Muži, kteří nenávidí ženy

Muži, kteří nenávidí ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500393/muzi-kteri-nenavidi-zenyuGo0uu-jht-.jpg 5 8299 8299

Milénium / Millennium série

1. díl >

Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) byl v roce 2008 nominován na cenu Duncan Lawrie International Dagger a získal také cenu britské televize ITV3 Crime Award. Obdobný úspěch zaznamenaly i další knihy (Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda). Dosud se prodalo více než 46 milionů výtisků v 44 zemích. Všechny tři díly byly zfilmovány. Stieg Larsson (1954–2004) byl novinářem a šéfredaktorem časopisu Expo. Ve své profesi byl považován za odborníka na pravicový extremismus, o němž často psal. Jeho politické přesvědčení a novinářské zkušenosti ho v devadesátých letech vedly k založení nadace Expo, jejímž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti. Stieg Larsson se bohužel mezinárodního úspěchu svého literárního díla nedožil, v padesáti letech zemřel na infarkt.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Host

Män som hatar kvinnor, 2005

malí
28.07.2011 5 z 5

S dost velkym casovym odstupem si stale vybavuji detaily deje a postav. Cela trilogie stoji za precteni.

audrey
19.07.2011 5 z 5

super knížka,...detektivka jak má být a nejen to,...

kedalch
10.07.2011 5 z 5

Celkem dobrá detektivka. Akorát Lisbeth mi příšla malinko přemoudřelá - asociál, kterej nedokončil základní školu, hovoří plynně dvěma jazyky, je nejlepší hackerkou na světě, aniž kdy studovala počítače a v druhém díle celkem lehce řeší matematické záhady. Nick Carter v sukních ... :-) Uvidíme co přinese pokračování.

Randyz1986
08.07.2011 5 z 5

Prvních zhruba 100 stránek mě extra moc nebavilo, říkal jsem si, co na té knížce všichni vidí... Ale potom se to pořádně rozjelo a děj mě naprosto pohltil a od toho okamžiku jsem četl každou volnou chvilku :-) Teď jdu kouknout na filmové (zatím neholywoodské ztvárnění), tak jsem zvědav a už se těším na druhé Milénium :-)

Trina1
05.07.2011 5 z 5

Tohle je jedna z knížek, kterou čtete skoro bez přestání, protože se nemůžete dočkat, jak to skončí. A když ji dočtete, tak vás mrzí, že už to skončilo a ještě minimálně týden se vám hlavou honí její příběh... No prostě super knížka :)

Majdule
04.07.2011 5 z 5

Četla jsem tuhle knihu již podruhé a rozhodně patří k těm, které druhým čtením jen potvrdí své kvality. Opět mě chytla od první kapitoly, pořád je pro mě napínavá a velmi, velmi čtivá. Uvědomuji si víc detaily. Je vlastně psána hodně reportážním, dokumentárním stylem. Larsson si navíc potrpí někdy až na absurní detaily. Je-li někde hromádka časopisů, jistě se dozvíme, jakých, včetně ročníků, čte-li hrdina knihu, víme nejen jakou, ale i co si o ní zhruba myslí. Kupodivu to děj nezpomaluje, ale dodává příběhu na věrohodnosti. Na druhý pohled se mění i můj pohled na Lisbeth. Kupodivu víc vnímám její křehkost, kterou si sama neuvědomuje. Zmatek, který cítí okolo svých citů k Mikaelovi je dojemný. Skutečně je v ní (jak někde později poznamená jedna z dalších postav) kus oběti. Tenhle díl je relativně uzavřený, máme samozřejmě náznaky, že se příběh má potenciál rozvíjet, ale nejvíc tvoří samostatnou detektivku. Detektivku s přesahem.

KarlaP
01.07.2011 5 z 5

Vůbec mi nevadily dlouhé politické pasáže. Vůbec mi nevadily pro někoho snad až moc přehnané situace. Říkám si a proč ne? Někomu se to jednoduše nelíbilo a někdo to doslova ,,žral". A já se nemohla od té knihy odtrhnout. Naprosto strhující děj.

ttoper
22.06.2011 5 z 5

Pomalejší rozjezd, ale vyplatí se počkat. Po překonání dlouhých popisů a seznámení se s hodně rozvětvenou rodinou se zhruba po 200 stranách začne příběh rozjíždět a od té doby jsem se nezastavil až do konce třetího dílu :)

Veronika_!+
20.06.2011 3 z 5

moc povyku kolem této knihy která sama o sobě zas tak úžasná nebyla přišlo mi že je v příběhu dost nesrovnalostí na druhou stranu zase zajímavé postavy atraktivní prostředí a nečekaný závěr :)

Hwaelos
14.06.2011 4 z 5

Vynikající žánrová detektivka, která ani chvíli nenudí. Možná to není "seriózní" čtivo, ale čert to vem. Ve své kategorii je to vysoký nadprůměr a Larsson dokázal oživit žánr tak, jako po Doylovi a A. Christie málokdo.

mkurri
02.06.2011 5 z 5

Dobrá kniha, sice jsem tušil, že to nějak tak dopadne, ale byla tam i spousta zvratů, které jsem rozhodně nečekal. Jdu na další díly...

