Muž jménem Ove

Muž jménem Ove
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208689/bmid_muz-jmenem-ove-8xq-208689.jpg 5 4643 4643

Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host

En man som heter Ove, 2012

drakamena
30.05.2021 5 z 5

Nádherná kniha. Pobrečela jsem si, nasmála jsem se. Příběh neuvěřitelně chytí za srdce. Skutečně jedna z nejlepších knih jaká se mi kdy dostala do ruky.

baji42
30.05.2021 3 z 5

Kniha mi byla doporučena, ale bohužel se u mě nesetkala s nadšenou odezvou.

Lawiane
27.05.2021 4 z 5

Knížka se četla dobře, možná až moc dobře- Celou dobu jsem přemýšlela, jestli se mi hodně líbí jako takový ten dokonalý text, nebo se mi vlastně nelíbí jako takový ten prvoplánový román s akurátně odměřenou mírou dojemnosti. Nerozhodla jsem se do teď.

kudrdlinka
26.05.2021 4 z 5

S Ovem jsme si na sebe museli chvíli zvykat, možná i proto že jsem poslouchala jen po chvilkách. Ale jak se postupeně odkrýval Oveho životní příbět, tak si na konec mé sympatie získal :) A to i díky panu Vlasákovi, který knihu skvěle načetl.

KatyM.
21.05.2021 4 z 5

Vtipná kniha o stárnoucím muži.

Durancie
21.05.2021 2 z 5

Muž jménem Ove je kniha, u níž upřímně nechápu, proč se stala bestsellerem. Protivnej dědek, přemoudřelé jiné kultury, nepřátelský svět kolem nich. To, co mě baví v Backmanových dalších knihách, tady zcela zklamalo.
Žena jménem Durancie dává dvě hvězdičky, ovšem Backman i nadále zůstává mým oblíbeným autorem.

JanuldaN
17.05.2021 5 z 5

Tak to bylo moc, moc krásné! Stejným dílem vtipné, jako smutné. Humorné momenty střídají pasáže, které vám do očí vženou slzy dojetí. Určitě doporučuji! Poslouchala jsem audioknihu v podání Jana Vlasáka - úžasně zpracovaná.

Alena129
14.05.2021 5 z 5

Sedím v čekárně u doktora s touto knihou na kolenou. Na obličeji nasazený respirátor. Kdyby mě někdo sledoval, tak i přesto musí poznat, jak se nad čtením usmívám. Slyšela jsem o Ovem jen chválu. Musím jen potvrdit.

campanula2
14.05.2021 5 z 5

krásně smutné - stojí za to

Belanna
13.05.2021 5 z 5

Na tuto knihu nezapomenu.
Jemný humor po celou dobu a přitom tak hluboké emoce. Nevíte, kdy se smát a kdy brečet. Příběh je ojedinělý a nekonečně silný, zkrátka nádherný.

misa.novakova
08.05.2021 5 z 5

Dojemná a zároveň vtipná knížka o stáří nevrlého pána.

zaglo
04.05.2021 5 z 5

Očekávala jsem humorný příběh, ve skutečnosti jsem při jeho čtení uronila dost slz. Příběh o ztrátě životní lásky, smyslu života...
Ano, hlavní postava je podobná postavě Jacka Nicholsona z Lepší už to nebude, ale tento příběh je mnohem hlubší.

Karcoolka2210
02.05.2021 5 z 5

Musím povedať, že som rada, že som túto knihu dočítala cez víkend a nie počas jazdy električkou do a z práce, lebo som pri jej konci použila jeden celý balík hygienických vreckoviek. Pre mňa je to druhá kniha od Backmana, o ktorej som toho počula a čítala veľa pozitívneho a Backman nesklamal.Tak krásny a smutný, no najmä ľudský príbeh, Oveho si jednoducho nemôžete nezamilovať. Myslím, že sa Ove oficiálne stáva jednou z mojich naj, naj, najobľúbenejších knižných postáv. Odporúčam a teším sa na ďalšie Backmanove knihy.

