Na dvore z hmly a besu
Sarah J. Maas
Dvůr trnů a růží / Na dvore z tŕňov a ruží série
Druhé pokračovanie fantasy série Na dvore z tŕňov a ruží od autorky série Trón zo skla je ešte temnejšie a fantastickejšie ako prvý diel. Po tom, čo Feyre zachránila krajinu Prythian, si čitatelia mysleli, že zazvonil zvonec a rozprávky je koniec. Feyre sa ocitla v bezpečí, obklopená bohatstvom a luxusom, pripravená na sobáš s milovanými Tamlinom, aby žili šťastne až do smrti. Feyre nikdy netúžila po osude princeznej z rozprávok, na rozdiel od svojich sestier. Feyre sa v nočných morách vracia k boju s Amaranthou, pri ktorom položila svoj ľudský život, a tým zlomila kliatbu, získala nesmrteľnosť a schopnosti férov. Doteraz nedokáže zabudnúť na hrôzy, ktoré zažila pri oslobodení Tamlina, ani na zmluvu s Rhysom, lordom Nočného dvora. Prečo sa nedokáže vložiť do obnovy Jarného dvora? Prečo sa cíti vždy naplnená, iba keď je s Rhysom? Na to nedokáže prísť ani sama. Feyre musí rýchlo spoznať svoje nové nesmrteľné telo a schopnosti, o ktorých dlho ani netušila. Na obzore sa totiž prebúdza prastarý nepriateľ, oveľa nebezpečnejší ako Amarantha, ktorý má na muške svet ľudí aj férov.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
A Court of Mist and Fury, 2016
Kéž by to mělo aspoň 1000 stránek! Rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.
Úžasné postavy, které prostě musíte milovat. Záporňáci, které musíte nenávidět. Napínavé akční hravé svůdné.
Ale hlavně se to vyvíjí a nestagnuje :-)
A ten konec?!
Spoilery
Hodně kladená otázka.... Jestli byl 2. díl lepší než 1. za mě určitě ano. ALE - Pokud čekáte větší odkrytí magického světa a souhry dvorů , tenhle díl vás moc nepotěší. Jde spíše o fantasy romanci , hodně propracovanou , čtivou romanci.
Jako jedno velké plus této knihy byl dala Rhysanda. Jeho postava byla úžasně propracovaná a neměl snad žádnou chybu - což by se možná mělo předělat kapičku jinak , byl až moc dokonalý. Ale stále byl plusem.
Jeden velký malý mínus této knihy , bylo Feyřino vyrovnávání se s faktem , že je Rhysovou družkou. Ty stránky mi přišli tak nějak naprosto zbytečné , nemuselo to tam být. Od S. J. Mass bych očekávala , že se s tím dokáže vypořádat lépe.
A co jsem na této knize proklínala ... Luciena. V prvním díle jsem ji jeho postavu naprosto zamilovala, ( a musím přiznat , že Tamlina jsem nesnášela) Byl světlejší stránkou celého prvního dílu. Feyřin dobrý přítel. Ale v tomhle díle ? Nevím , schválně , koho z vás naštvalo to , že ho S. J. Mass obrátila k Feyre zády ? TO Bylo tedy to jediné , co mě na té knize naštvalo natolik , že jsem jí málem ubrala hvězdičku ,ale neudělala jsem to a to díky konci , který to celé naprosto vygradoval.
První díl měl na mě až moc dlouhý a protahovaný konec , chápu proč tam musel být , ale byl dlouhý.
Druhý díl! Páni ! Ten konec byl skvělý a poukázal na Feyřinu prohnanost! Famózní.
Za mě skvělá kniha s pár mínusy ale mnohem působivějšími plusy.
Radost z příběhu, na jehož pokračování jsem netrpělivě čekala, mi naprosto zkazil překlad. Kniha místy nedává smysl a angličtináři z ní vycítí hned, co je špatně (nadužívání kondicionálů + výrazy jako nanicovaté tělo, atd,). Škoda.
