Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) byl v roce 2008 nominován na cenu Duncan Lawrie International Dagger a získal také cenu britské televize ITV3 Crime Award. Obdobný úspěch zaznamenaly i další knihy (Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda). Dosud se prodalo více než 46 milionů výtisků v 44 zemích. Všechny tři díly byly zfilmovány. Stieg Larsson (1954–2004) byl novinářem a šéfredaktorem časopisu Expo. Ve své profesi byl považován za odborníka na pravicový extremismus, o němž často psal. Jeho politické přesvědčení a novinářské zkušenosti ho v devadesátých letech vedly k založení nadace Expo, jejímž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti. Stieg Larsson se bohužel mezinárodního úspěchu svého literárního díla nedožil, v padesáti letech zemřel na infarkt.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Tak opravdu nevím, proč jsou všichni z této knihy tak na větvi a používají slova jako super, strhující, fičák apod. Na základě recenzí jsem po ní taky sáhla a já tak nadšená nejsem. 2x jsem knížku odložila a přečetla jiné a lepší. Nicméně jsem si jaksi uložila jako povinnost ten opěvovaný bestseler dočíst. Do strany asi 180 to byla nuda, vlastně detektivky moc ráda nemám, novináři a prostředí redakcí mě nezajímá a popisy brutálních praktik jsou hnus(z předsádky v knize se toho bohužel o obsahu moc nedozvíte). Knížka vůbec není nijak oslnivá, dočíst se dá a určité části ke konci mě i celkem bavily. Zajímavá je postava Lisbeth, ale chybí mi větší rozpracování postavy její i ostatních. Jedním dechem a na jeden zátah jsem knihu ale nečetla. Pokud vyjímečně chci číst detektivku, tak např. Svědkyně či Posedlost od Jonathana Kellermana, ty jsou alespoň psychologické a plné napětí.
Tak tahle knížka zaslouží trochu delší komentář - chtěla bych pouzkázat na mou konkrétní zkušenost: Koupila jsem si první dva díly na Vánoce a když jsem se k nim (v únoru končně dohrabala) přečetla jsem prvních asi třicet možná padesát stránek a moc mě to nebralo, tak jsem ji na chvíli odložila. Nicméně přišla krize, nebylo co číst, tak jsem se k ní vrátila a hned jak se na scéně objevila Lisbeth, má spřízněná duše, vnímala jsem knihu úplně jinak. Plus děj se fest rozjel, zpočátku nuda, najednou smršť.
Takže shrnutí - neobvyklé situace (př. ten zvláštní milostný trojúhelník mezi Mikaelem a Erikou a jejím manželem)
- skvělé vykreslení postav (trochu klišé, ale je to tak) hlavně pak již zmiňovaná Lisbeth
- zajímavá (ačkoli možná ne zcela originální zápletka)
- čtivost, plynulost děje, napětí
Prostě zklamaná jsem nakonec fakt nebyla a myslím, že si ji hodlám v nejbližší době přečíst znova.
Srovnání s filmem se raději vyhnu, to sem nepatří a stejně všichni víme, že film může být dobrý, ale nikdy ne lepší než kniha.
Nejsem zrovna fanda do detektivek, ale Milénium bylo super. Do prvního dílu jsem se nejdřív nějak nemohla dostat,ale pak se to rozjelo a paráda. Nejvíc se mi líbila trojka.....PS: V centru Novodvorská Plaza pracuje Lisbeth jako prodavačka ve Fox Silver:o) Fakt! Okovavá, pokérovaná, krátký černý vlasy s fialovou ofinou....
Miluju když mě kniha vcucne, pohltí.Tak,že jí čtete a najednou zjistíte že se klepete vzrušením!
Ale musím dát 9/10 za rozvleklost a neustálé používání slova káva a power book.:D
Na detektivky si moc nepotrpím, ale nakonec jsem si rozhodla tuhle knihu přečíst a rozhodně nelituju. Jakmile jednou začnete číst, už ten příběh nemůžete dostat z hlavy a nutí vás to pořád se k němu vracet a přemýšlet nad netrpělivě očekávaným rozuzlením příběhu, které vás pak překvapí. Narozdíl od mnohých knížek u Milénia nikdy nevíte, co najdete na další straně. Smekám před Stiegem Larssonem. Je mi líto, že se nedožil ani vydání prvního dílu, natož pak veškerého úspěchu a slávy.
Knížka je velmi čtivá i když některé pasáže by si možná zasloužily trošku více rozvést. Naštěstí tam bylo také grafické znázornění rodiny Vangerů, ke kterému jsem se často vracela, protože jsem z těch bratranců, sestřenic, strýců byla často trochu vedle. Film mě ale velmi zklamal zejména v tom, že spousta věcí se rozchází s knihou a některé povedené dialogy tam chybí. A taky to, jak je Salanderová svá, svým způsobem asociál, z filmu ani nepoznáte (pokavaď Vám k tomu teda nestačí její vzhled:-).
Naprosto pohlcující kniha. Neočekávala jsem, že by mě mohla takto pohltit, stalo se... Netrpělivě budu očekávat další díly.