ydnac
22.04.2021 4 z 5

Přečetla jsem na doporučení kamarádky a rozhodně nelituji :-)
Ove se zdá být mrzutým pánem, ale situace kolem něj se proměňují v komické a on sám má veliké srdce :-)
Po smrti manželky se snaží odejít ze světa i sám, ale v jeho podání to není jednoduché, protože není třeba udělat svinčík, taky pořád někdo klepe na dveře nebo na vrata :-) Je potřeba pořád něco udělat, někomu pomoci :-) samozřejmě nééé cíleně :-)
Moc se mi líbilo jak ubytoval kocoura, spřátelil se se sousedy, s tříletou a sedmiletou.
Líbily se mi části jak se seznámil s manželkou :-)
Byl to chlápek co uměl vzít bez keců za práci a TAK TO BYLO :-)
Hezky napsáno, něco mě pobavilo, něco dojalo (hlavně konec).
Doporučuji :-)

stesti.s.knihou
21.04.2021 5 z 5

Můj první Backman. A rozhodně ne poslední!
Jedná se o příběh devětapadesátiletého muže, který přišel o práci a nyní tak nějak neví, co se svým životem. Ove je typickým morousem - ráno vstává ještě za tmy a chodí na obchůzky po obytné čtvrti, aby zkontroloval, zda se nedějí nějaké výtržnosti; nerad se baví s lidmi, obecně si tak nějak myslí, že jsou všichni nešikovnými hlupáky. Žije sám, jediným jeho hnacím motorem bylo donedávna každodenní chození do práce, o což je však nyní ochuzen. Ove už nemá důvod žít, přišel o vše, co mu v jeho životě dávalo smysl; to se ale změní ve chvíli, kdy se do protějšího domu nastěhuje nová rodina - těhotná Parvaneh s manželem a dvěma malými dětmi.
Více tady prozrazovat nebudu, knihu si přečtěte či poslechněte, abyste se dozvěděli, jaký vztah se vyvine mezi starším morousem a mladou aktivní roztěkanou rodinkou. Za sebe mohu říci, že se mi příběh opravdu moc líbil. Z počátku jsem měla trochu problém si Oveho oblíbit, přece jen - protivný morous asi není nic, co bych ve svém okolí či v knihách vyhledávala. Postupně jsem ale Oveho chování pochopila (i díky retrospektivním kapitolám) a v závěru si ho i velice oblíbila.
Kniha v sobě snoubí humor, nostalgii, smutek a nelehké mezilidské vztahy, vše je v pořádných dávkách přenášeno i na čtenáře. Momenty, kdy se smějete, jsou záhy střídány momenty, kdy máte slzy v očích, aby je nahradily situace, kdy byste Oveho nejraději poslali k šípku.
Bylo to skvělé, určitě si knihu poslechnu nebo přečtu ještě několikrát.

Lessana
19.04.2021 4 z 5

Bestsellery (temer) nečítam, škandinávskych autorov takisto nie, no Ove sa ku mne dostal ako dar, tak som sa podujala. A dalo sa :). Trochu zmätočne na mňa pôsobili akurát tie (zámerné) skoky v čase a sklamali ma tie večné pokusy o samovraždu (preto o hviezdičku menej)... Ale hlavný hrdina bol principiálny, spravodlivý a čestný morous-sympaťák s veľkým srdcom (podobného poznám dôverne, takže Ove mi bol o to bližší). A mňa bavilo dozvedať sa o ňom a jeho živote každou krátkou kapitolou viac a viac. Ako aj o Sonji, Runem, Anite, Parvaneh a spol., Jimmym a ostatných. No a priznávam, že na konci mi vytryskli slzy...

Kiks
17.04.2021 4 z 5

Možná jsem měla příliš vysoká očekávání. Před lety jsem viděla stejnojmenný film, ale pamatovala jsem si spíš jen hlavní děj a vím, že se mi celkově líbil. Nicméně trvalo mi dlouho se začíst a humor mi připadal často hodně "na sílu". Oceňuji však hlavní myšlenky příběhu a pestrost postav, i když občas trochu směšných. Autorův styl mě sice na první dobrou nedostal, láká mě ale (asi marketing) sáhnout i po dalších knihách. Snad bude mít mé nadšení rostoucí tendenci oproti četbě jiného švédského spisovatele.

Bandini
13.04.2021 3 z 5

Moc hezká pohádka.

Martha74
08.04.2021 5 z 5

Myslím, že vše podstatné bylo řečeno. Rozmýšlíte-li se nad čtením této knihy, neváhejte a určitě začněte..

Bebe2004
08.04.2021 4 z 5

Trvalo mi několik kapitol, než jsem se pořádně začetla. Od knihy jsem měla velké očekávání, protože miluju Babička pozdravuje a omlouvá se. A byla jsem trochu zklamaná, protože to nebylo tak dobré. Jinak ale fajn postavy, pěkný příběh