Láska voněla smrtí
Roman Cílek
Po úspěchu knihy Umírání na splátky (2018) předkládá zkušený autor čtenářům další tři dramatické příběhy, jejichž ústředním hrdinou je pátrací kriminální reportér Jakub Kramář. Mnohé naznačují již samotné názvy kapitol: Výbuch v domě neřesti, Předčasný tah dámou a Láska voněla smrtí. Spojovacím motivem je zde, stejně jako tomu bylo minule, Kramářova až posedlá snaha dobrat se objektivní pravdy. Musí při tomto svém úsilí překonat mnohé nástrahy a v prvním z příběhů je do děje přímo zatažen únosem ženy, která se nacházela v jeho blízkosti.... celý text
Povídky, čtoucí se jedním dechem.
Styl bez banalit, přímočarý, svižný, s tématikou současné doby.
Citace:" Je to klikař, těsně před penzí takhle zbohatnout a nemuset být odkázaný na pár tisícovek důchodu, ten šťastlivec se uměl narodit.
A co to onomu šťastlivci přineslo?
Před lety se chlubil, že nemá nepřátele a naopak kamarádů celý regiment.
Dnes, strach.
Nenávidí ho lidé, jimž ve svých domech musel zrušit ubytovací smlouvy, aby měl prostor pro podnikání, nenáviděli ho ti, kteří u něho podnikali za drahý nájem, nenáviděli ho i ti, jimž podnikání neumožnil a odmítl jejich vyčurané nabídky.
Ti všichni mohou mít chuť mu ublížit.
A všech se tak trochu bojí.
Je tohle - ruku na srdce - život šťastlivce ?!"
Zdařilé dílko, příjemná četba.
Kniha nám nabízí tři dramatické příběhy.Kriminální reportér Jakub Kramář pomáhá při jejich objasnění.První příběh 'Výbuch v domě neřesti',-řeší příběh majitelky Salónu,které je odeslán balíček s výbušninou,tu ženě přinese ochotny opravář televizorů,aniž by cokoliv tušil.'Druhý příběh 'Předčasný tah dámou'-rozehraná šachová hra,která pro Leopolda Machovce neskončila dobře.Užívá si nyní v celé a trápí se,že akci TAH DÁMOU spustil příliš předčasně a špatně ji načasoval.V třetím příběhu 'Láska voněla smrtí'-podle kterého je kniha pojmenována.Opět dojde k vraždám tentokrát dvojité-jedna žena doplatila za to,že podala pomocnou ruku a druhá za to,že se stala náhodným svědkem.Kniha z českého prostředí se mi četla dobře.
Tři krátké příběhy s jednou hlavní postavou - žurnalistou, který je vždy vtažen do děje a vyšetřování. Oceňuji, že každý z příběhů je úplně odlišný - jak dějem, postavami, zápletkami i rozuzleními. Moc pěkné odpočinkové čtení napsané stylem, který se mi líbil.