Peťanka
30.05.2011 3 z 5

Jak ohodnotit tuto knihu. No, popravdě mi asi moc nesedl ten žánr - tedy detektivka - ale dočetla jsem ji až dokonce a na konci jsem vlastně zjistila, že se mi to docela líbilo. Rozzuzlení zápletky bylo fantastické, nicméně když jsem se pustila do druhého dílu, tak už jsem tak nadšená nebyla a odložila jsem jej. Myslím, že si tohle dílo najde spousty fanoušků a já třeba jednou přečtu další 2 díly, které mi leží na poličce :)

karelk
28.05.2011 4 z 5

Zhruba do 1/3 nezáživná, pak se to ale rozjelo a ve 3. třetině velmi napínavá... Další dva díly nejspíš napínavější :)

kklarysek
13.05.2011 5 z 5

Po přečtených některých názorů na tuto knihu jsem se bála jí přečíst a počítala jsem s tím, že jí nedočtu. Ale už jsem měla koupené všechny 3 díly, tak jsem se do ní pustila. A musím říct, že mě překvapila. Četla se mi opravdu dobře.

KateCullen
19.04.2011 4 z 5

Tuhle triologii mi doporučilo hodně lidí, tak jsem si řekla, že si ji přečtu. Ale prvních sto stránek je tak nezáživných, že jsem měla chuť knihu zahodit a vrátit ji zpět, ale vydržela jsem a potom se to rozjelo :)

Godzila.007
10.04.2011 1 z 5

Doporučila mi to kamarádka jako úžasnou knihu. Byla jsem velice zklamána právě tou rozvláčností děje, dočetla jsem to asi na 100 stránek a dál jsem neměla sílu to číst. Je to unilé, jedna bezvýznamná věc je tam popísována rozvláčně na řadu stránek. To by snad nedokázal ani Jirásek.

Milka
04.04.2011

Souhlasím s ostatními čtenáři, že kniha je do poloviny nezáživná a pokud ji nechcete odložit, musí se celé pasáže přeskakovat-rozvláčné pojednání o pití kávy a o tom, jak si někdo odskočil na záchod,je únavné. Po dvou třetinách se děj začíná rozvíjet.Ale podle mně je to zcela nadsazené a naprosto nepravděpodobné, ne-li vyloučené,že by se něco takového mohlo odehrát. Skoro mi přišlo,že autor chce být zajímavý a zbytečně vyhledává drsné scény prostě proto,aby tam bylo co nejvíc krve a násilí, a záhad.Myslíte, že by významný šéf koncernu, který má starostí nad hlavu, měl čas zabývat se nesmysly,psát si seznamy,kličkovat,maskovat vraždy a nepadl by na něj stín podezření, navíc kdyby to dělal 40 let? Nesmysl.Další díly už si rozhodně nepůjčím.Doporučuji všem přesít si knihy Lovec draků a Tisíce planoucích sluncí.Tyto knihy vás srhnou od prvních řádek a navíc je to vše bohužel pravdivé.Kdo si přečte tyto dvě knihy, pak uzná, že výše zmiňovaná kniha se s těmito nemůže vůbec srovnávat.

Infary
31.03.2011 5 z 5

Nenechte se odradit začátkem, který není zrovna extra záživný. Však to pravé přijde vzápětí.
Skvělá, úžasná, fantastická detektivka. Více nemám slov.
Všem doporučuji!
A.. Víte kdo posílá ty lisované a zarámované květiny? Nechte se překvapit.

Candid
30.03.2011 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Příjemně ponurá atmosféra na ostrově, napínavý děj a zajímavé postavy. Detektivní příběhy mám ráda a tady vše fungovalo na sto procent.

KiK
19.03.2011

Začátek jsem četla 2 týdny. Nebavilo mě to, postavy se mi motaly a pak jsem knížku jedno krásného dne otevřela a četla jsem při obědě a pod lavicí a při čištění zubů a všem jsem tím lezla hrozně na nervy :-D Ale od toho se prostě nedalo odtrhnout. Ten severský chlad na mě přímo dýchal a do děje mě to vtáhlo tak, že jsem doopravdy nebyla po tu dobu vůbec použitelná. A dokonalou tečkou za tím vším byl film se skvělou hudbou, kamerou i herci. Tohle dílo se prostě povedlo.