Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Dlouho jsem si sérii nechával uniknout, nějak vždy bylo něco dalšího ke čtení. Ale když Host udělal svou obvyklou letní akci na paperbacky, tak už nějak nebylo na co čekat a říkal jsem si, aj kdyby mě to nebavilo, tak za to nevyhodím tolik peněz. A musím říct, že jsem je nevyhodil... I přes některé věci mě knížka hodně zaujala, rovnou musím říct, že byla obrovsky čtivá, text se dobře četl a skvěle to celé plynulo. Zajímavě navržený byl i samotný svět knihy, onen střet kultur a jejich vztahy, které nejsou tak černobíle, jak by si čtenář po první třetině knížky myslel. Navíc Duvalské pohoří a strana za reteou skýtají hodně tajemství, které doufám, budou objeveny a v dalších knížkách odhaleny.
Ale ať jenom nechválím, trošku jsem měl vnitřní problém (a ten mám pořád i v druhé knížce) s postavou Illan, u níž mi přijde, že se velmi rychle přestane chovat jak otrok a jak by se jedinec v jejím postavení měl chovat dle naznačených zvyklostí v knize a začne si dost dovolovat a překračovat svou pozici. Ale jelikož zbytek věcí v knížce mě zaujal a bavil, přejdu to v zájmu děje, byť kdyby nešlo o hlavní postavu s "plot armourem", tak by Illan byla popravena tak na 150 stránce za rebelii a odmlouvání...
Záměrně proto dávám 4*, nechám si prostor pro zlepšení v dalších dílech.
Tahle kniha byla skvělá. Byla jsem hodně zvědavá na fantasy české autorky, protože jsem ještě žádné české fantasy nečetla. A musím říct, že naprostá bomba! Autorka je neskutečně talentovaná. A rozhodně se okamžitě zařadila mezi moje nejoblíbenější autory.
Svět je neskutečně fascinující. Odehrává se to na naší planetě za několik stovek let, každopádně je tam hodně nových názvů a až na několik stejnojmenných výjimek nejsem schopná určit, o jakou zemi jde. Například rodné město hlavní hrdinky - Amárie. Ale svět a jeho fungování jsou skvěle vymyšlené. Sklenit, jeho užívání a historie je fascinující. Je zde hodně informací, ale jsou dávkovány postupně a srozumitelně, takže není problém je všechny pojmout. Něco co by mohlo ostatní obtěžovat, je velké množství vymyšlených názvů, které jsou si významově dost podobné, každopádně na konci je slovník, takže ve finále je velmi jednoduché se k nich orientovat.
Celý příběh je plný napětí. Ale svým neskutečně originálním způsobem. Celou dobu co jsem četla, jsem měla svaly v křeči z očekávání co přijde dál. Protože když už si myslíte, že hlavní akce je u konce, začne okamžitě něco nového. Několikrát se mi stalo, že mě kniha nutila číst dál, až jsem šla spát po 2 v noci.
Takže se okamžitě pouštím do druhého dílu, protože, panebože! Naprosto to miluju a myslím si, že tahle série bude patřit mezi TOP 10 za letošní rok.
Příběh na pomezí sci-fi a hororu. Pěkně to ubíhá. Narozdíl od jiných komentátrů se mi líbil i začátek, věci je dobré vidět v souvislostech. :) Sci-fi jsem nečetla snad třicet let, horory nečtu prakticky vůbec, ale tento příběh mě uchvátil.
Pět hvězd za to, že paní Stehlíková dokázala napsat sci-fi příběh, který není o tom, jak spolu znepřátelené rody bojují o moc a situaci zachraňuje někdo "vyvolený". Takových příběhů není mnoho.
Poslouchala jsem audioknihu. Velmi příjemné.
Rozjezd byl takový pomalejší, chvílemi mě i nudil, ale i tak mě nakonec kniha strašně chytla. Ze všech tří dílů, které jsem zatím přečetla, mi právě první díl přišel nejslabší.
Kniha mě zcela pohltila, přečetla jsem ji jedním dechem. Dost mě to překvapilo, protože běžně fantasy nečtu. Do knížky jsem šla díky čtenářské výzvě a vysokému hodnocení. Jediné co mě zamrzelo, byl otevřený konec. Ten mě ale navnadil na pokračování a už teď vím, že určitě budu pokračovat Fajou a Nastereou.
To je mi tedy překvapení... Naslouchače jsem zhltla téměř bez rozkousání, tak moc jsem byla zvědavá, jak to všechno dopadne. V žaludku mě asi nejvíc tlačí neuvěřitelnost příběhu v rámci příběhu. Některé věci zkrátka nefungují, což by se nemělo stávat ani v pohádkách a v knížkách pro mládež. Na druhou stranu oceňuji originalitu světa, který spisovatelka vytvořila. A sklenit je nádherný objev, těším se, jak si s ním Ilan pohraje v dalších dílech.
Absolutně úžasné!!! Svět, který paní Stehlíková stvořila mi učaroval a jsem neskutečně hrdá na to, že je to české dílo.
Když jsem na tuto knihu v knihkupectví narazila a zjistila, že je to česká fantasy, tak jsem si řekla, že tomu dám šanci. A nelituju. :) Od půlky knížky jsem příběh doslova hltala. Uznávám, nejprve jsem z konce jsem byla trochu zklamaná a naštvaná, že autorka zbrkle utnula příběh, než mi došlo, že je to rozepsáno do dalších pokračování. Už dlouho jsem nedala knize plný počet hvězd.
