti stupňů Celsia, často by nešla elektřina, neměli bychom co jíst...
Cristian Florescu přežívá v socialistickém Rumunsku za režimu diktátora Nicolaea Ceausesca... Ze všeho Vám půjde doslova mráz po zádech...

Vidíš mě?
Mhouřím oči v přítmí,
hledám klíč k zamčeným dveřím světa,
ztracen ve vlastním stínu
uprostřed říše strachu...

Cítíš mě?
Nahřívám si cihlu na teplejší spaní
a odplouvám do snů hledat sám sebe,
hledat svědomí, zemi...

Nezapomeneš na mě?
Na kluka, co má na zádech
připnutá křídla naděje,
která nikdy nemohl roztáhnout.
Už se nikdy nedozví,
čím mohl být...

Jestliže jste od autorky ještě nic nečetli, tak to co nejdříve napravte...

knizni.taurus
16.10.2023 5 z 5

Výborná kniha. Kdo se o historii nezajímá nějak víc, tak tohle může být takový fajn způsob přiblížení historických událostí, které se u nás v Evropě staly a které by se neměly zapomenout.

Ruta píše skvěle a díky krátkým kapitolám se kniha čte rychle, i když jde opravdu o hrůzné období Rumunska. Pocity všech postav dokázala autorka zvěčnit tak, že i vám je ze situace ouzko a smutno. Taky vám téma může být blízké, protože i naše země bojovala s komunismem, cenzurou atd. Dusivá atmosféra tehdejší doby na vás hodně dolehne, tak dobře je to napsané.

Postavy jsou tady rozmanité stejně jako jejich postoj k diktátorskému režimu. Hrozně jsem si oblíbila hlavní postavu Cristina a jeho dědečka bunu. Jejich zdravá mysl bylo něco, co v těch temných dobách bylo potřeba, i když se je snažili sebevíc zlomit. Líbilo se mi jak Cristian přemýšlí a jak je odvážný, jeho dědeček byl správňacký chlap, kterého jste si hned oblíbila pro jeho upřímnost a přímost. Bylo hrozné jak tento režim fungoval a lidé žili v neustálém strachu a nemohli 100 % věřit nikomu kromě sebe. Osudy těch lidí tady nejsou hezké, diktátorský režim vám ukáže hrůzné činy, ale líbila se mi ta lidská odvaha, která je tady moc pěkně vyobrazena. Co vše je člověk ochoten udělat pro svobodu, pro své blízké a tehdy, když ho chtějí zneškodnit jen proto, že nesouhlasí se svým vůdcem.

Proč máte knihu číst? Co v ní najdete? Je to příběh o strachu, útlaku, cenzuře a nedůvěře, ale také o rodině, lásce, bojovnosti a naději. O naději, že jednou budete moct vyjít ven a nemít strach z toho, že vás někdo sleduje, o lásce ke své zemi a ke svým lidem. Je to příběh o lidskosti a o jejím nedostatku v diktátorském režimu.

Na konci jsou reálné fotografie, odkazy na zdroje ze kterých autorka čerpala a krásná autorčina poznámka. Její příběhy bychom měli číst. Tohle je má první a určitě ne poslední kniha Ruty Sepetys. Smekám před autorkou, že dokázala napsat příběh fiktivního studenta zasazeného do reálného světa tak poutavě, že knihu nebudete chtít odložit.

evask
10.10.2023 5 z 5

Tohle je všechno pravda?

PetraBery
07.10.2023 5 z 5

Autorka je sázkou na jistotu, vždy skvěle vybrané a zpracované téma. Tentokrát komunismus v Rumunsku, revoluce a naděje na svobodu. Krátké kapitoly, přesvědčivě vykreslená atmosféra i hlavní hrdinové.

Kuffenbach
05.10.2023 5 z 5

Tak teď vidím, jak jsme se měli za Komančů skvěle.

Další učebnice dějepisu, která by měla být povinnou četbou, protože historie se opakuje. Dnes to máme za pět, soudruzi.

No a najednou je mi to Rumunsko tak nějak bližší, tak jako naše, jestli mi rozumíte...

Petiz
04.10.2023 5 z 5

Skvělá knížka. Totálně čtivá, mělo to spád, bylo to napínavé, reálie odpovídají. Fakt super. Doporučuji mladým lidem. Bude se jim to dobře číst

Kristy.Seb
03.10.2023 5 z 5

Štěstí něco stojí. Smůla je zadarmo.

Každá změna, i ta vytoužená, po sobě zanechá smutek, neboť se přitom vždy vzdáváme něčeho že sebe.

Nemám slovo. To, co Sepetys dokáže dostat do příběhu, je prostě neskutečné... A velmi bolestné zjištění.

slecnapeta
02.10.2023 5 z 5

Romany od pani Ruty Sepetys jsou skvely zpusob jak si rozsirit obzory, ja o podobe komunismu v Rumunsku nemela nejmensi tuseni.
Kniha se sklada z kratkych kapitol, coz mi velmi vyhovuje. Jako velky klad vidim vykresleni atmosfery, ja tu beznadej a pote odhodlani uplne citila taky.

Marci70
29.09.2023 5 z 5

Tedy, vůbec jsem o Rumunsku netušila.. Dobře napsaná kniha o hrůzách komunismu a krutém diktátorovi.