Tato kniha byla jako bomba všech pocitů, která ve mě najednou vybuchla a já nevěděla co mám cítit prvně. Nadšení? Vztek? Zklamání? Úlevu? Napětí? Lásku? Vzrušení? Překvapení? Hodně překvapení. Pár posledních stran jsem si četla znova a znova, abych se přesvědčila, že to tak skončilo.
Každé slovo, větu, stránku a kapitolu jsem prožívala jako by to byla skutečnost, jako kdybych tím příběhem žila. (A nejspíš nějakou dobu budu. ;D) V mé knihovničce si vysloužila čestné místo. Ten příběh si zamilujete ❤️❤️❤️
Pozor SPOILERY
No já nevím, asi jsem nějaká divná, ale prostě mi tam hrozně chyběl Tamlin. Neříkám, že mi Rhysand vadil, to ne, ale prostě mi to nějak nesedělo.
To, že se dozvíme o poutu mezi Rhysandem a Feire mě dostalo, to jsem nečekala. Ale.. přišlo mi hodně divný, že dokázala na Tamlina tak rychle zapomenout, na to, jak ho silně milovala, až by kvůli němu zemřela.
To jak nesnesla pocit, že někoho zabila a teď jí to nedělalo žádný problém. A musím říct, že i to, jak se zachovala na konci a lhala Tamlinovi a dokonce i Lucienovi mě mrzelo. Musím říct, že Tamlinovo zoufalství jsem chápala i to co provedl. Na jednu stranu jsem to i čekala, že něco takové přijde.
Jinak co se týče knihy opravdu tato autorka píše krásně. S koncem jedné kapitoly jsem potřebovala číst další. Určitě se těším na další díl :)
Přečteno jedním dechem, opravdu výborný psaní. Líbilo se mi to víc než první díl. Problém shledávám v tom, že teď bude těžký najít něco, co zalepí tu díru uvnitř, kterou tam Dvůr mlhy a hněvu udělal s poslední stránkou.
Naprosto úžasná. Spisovatelka stále překonává sama sebe. Od knížky jsem se skoro neodtrhla a přečetla jsem jí v podstatě na jeden zátah. Těším se na závěrečný díl.
Varování!
Tato kniha způsobuje těžkou prokrastinaci.
Takhle neschopná jsem nebyla už dlouho. Doslova jsem nedělala nic jiného, než že jsem s Feyre vytvářela vodní motýly a procházela se po Velarisu.
A teď, když jsem to dočetla, sedím v křesle a zírám před sebe, říkám si, co jsem v minulosti dělala, když jsem nebyla v Prythianu??!
A budu tady sedět asi ještě hodně dlouho dokud se nesmířím s vědomím, že třetí díl po ruce nemám, a že mě obklopuje pouze studená realita v lidském světě.
Druhý díl je stokrát lepší, pořád je to jen pohádka, ale aspoň už s dějem. A hlavně "miluju Rhysanda :))) ".
Druhý díl snad ještě lepší než ten první. Feyre a Rhysanda jsem si zamilovala a Noční dvůr byl naprosto úžasný. Obdivuji autorku, že dokázala tak skvěle a uvěřitelně vymyslet celý svět víl Prythian. Kniha se četla sama a větší počet stran jsem jedině uvítala. Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu, který bude doufám stejně dobrý jako ty předchozí.
„Tamline!!! Neskutečne sis to u mě pokazil...” (Slušně řečeno)
Tenhle díl byl oproti tomu prvnímu pořádná jízda! Sice mě příběh začal zajímat až když „na scénu” nastoupil Rhysand, ale od té chvíle už jsem knihu dokázala odložit jen stěží...
POZOR SPOILER!
Už na konci prvního dílu bylo jasné, že mezi Feyre a Rhysandem něco bude. A já jsem kvůli tomu byla trochu naštvaná. Ne že by se mi Rhysand nezamlouval, ale do Tamlina jsem byla tak moc zakoukaná, že se mi představa, že by ho Feyre opustila, příčila.
Ale po tom co Tamlin provedl... A ještě k tomu co provedl úplně na konci... Ať mi Kotlík odpustí... Jdu si to s Tamlinem vyřídit.