Žánr fantasy jsem opustila zhruba před 10 lety a když jsem pár týdnů dozadu hledala, co dalšího si přečíst, narazila jsem náhodou na Naslouchače. Nejdřív jsem se nemohla začíst, což byla ale moje chyba - ani jsem nevěděla, zda se chci pouštět do fantasy a pořád jsem toužila po srdceryvném historickém románu :-D a nějak jsem se nemohla naladit na tu správnou vlnu. Nicméně Naslouchač mě pomalu, ale jistě vtahoval do svého světa a v momentě, kdy Ilan vstoupila do učení, jsem spadla po hlavě do Duvalského pohoří a zatím jsem se nevyhrabala zpět :-) Lepší návrat k fantasy jsem si nemohla přát, protože v knížce jsem našla všechno, co mě kdysi na tomto žánru bavilo - úžasný nový svět, sympatické a velmi dobře propracované postavy, a napínavý děj. Ilan je úžasná hrdinka, tak dobře napsaná, mám ji ráda od první stránky, sžila jsem se s ní úplně bez problémů. Kapitán - okamžitě jsem se zamilovala, samozřejmě :-D to jinak ani nešlo. Styl vyprávění mi dokonale sedí, má to spád, kniha se čte sama. Za mě 5 z 5.
Bavilo mě to. I když se přiznám, že rozjezd knihy byl trochu horší. Ale nakonec jsem si příběh zamilovala a těším se až budu číst další díl.
nejsem sice cílová skupina, ale totálně ujíždím na Naslouchači. Nemůžu dělat nic jiného jen poslouchat příběh a podmanivý hlas Jitky Ježkové, která jej čte. Neuvěřitelně napínavé, dobrodružné. Někomu vadí stálé Ilanovy otázky, ale podle mně to je originální způsob, jak nám čtenářům vše vysvětlit a nepostavit nás před hotovou skutečnost, jak to v jejich světě funguje. Pomalu, formou otázek a odpovědí, nás se vším seznamuje.
Dobře odvyprávěno a velice lehce se to čte. Jsem zvědavý, kam se to posune, ze světa toho zatím mnoho odhaleno nebylo, což je plus. Nevadilo by mi ani temnější ladění, teď se motá trochu kolem - dětská hrdinka, která má více štěstí než rozumu a kolem ní umírají hroznou smrtí doslova celé skupiny. Celkově příjemné překvapení z českých luhů a hájů.
Opravdu hezký a poutavý příběh, kniha mě vtáhla do tohoto zvláštního světa plného neznámých věcí, lidí a tvorů. Ilan jsem si okamžitě zamilovala, hlavně její prostořekost, stejně tak celou pětadvacítku a hlavně kapitána a Vargase. Autorka pro mě píše srozumitelně, barvitě a napínavě. Hned jsem si koupila další pokračování.
Výzva 2021... Původně jsem k "původní" České fantasy přistupoval velmi skepticky (kolikrát jsme četli/slyšeli že kniha, kterou držíme v ruce je zaručeně původní?).
Po odvyprávění historie světa jsem byl jasně přesvědčen, že jsem se v hodnocení nemýlil - tolik logických, fyzikálních, biologických apod. kiksů a nedomyšleností jsem na těch pár stranách vážně nečekal.
Ale budiž - začetl jsem se. Po první třetině uznávám, že alespoň příběhově to taková blbost nebude a že je to i celkem osvěžující čtení, v polovině mě příběh naprosto pohltil a nepustil až do samého konce. Musím říci, že much je v celém tím vyprávění více než na řádně uleželém hnoji ale i tak se moc těším na další příběh z onoho podivuhodného světa!
Ačkoliv fantasy běžně nečtu, nechala jsem se na doporučení přesvědčit k přečtení této série. A nelituji toho. Úvodní historie a události, které utvořili daný svět, jsou pěkně zpracované a nenudí. Svět je skvěle promyšlený a hned mě vtáhl do děje, i když některé věci jsou těžko pochopitelné/uchopitelné. Ale s postupem času a děje se vyjasňují. Příběh je zajímavý a napínavý, co se bude dít dál. O nečekané zvraty tu není nouze. Postavy jsou sympatické, jen by to chtělo, aby hlavní už trochu dospěla. Jsem zvědavá, kam se bude příběh vyvíjet dál.
Tohle....bylo....neskutečný!!! Jde vidět, že i český autor má své kvality a mohu tvrdit, že tato kniha strčí mnohé zahraniční YA fantasy do kapsy. Skvěle promyšlený svět, který je postavěn na reálných základech. Využití skutečných příběhů je parádní a celé to ne mě dýchalo tak nadčasově. Postavy mají skvěle vykreslené charaktery a já si je všechny zamilovala. Smekám klobouček a už se moc těším až mi domů dorazí Faja a Nasterea, protože se do nich hned pustím.
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínkyAutorovy další knížky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Zajímavý nápad, ze začátku na mě působilo trochu nezvykle zasazení do skutečného světa. Ale i přesto, je příběh opravdu napínavý a rozhodně si přečtu další díly.