Marci70
29.09.2023 5 z 5

Tedy, tak to jsem o Rumunsku vůbec netušila.. Velmi dobře napsaná kniha o hrůzách komunismu a krutém diktátorovi..

Knihotyna
24.09.2023 5 z 5

Další z historických románů od Ruty Sepetys, tentokrát odehrávající se v Rumunsku v roce 1989, v Rumunsku, ve kterém vládne totalitní režim, pod vedením diktátora N. Ceaușesca. Celá země je v rozkladu, živí ji strach. Strach o rodinu, přátele, životní jistoty, ale zároveň i strach z přátel či rodiny - nikdo si totiž není jistý kdo na koho donáší - a cena informací může být vysoká. Dokonce vás může stát život!
Myslím, že jsem měla jistou výhodu - když jsem chodila na gymnázium, má profesorka češtiny jela na "exkurzi" do Rumunska, po jejím návratu jsme místo hodiny českého jazyka měli hodinu o "Rumunsku". Dozvěděli jsme se věci, které ona sama věděla už v 90. letech, dozvěděli jsme se vše o tom, jaký byl v Rumunsku režim a kdo zde vládl, co se stalo s půdou, domy, rodinami. Všichni jsme tenkrát poslouchali s otevřenou pusou a myslím, že nejeden z nás ještě doma hledal více informací! Paní profesorka měla i obrazový materiál a "historky" ze současnosti - především chválila přátelskost, lidskost a otevřenost všech obyvatel Rumunska, se kterými se na své cestě setkala!
Historický kontext této knihy mi tedy byl "bližší", protože už jsem měla možnost o této éře (o které se u nás dle mého běžně neučí) slyšet od člověka, který si pamatoval ne jen současnost, ale především minulost!
Ruta Sepetys je skvělá! Ta práce, která stojí za jejími knihami musí být obrovská! Nenajdete zde hluchá místa, vše zapadá do sebe, vše je historicky podložené a vyhledatelné. Já se přiznám, že jsem typ člověka, který si čte i rešerše a použitou literaturu!
Konkrétně v tomto díle jsem hltala osobní dramata hlavních postav! To, kde je vlastně pravda. A jak pravdu vidíme v jednotlivých obdobích svého života. A kde je vlastně ta skutečná pravda?
Pokud chceme, aby mladí lidé měli potuchy o tom, co se dělo v různých historických obdobích a nabité informace jim dělaly radost, doporučuji jim podstrčit knihy od Ruty Sepetys!

Atlantis
20.09.2023 4 z 5

Ani bych nevěřil, že jedna kniha ve mně může vzbudit takový zájem o Rumunsko, o zemi, kterou jsem vždy považoval za... druhořadou. Jako správný buran jsem slyšel z moderních dějin jen o Ceaușescuovi a jeho neslavném konci. A pokud je jen polovina z popisovaných věcí pravdivá, tak to byl opravdu krušný život. Autorku chválím za perfektně podchycenou atmosféru, i vy budete ke konci knihy mít pocit, že donáší opravdu každý a nevěříte nikomu. Mínusem je pro mne první třetina knihy, kdy sice s postavami soucítíte, ale zároveň je to pořád dokola a tu nudnou šeď nepotřebuju vstřebávat 150 stran.

Analady
18.09.2023 4 z 5

Na Rutu Sepetys jsem zatím slyšela jen samou chválu, proto jsem měla velká očekávání. Možná až moc. Příběh vypráví sedmnáctiletý Cristian. Tomu odpovídá i způsob vyprávění, takže jsem si v průběhu čtení říkala, že je to spíš young adult, což mi malinko vadilo, protože to úplně nemusím. Nicméně krátké kapitoly se četly hodně svižně. Posledních cca 100 stran děj nabral spád, přišel příliv adrenalinu a emocí. Proto přidávám hvězdičku navíc.

emilieselden
17.09.2023 4 z 5

Skvělá a čtivě napsaná kniha. Vůbec jsem netušila, jak to tenkrát v Rumunsku bylo. Akorát mi v knize scházelo více hlubších emocí.

Adela2008
14.09.2023

Tato autorka mě nikdy nezklame, poutavý příběh přečtený jedním dechem. Děsivé detaily, které jsem o Rumunsku nevěděla mě občas i vehnaly slzy do očí.

aliali
13.09.2023 5 z 5

Velký zážitek, tohle jsem o Rumunsku opravdu netušila.

Neo1tex
11.09.2023 5 z 5

Výborně napsané. Není k tomu vůbec co dodat. Člověka z toho mrazí, když si uvědomí, že to není žádná fikce a že i ten odporný marast, ve kterým jsme žili tady u nás, nebyl to, co zažívali v Rumunsku. Tohle by měli číst hlavně všichni mladí.

gnatalka
04.09.2023 5 z 5

Vynikající. Moje první kniha od autorky a jsem nadšená. Už se těším na další, do kterých se pustím. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Velmi mi vyhovovaly krátké, ale úderné kapitoly. Plno emocí a skvělých postav, u kterých neustále přemýšlíte, kdo říká, či neříká pravdu. Všem doporučuji, rozhodně stojí za přečtení.

Nikomu nevěř.
Nic neříkej.