No, jak jsem psala u prvního dílu, že bych další díl nutně nepotřebovala... Tak teď ho potřebuji fakt hodně. Bohužel si musím počkat, ale kapku se bojím, že mi do té doby hrábne... :D
Rozhodně doporučuji!!! ;)
Druhý díl jsem už nějakou dobu odkládala a nemám ponětí proč. Možná jsem se bála toho, co přijde. Možná jsem se bála, že si je zamiluji ještě víc, že ho budu ještě víc nenávidět. Příběh jsem dočetla chvilku po půlnoci. Ráno po probuzení jsem knihu znovu otevřela a přečetla si poslední stránky - znovu a znovu. Při Kotlíku! Nemohu se dočkat třetího dílu, protože jestli to bude stejná jízda, jako teď, tak to bude ... Wau! Všechny starosti, radosti, lásku jsem prožívala spolu s Feyre a Rhyse jsem si zamilovala ještě víc než v prvním díle. A Rhysova rodina ... :3
Prvním dílem ze série Dvůr trnů a růží jsem byla nadšená. U tohoto druhého dílu jsem měla velké očekávání a brzdila mě jenom tloušťka knihy, kdy jsem musela počkat, až na knihu budu mít více času. O to větší bylo mé překvapení, že jsem se do první půlky musela nutit. Nebavilo mě to. Druhá půlka byla nad limit skvělá a vyvážila pro mě nedostatek té první. Autorka je rozená vypravěčka a má děj skvěle promyšlen.
Zatím jsem četla jenom Dvůr trnů a růží a teď, když si prohlížím vaše komentáře, trápím se z toho, jak moc se to mezi Feyre, Rhysandem a Tamlinem změní :(.
Nutně si potřebuju půjčit druhý díl.
Při "Kotlíku", to by ale jízda. Neohrožená ničitelka kleteb Feyre, pán temnoty Rhysand, úžasný soulad dvou tolik rozdílných, ale přesto velice podobných zlomených duší. Nepopiratelné sexuální napětí mezi těma dvěma jsem cítila již na samém začátku. Zakázaná touha, která se chvěla nejen ve vzduchu. Musím říci, že Rhysandovu skutečnou rodinu jsem si velice zamilovala. Amren zahalená clonou dávného tajemství, vtipálek a vznešený bojovník Cassian, éterická duše Mor, tichý pozorovatel Azriel, zatím nezkrocená zlá žena Nesta a vroucná a milující Elain, ti všichni mi zůstali v srdci. Každý z nich něco ztratil, každý sešel ze své původní cesty. Takže vzhůru do boje! Za Prythian, za svobodu, ale hlavně za lásku!
Úžasné druhý díl, sice mi někdy hlavní hrdinka lezla na nervy, ale nemůžu se dočkat dalšího pokračování :)
láska magie erotika víly, rusalky fantasy
2015 | Skleněný trůn |
2016 | Dvůr trnů a růží |
2017 | Dvůr mlhy a hněvu |
2016 | Královna stínů |
2020 | Rod země a krve |
O prvním díle jsem tady tuším psala, že mě příjemně překvapil, ale že hlavní hrdinka není úplně podle mého gusta.
Oh my.. To byla chyba. Druhý díl tuhle sérii vystřelil snad až na první místo mých knižních oblíbenců, překonal dokonce i sérii Skleněný trůn nebo Mercedes Thompsonovou, která doteď byla mou favoritkou. Co se týče děje, stránky mi neskutečně ubíhaly, až mi to bylo skoro líto. A ten konec!
Práce s postavami mě neskutečně bavila, Feyre prošla značným vývojem a dostali jsme se na kobylku i Rhysovi (co si budeme povídat, to je prostě něco ❤️ ) a také jeho přátelům. Co se mi tady líbí nejvíc je, že autorka pracuje se všemi postavami, nejen s těmi hlavními.
Kniha mě naprosto nadchla, jediné, čeho lituju je, že tady není šestá hvězda, kterou bych mohla hodnotit.