Myšlenky za volantem 2
Marek Eben
Audiokniha Marka Ebena Myšlenky za volantem 2 představuje soubor sloupků a fejetonů, které vycházely časopisecky v letech 2020–2024. Co se člověku honí hlavou, když sedí za volantem? Při tak mechanické činnosti prakticky cokoli. Marek Eben s posluchači sdílí své radosti i strasti (když mu například nečekaný návštěvník rozbije pračku), občas se zanoří i do vzpomínek a svěří se také se svými, někdy až bizarními zážitky. Nejen dámy jistě ocení možnost nahlédnout do hercova šatníku a každého milovníka zvířat pohladí po duši texty o psech. Ať už se při psaní autor dotýká témat lehčích či těžších, vždy tak činí s notnou dávkou humoru, s patřičným nadhledem a sebeironií. Běda, kdybychom své životy žili v plavkách, prvních třicet let by to možná šlo, ale co těch dalších padesát nebo šedesát? Oblečení je nejen praktická, ale i laskavá věc a zvykli jsme si, že vůbec není marné oblékat i naše duše. Třeba do slušného chování, společenských konvencí, ušlechtilého slovníku. Ale jednou, až bude po všem, bude naše duše nahá, nebude mít na sobě ani ty plavky a ten, co nás stvořil, uvidí do nejmenšího detailu všechno, co jsme s tím, co jsme dostali, provedli. A řeknu vám, že na procházku po téhle pláži, která vede k moři věčnosti, se teda moc netěším.... celý text
I tentokrát kniha, která baví a hladí. Dostanete to, co čekáte po přečtení "zelené" knihy. Znovu mne mrzí ta odporná karikatura.
Nestává se mi moc často,že bych při čtení cítila opravdu radost, smála se nahlas nebo v duchu žasla, jak úžasně jemně, bez patosu, frází, zato s pokorou a moudrostí dokáže pan Eben do svých krátkých sloupků vetkat tak krásné myšlenky...ono je to asi pravda, že čeho je srdce plné, tím ústa....nebo v případě knihy řádky,přetékají:)
Děkuju pane Ebene za to, že...a jakým fajn člověkem jste
O této knížce jsem se dozvěděl nedávno, když jsem slyšel rozhovor s Markem Ebenem a Terezou Kostkovou, kde zmiňovali vydání *Myšlenek 2*. Neváhal jsem a obě knihy si hned půjčil. A rozhodně jsem udělal dobře! Při čtení jsem se často smál nahlas, až mi slzy tekly. Pan Eben dokáže běžné situace, které všichni zažíváme, popsat tak, že člověka opravdu rozesměje. Když se mě manželka ptala, co je tak vtipného, přečetl jsem jí úryvek, a od té doby si knihu občas čteme i společně.
Některé fejetony mě bavily o něco víc než jiné, ale jako celek je to skvélé a odlehčené čtení. Ebenův humor je nenucený, nikdy neagresivní, přesto dokáže být velmi trefný. Občas se sice objeví i nějaké peprnější výrazy, ale vše má svůj důvod a kontext. A ten nápad s trhacími stránkami? Zajímavý, ale musím říct, že bych nikdy stránku nevytrhl, to by byla škoda! Knihu určitě doporučuji každému, kdo má rád inteligentní humor.
Milé, já mám moc ráda pana Ebena a jeho laskavý humor. Smála jsem se a nejvíc mě bavila historka s trabantem.
Takové příjemné počtení. Párkrát jsem se dokonce hlasitě zasmál. Markův humor je laskavý.
Opět jsem se skvěle pobavila. Jako i u prvního dílu jsem si říkala, že si každý den přečtu pro rozveselení jeden sloupek...nešlo to. První i druhý díl jsem měla přečtený opravdu na jeden zátah. Ještě jeden sloupek a ještě jeden... a najednou byl konec. Marek to sice dovolil, ale já bych ani jeden list nevytrhla. Je to knížka, ke které se budu stále vracet, tak jako i první díl.
Opět jsem se skvěle pobavila,sám ze sebe si dělá legraci,kouká kolem sebe a vlastně vyjadřuje to,co si většina národa myslí,klobouček a víc takových oddechových knih.
HUMOR A NADHLED :-)
Na druhý díl jsem se moc těšila :-).
Pan Eben si umí s grácií dělat legraci sám ze sebe :-).
Jeho koupání v moři mě pobavilo, přistání do Buddhova oltářku taktéž :-).
Ivanů je v Rusku prý dost a kdyby se po smrti z politiků staly mičudy, jistě by si hodně lidí rádo koplo :-).
Odpovídání navigaci zná jistě každý řidič :-) a ano "polib si" bude jednou ze slušnějších odpovědí :-).
Zábavné a pohodové čtení :-).
Doufám, že bude i třetí díl a čtvrtý a tak dál :-).
Stejně jako první díl: milé, vtipné, úsměvné, pravdivé. Příjemná, krátká zamyšlení. Každý si najde ten "svůj" sloupek. Pohodové čtení před spaním. Doporučuji.
O této knížce jsem se dozvěděla nedávno při poslouchání Blízkých setkání s Terezou Kostkovou a Markem Ebenem při příležitosti vydání Myšlenek 2. Nelenila jsem, obě knížky si půjčila a udělala jsem dobře. Neskutečně jsem se bavila, mnohdy přes slzy smíchu neviděla na čtení. Když se manžel ptal čemu se tak směju, přečetla jsem mu kousek nahlas a už mi to zůstalo. Přečetla jsem nahlas obě. Zdánlivě obyčejným situacím, které mnohdy zažíváme i my ostatní, dodá svým humorem úplně jiný rozměr. Mám jeho vystupování, komentáře, glosy a humor moc ráda, nejen v psané podobě.
O maličko více se mi líbila jednička, dva nebo tři fejetony mě moc nebavily, ale určitě bych netrhala. Celkově super oddechové čtení.
Kniha je výborná, stejně jako první díl :-) Máme moc rádi humor pana Ebena, jak dokáže vyjádřit vše způsobem sobě vlastním, aby to bylo jasné, aniž by používal vulgarismy.. I když při čtení této knihy zjistíte, že to neplatí vždy.. :-D zvlášť někdy za volantem, kde pro to má člověk absolutní pochopení :-)
Knihu stoprocentně doporučuji.. trhací nápad je zajímavý, ale pochybuji, že by kdokoliv vytrhl byť jen jednu jedinou stránku, to by byla velká škoda :-)
Moc pěkné setkání s panem Ebenem. Má moc zajímavé myšlenky za volantem, taky bych chtěla myslet na něco jiného než na řízení, které nesnáším.
Poslouchala jsem rozhovor ke knize a protože já jsem si ji půjčovala jako eknihu, tak jsem zjistila, že fyzická kniha je trhací. Což mi přišlo zajímavé.
2020 | Myšlenky za volantem |
1990 | Brnkání na duši |
2012 | Na plovárně s Markem Ebenem |
2015 | Marek Eben a hosté Na plovárně |
2006 | Život sedmkrát jinak |
Návrat k myšlenkám Marka Ebena, který svým noblesní způsobem dokáže vylíčit i obyčejné nebo lehce trapné historky tak, že vás rozesměje. Lety nastřádaná moudrost, pochopení lidské povahy a laskavost čiší z každého řádku a ať už se chcete pobavit, pozastavit nebo i zahloubat, odreagovat od uspěchaného života a užít si příjemnou chvilku, tato kniha je správná volba.
Doporučuji a přidávám si pana Ebena do seznamu slavných lidí, se kterými by stálo za to se setkat.