Na vine sú hviezdy
John Green
Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , Yoli (SK)Originální název:
The Fault in Our Stars, 2012
Musím se přiznat, že pro mě byla kniha spíše zklamáním. Námět byl úžasný, o tom není pochyb, ale mě tato kniha nesedla.
Někdy jsem se smála. Někdy zase brečela. Je to úžasná knížka plná emocí. A hlavně je to podle reality. Protože to, o čem se tam píše, je život. Nějakou dobu je náš život skvělí, a nějakou dobu na nic. A přesně o tom je z části tahle knížka. Aneb jak bylo řečeno: "Život je jako horská dráha." :)
Pokud si myslíte, že když jste viděli filmy, tak číst knihu je zbytečné, tak jste na omylu. Tato kniha mě znovu přesvědčila, že knihy v sobě skrývají něco, co ve filmu nikdy nepochopíte (a nebo to do toho filmu vůbec nedají). Při čtení této knihy (i po jejím dočtení) jsem si říkala, jak je možné, že takto nemocní teenageři si dokáží užívat života tak, jak to mnozí zdraví nedokážou (včetně mě). I když nemám ráda romantiku, čas od času je to jako oddechovka dobrý a jsem ráda, že jsem si vybrala zrovna tuto knihu. Bylo to dojemné, ale i vtipné a také tam byla pár věcí k zamyšlení. Mě osobně se nejvíce líbilo, že všechna vyobrazení jsou ve své podstatě abstraktní. Moc doporučuji všem, kteří mají rádi romantiku, ale i těm, kteří si jako já chtějí čas od času u něčeho odpočinout.
je problém tuhle knížku číst a nebrečet, jak je u mě obvyklé, četla jsem ji až po filmu, ale stejně jsem slzela. popis péče o nemocného a jeho stavy, je alespoň podle mého popsán velice věrně a o to snáz se ta kniha dostává pod kůži. taky jedna z těch co se rychle přečtou, protože nechcete věřit tomu, že na konci je to, co od začátku čekáte..
Většinou citlivá, trochu humor i sarkasmus.Ale konec mě zcela vytrhl z děje, až moc mě tlačí k slzám a nevěřím mu.
Nebylo to špatné a musím pochválit originalitu tohoto smutného příběhu s nečekaným zvratem,kde byly skutečně uvedeny všechny strasti nemoci -rakoviny,která je pomalá,ale často i jistá smrt.O které by se mělo více mluvit,jelikož se týká každého z nás.Ale upřímně nechápu pobláznění okolo tohoto autora.
Když jsem si tuto knihu poprvé přečetla bylo to chvíli potom co vyšel film a "Hvězdy" byly všude. Kamarádka ji přinesla do školy jako referát a já hned věděla, že si ji musím přečíst. Příběh Hazel a Guse je opravdu úchvatný. Kniha je doplněna mnoha citáty a to na knihách úplně miluju. Při čtení mi oči nezůstaly suché. Ke knize se pravidelně vracím. John Green je od té doby mým velmi oblíbeným autorem.
Tento román byl mým prvním setkáním s Greenem coby spisovatelem a vlastně jsem se k němu dostala jen pro to, jak moc se o této knize mluvilo a jak moc ji všichni chválili, přes její smutný konec. A protože jsem zvědavec zvědavá, samozřejmě mě zajímalo, co na této knize všichni vidí. Nakonec jsem i já podlehla kouzlu Greenova vypravěčství a nelituju.
V této knize se mi dostalo intenzivního emocionálního příběhu dvou mladých lidí, kteří během krátké doby zažijí víc než mnozí za celé roky. Hrozně moc mě bavilo, s jakou vervou se přes své zdravotní problémy a nesnáze, které musí dennodenně překonávat, Hazel a Augustus snaží žít naplněným životem, dokud mohou. Nechtějí, aby je nemoc omezovala, a vůle žít a touha prožívat vše, co prožívají zdraví lidé, jim dodává sílu do dalších dnů. Nevím, jestli to ostatní čtenáři vnímali stejně, ale já po dočtení knihy měla najednou pocit, že si musím života hrozně moc vážit a vytřískat z něho, co nejvíc to půjde, a prožít ho naplno, dokud mi to zdraví dovoluje, protože nikdo nikdy dopředu nevíme, kdy už nebudeme moct. Tak moc sugestivně na mne Hvězdy zapůsobily.
