Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) byl v roce 2008 nominován na cenu Duncan Lawrie International Dagger a získal také cenu britské televize ITV3 Crime Award. Obdobný úspěch zaznamenaly i další knihy (Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda). Dosud se prodalo více než 46 milionů výtisků v 44 zemích. Všechny tři díly byly zfilmovány. Stieg Larsson (1954–2004) byl novinářem a šéfredaktorem časopisu Expo. Ve své profesi byl považován za odborníka na pravicový extremismus, o němž často psal. Jeho politické přesvědčení a novinářské zkušenosti ho v devadesátých letech vedly k založení nadace Expo, jejímž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti. Stieg Larsson se bohužel mezinárodního úspěchu svého literárního díla nedožil, v padesáti letech zemřel na infarkt.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Skvělá knížka, která chytne a nepustí. Dlouho se mi nestalo, že bych se do nějaké knihy tak "zažral" a hltal další (a další) stránky v touze odhalit, jak to tehdy vlastně bylo. Pro mě jedna z TOP knížek, které jsem měl tu čest číst!
Stačí přečíst pár stránek a už se od knihy nemůžu odtrhnout. Velice poutavé, příběh z reálného světa. Nenechte se ovšem zmanipulovat filmem. Každopádně doporučuji přečíst nejprve knihu a poté si pustit film. Tuto knihu doporučuji.
doporučuji !!
po přečtení komentářů jsem se "bála" prvních 100 stránek - zbytečně
a jen dodám, že koupě spodků se objevila zhruba v několika větách rozházených asi tak na dvou stránkách :-)
Napínavá kniha se strhujícím rozuzlením,jedna z nejlepších krimi potažmo thriller které jsem kdy četl.
Jsem nevděčným čtenářem detektivek. Kdyby pes baskervillský rozcupoval všechny hlavní hrdiny, pokrčil bych ramenem a četl něco jiného. Tato kniha je však román se vším všudy. "Hlavní zápletku" vnímám spíš jako kostru. Na knize mě hodně bavilo právě takové to "zdržování" od hlavní zápletky. Postupné vykreslování vcelku výstředních postav a jejich charakterů..
Co však oceňuji nejvíce? To zasazení do současnosti a řešení současných problémů jako je etika v žurnalistice nebo korupce (je to tak trochu příručka k praní špinavých peněz). A nesmím samozřejmě zapomenout na problematiku zneužívaných žen a na to, že tento společenský problém málokdy vyplave na povrch.
Komické je, že jedna z hlavních postav se nám fyzicky vůbec nedostane do zorného pole. Je to postava průmyslníka Hanse-Erika Wennerstroma. (Jeden z nejzajímavějších padouchů, ačkoliv to tak ve zkutečnosti nevypadá.)
BRAVO! Po zkouškovém období se pustím do dalšího dílu.
S pár komentáři tady nesouhlasím. Chápu, že někomu kdo čekal thriller s honičkama s Danielem Craigem to může připadat nudné, ale zamyslete se: tvrdil někdo, že to je thriller (tedy myslím ta knížka)? Řadí se do kategorie detektivek a to tedy alespoň pro mě neznamená samé střílečky a krev. Uznávám, že některé části, kde se jednalo o politiku a ekonomii byly jemně nudné, ale zato probírání skandální historie jedné rodiny mi přišlo úžasné. Zbožňuju šťourání se v temné historii, a díky tomu, že jsem nejdřív přečetla knihu a pak až koukala na film, jsem se nepřipravila o to velké překvapení, které mě dostalo do kolen. A i když posledních 100 stránek už nemělo tak velký spád, pořád si zaslouží pořádné hodnocení.
Výborná knihy, konečně jsem ji včera dočetla. Přečetla bych ji za tři dny, nebýt toho, že musím taky do práce :) Moc se mi líbila, ani na jedné stránce mě nenudila, byla jsem napjatá až do konce. Moc pěkná, ale do druhého dílu se mi zatím nechce.
Treba povedať, že toto nie je ľahké čítanie na letné popoludnia, kedy chcete zrelaxovať a oddýchnuť si pri niečom jednoduchom. Občasne pomerne príjemne komplikované, s dobrým detektívnym nádychom. Pokiaľ ide o film, tak lepšie spracovanie knihy sa podarilo Fincherovi.
Knížku jsem začala číst včera, nemůžu zatím říct že by mě nadchla, ale čte se sama. Jen doufám, že to co jsem se zatím dozvěděla se nějak propojí a já se do toho mnohem víc dostanu. Je to tlustá kniha, tak jen doufám, že to bude stát za to a neřeknu si, že to co jsem se dozvěděla se v klidu mohlo napsat na dvě stě stránek. Je tak těžké v dnešní době najít kvalitní knihu, na kterou dlouho nezapomenete.
