Na vine sú hviezdy
John Green
Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , Yoli (SK)Originální název:
The Fault in Our Stars, 2012
Bohužel se nepřipojím k všeobecně kladnému názoru na tuto knížku. Jednoduše z důvodu, že kromě tématu (cityždímající rakovina) je kniha těžce průměrná: zachycuje teenagery ošlehané nemocí, jejich specifický slovník, rozhled a nálady. Neoslovilo mě to. Jedině holandská linka mě trošku chytla. Jinak ne-e.
krásně napsaná a velice dojemná kniha. Sice nejsem zrovna z těch co mají rády takovéhle čtení, ale pan Green je hold úžasný spisovatel a jeho knihy jsou také jedny z nejlepších.
Kniha není celosvětovým bestsellerem pro nic za nic! Málokterý příběh dokáže být totiž smutný, dojemný, ale i vtipný a sarkastický zároveň. Asi neexistuje nic, co bych vytkla. Rozhodně to není nějaká přeslazená romance pro náctileté, doporučuji snad všem věkovým kategoriím!
Pěkný příběh, který se moc hezky čte, ale asi jsem bohužel očekávala více:( Každopádně doporučuji přečíst, Augusta a Hazel si určitě oblíbí každý ! :)
Brala jsem to spíš jako že to četl každý,tak na tom asi něco bude.
Tím pádem jsem měla i velké očekávání,které se taky naplnilo:)
Krásná knížka plná vtipu a zábavy a zároveň i velkého smutku.
Poprvé mě knížka rozbrečela,díky že jsou lidi co napíšou něco tak hezkýho.
Na tuto knihu jsem slyšela mnoho pozitivních reakcí, takže jsem ráda, že mi na Vánoce přistála pod stromečkem :) Hazel i Augusta jsem si ihned oblíbila, jejich srdcervoucí příběh zamilovala a jejich konec - kdy jim hvězdy nepřály - obrečela (je to vlastně poprvé, co mě dokázala kniha rozplakat). Rozhodně doporučuji! A pokud můžu poradit, dejte přednost knížce před filmem.
Kniha mi byla fanoušky prezentována jako velmi depresivní dílo s tragickým koncem. Miluji tragédie, takže jsem se nechal zlákat. Místo toho na mě čekala dívka, která ač umírá, řeší to, co každý teenager - super pohledného kluka, o kterém si hned udělá skvělou představu, kterou on vzápětí rozbije a ona je z toho celá v háji. Neskutečné zklamání. Po první kapitole jsem zavřel a po následné hádce s fanoušky, kterým jsem ji chtěl aspoň se slevou prodat, jsem ji šel hodit do koše jako bludný kámen, kterého se nejde ani zbavit normální cestou.
Pěkná, srdcervoucí kniha která se mi líbila ale čekala jsem od ní něco víc. Největší problém je asi v tom že Greenovy knihy jsou podle mě přeceňované, Green opravdu píše velmi pěkně a je to doslova kouzelník se slovy ale kdyby mi všichni co znám neříkali jak je ta kniha skvělá a úžasná, tak by sem od ní neměla tak velké očekávání a líbilo by se mi to určitě víc. Samozřejmě neříkám že se mi to nelíbilo, bylo to fajn čtení a bavilo mě to ale já v tom prostě tu úžasnost o které všichni tolik mluví nevidím :/ Dala bych 3 a půl hvězdičky ale to bohužel nejde tak dávám jen 3 :-)
"Šťasten být neumíš, protože po tom, co nemáš, se ženeš, a co máš, na to zapomínáš.“ - Wiliam S
Knihy ako táto mi pripomínajú že som veľmi šťastný otec.
Hvězdy nám nepřály mě rozbrečely, to nemohu autorovi upřít-emoce, které svým silným smutným příběhem vyvolal. Přesto Hvězdám chybí něco, co by z nich dělalo moji srdcovku.
Hodně čtivá a zajímavá kniha o tom, jak dívka prožívá svou nemoc a také se seznámí s Augustem, do kterého se zamiluje.
Od první stránky mě kniha chytla, hlavně styl jakým ji Hazel vypráví. Přestože námět není zrovna veselý je psaná vtipně a není možné se od jejího čtení odtrhnout. Nedokážu si ani představit co bych dělal být v kůže Hazel, Guse nebo jejich rodičů.
Wow!! Viděla jsem film, který byl skvělý...(myslela jsem si, že když jsem brečela u filmu, nebudu brečet u knížky, ale ouha! I ta knížka mě rozplakala...:-) )ale netušila jsem, že knížka bude tisíckrát lepší...vážně...teď je to má nejoblíbenější knížka...udělala jsem dobře, že jsem si ji koupila...za ty peníze to stálo...rozhodně si ji přečtu víckrát a už teď se nemůžu dočkat....:-)
Sám si po operaci, radiační terapii a chemu (ještě živ 5 let od diagn.) připadám starší o 30 let, vzdálenější od dřívějších přátel ("Jak se máš?"... "a ukaž se někdy, čus."), bližší s rodiči (jako v dětství) a vzdálený od všeho z běžného života. Připravenější ale stále v obavách ze smrti. To vše je v knize nabaleno na romantický příběh možná trochu přemoudřelých teenagerů, ale to se asi stává když v 17 letech přemýšlíte o vlastní smrti a jejím dopadu na okolní lidi... . Třikrát jsem se neubránil slzám ale vícekrát zasmál, tak jen do toho lidi a možná přijde i Holanďan.
Knížka se mi celkem líbila, možná kdybych byl mladší líbila by se víc. Ale i tak, shltnuta za jeden den... :-) Škoda jen, že jsem se během čtení podíval sem, na komentáře a díky několika "dobrým" duším jsem si přečetl, jak dopadne. Jako nečekal jsem happy end, ale na některé věci jsem si chtěl přijít sám. Fakt dík... :-P
láska zfilmováno rakovina, nádory Anne Frank, 1929-1945 první láska smrtelné choroby smutek pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2013 | Hledání Aljašky |
2014 | Papírová města |
2015 | Sněží, sněží... |
2015 | Příliš mnoho Kateřin |
2018 | Jedna želva za druhou |
Lituju, že jsem četla i viděla film. Křečovitá snaha vymáčknout slzy, jedno klišé za druhým..Ani trocha emocí, ztráta času.