Zároveň mě bavilo, jakým způsobem Green stylizoval obě hlavní postavy. Sarkastické, ironické, ale takovým zábavným způsobem, že si je člověk prostě musí oblíbit. Ze všeho si dělají legraci, i ze své nemoci, protože tento nadhled a pro někoho možná trochu zvrácený styl humoru je pro ně způsobem, jak se ze své nemoci nesesypat.
Hrozně mne baví Greenův styl psaní – je lehký, přirozený, živý a čtenáře velmi rychle vtáhne do děje, bez ohledu na to, o jak těžkém tématu se píše.
Možná se můj názor nebude shodovat s velkou většinou, ale připadalo mi že film je o dost lepší než kniha. Ovšem obrečela jsem oboje, takže mi to tolik nevadilo.
Tato kniha se mi velice líbila už jenom proto,že měla silný děj.Ode dne kdy jsem ji začala číst jsem se od ní neuměla odtrhnout.Trochu mi připadalo že sám John Green musel něco takového zažít,aby mohl psát o tak vážně tématu jako je rakovina.Kniha se četla skoro sama a bylo mi líto že jsem ji už dočetla.Už teď vím že si přečti i další knihy od Johna Greena.
DOPORUČUJI :-D
Tento příběh patří k mým NEJ. Knihu jsem přečetla tak rychle, protože mě neskutečně bavila.
Mám problém číst v hluku ale do této knihy jsem se doslova zažrala tak že si moje spolubydlící mohla pustit hudbu i na reprák a bylo mi to jedno, vnímala jsem pouze slova napsaná v té knize. John Green je bezpochybně úžasný spisovatel, a rozhodně si přečtu i jeho další knihy. Miluji ten příběh a myslím že se k té knize budu vracet často, asi tak jako Hazel k CN.
Tato kniha mě nehorázným způsobem naštvala. Je to přímo výsměch lidem, kteří mají rakovinu. Pár lidí z mého blízkého okolí ji měli a zemřeli na ni. Jedna přítelkyně měla dokonce právě rakovinu plic. A vskutku ve 4.stádiu rakoviny nepobíhala po městě s kyslíkovou bombou.
Jistě... Kniha je dojemná, ale schválně útočí na čtenářovi city. Vskutku nepovedená a urážející kniha. Psát o rakovině fikci... TFUJ! Něco tak pobuřujícího jsem dlouhou dobu nečetla. Vlastně ještě nikdy... Rozhodně nedoporučuji. Spisovatel se mi natolik znechutil, že se vyhýbám i jeho dalším knihám.
Asi jsem jediná, která se do knihy nemohla začíst. Snažila jsem se, protože jsem všude slyšela jak úžasná je. Ale bohužel. Knihu jsem opustila asi v půlce.
geniální knížka.....ohraný konec žili šťastně až do smrti je pořád dokola a tato knížka je velmi (bohužel a zároveň díky bohu) reálná...tohoto autora velice obdivuji
Ať už některé čtenáře nadchne nebo se jim zdá proti očekávání slabá, evidentně málokoho nechává lhostejným. A toho si u knížek vážím!
Přečetla jsem ji na jeden nádech a jsem ráda,že takova kniha byla napsána. Pozitivní přístup mladých lidí,k tak vážné nemoci, mě překvapil.
láska zfilmováno rakovina, nádory Anne Frank, 1929-1945 první láska smrtelné choroby smutek pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2013 | Hledání Aljašky |
2014 | Papírová města |
2015 | Sněží, sněží... |
2015 | Příliš mnoho Kateřin |
2018 | Jedna želva za druhou |
Knížku seženeš v knihovně nebo v knihkupetství, ne? Kde jinde?