Tuto knihu ,vlastně Milénium jsem koupil z toho důvodu ,že jsem viděl dva filmy a jelikož třetí měl vyjít na dvd až po pěti měsících tak jsem si to koupil .Od těch knih jsem odcházel nevyspán do práce a už jsem se těšil na to až to dočtu do konce.Tak jsem se setkal se severskými spisovateli ..na něž nyní nedám dopustit.
Super ..nemůžete přestat v čtení...doporučuji,já jsem také četla a četla a bylo 5 ráno..:-),jen je dost roztáááhlá
Byl jsem zvědavý, co lidi na té knize vidí, ale teď si myslím, že všichni při čtení zažili úpal. Polovinu románu tvoří vata, která by zasloužila vyhodit, aby to celé mělo větší drajv. Zbytek tj. pátrání působí až směšně a nerealisticky. U odhalení vraha jsem řval smíchy a nad jeho proslovy se mlátil do hlavy. Co se pointy týče, připadám si nehorázně podvedený. Knize můžu přičíst body za čtivost a postavy, které ale v některých momentech působily kreténsky - nejhorší postavou byla postava hackerky. Imho ten konec to celé sráží.
Připomnělo mi to Da Vinciho kód od Dana Browna. Čte se to jedním dechem. Stejně jako u Browna je ale hodně věcí podřízeno spádu a dramatičnosti situace (například nepravděpodobný charakter Lisbeth Salanderová) a postavy se jasně dělí na ty kladné a záporné.
Teď mě ale omluvte, zavírám svůj PowerBook a jdu si uvařit kafe :-)
Výborná kniha, musím však přiznat, že mě nešokovala tak, jak mi bylo slibováno. Ikdyž je to nejspíše způsobeno tím, že jsem nejdříve viděla film, takže jsem věděla, do čeho jdu. Nicméně to nemění nic na tom, že se jedná o jednu z nejlepších knih našeho století. Skvěle a strozumitelně napsaná, úžasný příběh, přehledná, zajímavá...co víc si přát :)
"Je to více než kniha - droga!"
Le Nouvel Observateur
Knihu jsem poprvé začala číst asi před třemi měsíci, přečetla jsem ale pouze asi 20 stran a nemohla se dostat dál. Dala jsem jí ale ještě jednu šanci teď, na konci prázdnin. A - super! Už chápu, co na tom všichni mají. Kniha je opravdu "tlusťoch" (530 stran), ale měla jsem ji přečtenou během chvilky. Takový labyrint postav a vztahů - smekám klobouk! :)
Můžu říct, že tahle knížka je vážně skvěle napsaná. Ze začátku mě to nebavilo, později už jsem se od toho nemohla odtrhnout. Skvělý děj, skvěle rozepsané, každý detail... Právě se chystám si přečíst 2 díl, a už se na to upřímně těším [x
Tato kniha si mě ze začátky získávala chvilku déle, musím přiznat, že všeobecně detektivky nejsou zrovna můj šálek kávy. Ale, jakmile jsem se přehoupla přibližně přes 100 stránek začala jsem se konečně bavit. Zpočátku si myslíte, že příběh není nic jiného než jednoduchá záhada, která se má vyřešit - strýc chce najít vraha své neteře. Jak kniha pokračuje, postavy jsou stále zamotanější a dějové linie složitější. Kniha je mnohem víc než jen příběh obyčejné záhady, objevují se samostatné příběhy o vztazích, milencích, rodině, pomstě ... Nic v této knize není tak jednoduché jak se zdá.
Stieg Larsson ale umí psát detektivky! Skvělý příběh, dobře vykreslené postavy, mrazivá brutalita vraha a hřejivé teplo domku detektiva, do kterého byste se také hned uchýlili, kdyby venkovní teploměr ukazoval -37 stupňů. Ale tam byste místo vyšetřování a "dávání údajů do souvislostí" a hackerování raději četli román a pozorovali krásné okolí :-)
První díl Milénia jsem doslova hltala. Někteří sem sice píší, že rozjezd byl trochu zdlouhavý, ale pro mě bylo "nudnějších" jen asi prvních 40 stran. Pak už jsem se od knížky nemohla odtrhnout, za čež může jednak autorův styl, dobré prokreslení postav a samozřejmě i děj samotný. Super knížka!!
Velmi dobrá kniha! Rozjezd trochu pomalý, ale po přečtení nudnějších pasáží se rozjíždí skvělý příběh, který vás nenechá jen tak spát. Knížku jsem četla na táboře, když jsem zrovna nemusela krotit děti, tak jsem byla každou chvilku začtená. Trochu mě mrzí, že jsem dřív viděla film a zhruba jsem věděla, co se stane. Ale po přečtení 100% doporučuji shlédnout i film, který skvěle vykresluje drsnou Skandinávii. A po návštěvě Švédska si to vše představuji ještě živěji :-)
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Trvalo mi to asi 100 stran, než jsem se chytla. A až do rozzuzlení případu jsem se neodlepila a dát knihu z ruky byl boj. Těch posledních 100 stran jsem ale dojela ze setrvačnosti.