Ona ta slavná kniha není zase tak slavná.. Po shlédnutí adaptace z roku 2011 jsem byla natěšená na předlohu, podle které celé to úžasné dílo vzniklo-a nevím,jestli to bude tím,že už jsem věděla,co se stane dopředu-ale neskutečně mě to nudilo. Ve zdejších komentářích se píše,že je prvních sto stran nudných a o ničem. Já bych takovou shledala celou knihu-přestože jsem nevydržela do konce.Dokonce i momenty,které mi ve filmu připadaly naprosto dech beroucí jsou zde popsány tak nesmírně nudně,že jsem u čtení usínala.Neustále posedávání u kávy,rozebírání historie rodiny..Hodně stránek k přečtení,ani podrobné rozepisování mi nevadí,ale číst na dvou stránkách o tom,jaká je zima a jak si Mikael kupuje spodky..?Ne,děkuji.
Lisbeth je úžasný násilnický asociál a konečně originální "hrdinka"s tetováním,piercingy a čírem,bylo na čase po všech těch křehkých profláklých barbínkách.To je právě to,co mě k celému příběhu nejvíce táhlo.Ale rozhodně bylo lepší se na ni koukat,než si o ní číst..mrzí mě,že se to u mě neujalo,ale nerada se nutím k něčemu,co mě vyloženě otravuje.Příště se takovým chybám pokusím vyhnout a nejdříve si přečtu knížku..
Celú triĺógiu som zhtla hneď po vydaní (výnimočne, lebo inak knihy jesť nezvyknem). Za najlepšiu považujem prvú časť, ktorá sa atmosférou trocha vymyká spomedzi ostatných, je viac mystická, záhadná,tajomná. Zvyšené dva diely sú akčnejšie, posledný možno v závere až príliš, ale v tomto prípade to nie je na škodu veci. Celá trilógia nepochybne patrí k tomu najlepšiemu, čo za posledné roky v tomto žánri vyšlo. Okrem spádového deja má ešte jeden bonus navyše - a to "atmošku", ktorá u mňa mohla za to, že som knihu odložila len na pár hodín v noci (skutočne ĺen na pár!), čítala som aj v aute počas čakania na červenú :-). Novinár Mikael Blomkvist a Lisbeth Salander sú postavičky, ktoré majú svojskú charizmu a tej sa jednoducho nedá odolať. Po dočítaní sa vynárajú desiatky otáznikov (ako by to celé pokračovalo ďalej, ako by sa vyvíjal vzťah hlavných hrdinov, aké ďalšie námety nosil Larsson v hlave, aké ďalšie postavy by vytvoril...)..Na tie však bohužiaľ už nik neodpovie. Naozaj škoda.
Kniha je napsaná tak, že se čte jedním dechem a dokážu si představit, že kdo má ten dech hodně silný, zvládne ji na jeden zátah. Larsson umí perfektně udržet čtenářovu pozornost, ani chvíli nenudí a svoji "hru" umí slušně vygradovat. Považuji knihu za dost dobrou, ale patří pro mě k těm, ke kterým už se nikdy nevrátím, protože by to bylo zcela zbytečné. Nečekalo by mě nic, žádné další objevování, pouze dobře napsaný příběh, který už ale znám. Tenhle druh knih je jako spotřební zboží s krátkodobou trvanlivostí. Určitě si ale přečtu i další díly.
Pořád jsem všude narážela na trilogii Milénium, ale námět mě nijak zvlášť nezaujal. Pak jsem se jednou mezi řečí zmínila, že to asi bude dobré, když to má takový úspěch. Zanedlouho jsem darem dostala první dva díly.
Začala jsem tedy první knihu číst. Prvních sto stran jsem myslela, že to snad ani nedočtu, nebavilo mě to. Pak se to ale rozjelo, chytlo mě to a nepustilo až do konce. Jsem ráda, že jsem tuto knihu neodložila a vydržela jsem s ní až do konce, protože to stálo za to.
Určitě stojí za přečtení! Jako úvodní díl trilogie - dobré, další díly jsou lepší!
Doporučuji.
Co napsat, když nechci kopírovat předchozí komentáře, ve kterých je všechno podstatné již uvedeno?
Snad jen zopakovat, že i přes svoje mušky je to skutečně SKVĚLÁ KNIHA...
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Nejlepší ze všech tří dílů