Naslouchač

Naslouchač
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387825/bmid_naslouchac-wsO-387825.jpeg 5 4620 4620

Naslouchač série

1. díl >

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text

Gordonlord
20.01.2021 3 z 5

Dívčí, naivní, dětský a jemný pohled na moderní fantasy.

Autorka se rozhodla vynechat elfy a trpaslíky a vytvořit si vlastní, originální mytologii. Tu vytvořila z naprosto neoriginálního základu, stávajícího se z lidiček na dně společenského žebříčku, kteří umí dobře vyrábět zbraně ze suroviny zvané "sklenit". Originalita pro mě neznamená nic, tak mě ani nemrzí, že zde je taková polovičatá.

Příběh sleduje malé děvče, které umí sklenit zpracovávat mistrným způsobem, kterak putuje světem s legendárními mocnými bojovníky, známými jako "Pětadvacítka".

Problém je v tom, že je to celé hrozně "maminkovské". Ještě snad nikdy jsem neviděl takhle směšně napsané mužské postavy. Chovají se afektovaně mateřsky, žensky starostlivým způsobem a neustále řeší city. O to horší to je, že tímhle způsobem zde jednají právě oni legendární bojovníci. A pak už ani nepřekvapí, že v celé knize se ani jednou nebojuje.

Zato se celý vesmír a úplně všechno v něm naprosto neustále točí pořád jen kolem hlavní hrdinky, což vyzní přímo blbě a šroubovaně.

Všechno začíná úvodní nalejvárnou, která nás seznámí se světem, jeho mytologií a fungováním. Vzhledem k tomu, že si žádnou z vědomostí nemohu asociovat s ničím poutavým, co by na mne autorka stihla do té doby vychrlit, je nápad vypálit hromadu strohých faktů na čtenáře hned zkraje, ryze nešťastný.

Ale dál už je to mnohem lepší.

Částečně originální svět "Naslouchačů" je vymyšlen tak akorát, aby skýtal dostatečné množství poutavých mystérií a zároveň nahrával na zajímavé zápletky a dějové zvraty.

Autorka navíc píše výborným stylem - naprosto jasně, přehledně, k věci. Nezatěžuje se slovíčkařením, matením čtenáře, žádnými nafouklými popisy (až na ten začátek) a hlavně se snaží čtenáře bavit, takže na každé stránce se stane něco zajímavého, ať už ve výstavbě charakterů nebo v ději samotném.

Nikdy se neztrácíte v tom, co kdo a komu říká, kde zrovna hrdinové jsou, nebo proč někam jedou, či proč něco dělají. Dialogy jsou postavené dobře a člověk nemá šanci kroutit hlavou nad nesmyslným chováním nebo nad nelogickou přímou řečí postav, kteréžto neduhy jsou naprosto běžné i u větších a známějších fantasy eposů.

Takže styl má Petra výborný a nápady také hýří a nešetří s nimi.

Kdykoliv, když jsem začínal nabývat dojmu, že se už už začnu nudit, tak Petra dupla na plyn a vrazila tam další zajímavou pasáž, zvrat, nebo zajímavý vývoj událostí.

Rovněž celková atmosféra knihy je i přes mé výtky dívčím způsobem milá a lákavá, s určitým patosem originálního pocitu.

Škoda jen, že je kniha postavena seriálovým stylem. Nečekejte tedy žádný logický dějový oblouk a vyvrcholení. Kniha prostě skončí na půli cesty a druhý díl je povinnost.

Limonadovyjoe
19.01.2021 4 z 5

Pustit se do téhle knihy byl pro mě krok mimo komfortní zónu..ale, že se sakra povedl! Kniha je výborná. I přes pomalejší rozjezd a mnoho cizích slov se děj krásně rozjížděl a autorka nám představila velice zajímavý svět. Kniha se čte velice lehce a celý příběh Illan a pětadvacítky mě bavil. Vlastně celá pětadvacítka včetně kapitána mi svým přátelským až rodičovským přístupem byla velice sympatická. Třešničkou na dortu a nejlepší částí knihy bylo zakomponování Djatlovovovy expedice a jejího zmizení. Geniální.
Dávám zatím čtyři hvězdičky protože tuším, že první díl byl pouze představením světa sklenařů a věřím, že další díly budou ještě o kousek lepší.

AlexandraBane
17.01.2021 5 z 5

Ze začátku se mi to táhlo, ale rozumím tomu, že nás autorka nejdřív chtěla seznámit se světem, který vypracovala. Pak mě kniha pohltila a já se od ní nemohla odtrhnout. Zotročené obyvatelstvo, velmi nápadité a originální prostředí.

jarynek
17.01.2021 3 z 5

Tady jsem byl při čtení hodně rozpolcen. Prostředí, do něhož byl děj zasazen, se mi hodně líbilo. Po katastrofě rozdělený svět, vzácný materiál, s nímž je schopen správně nakládat jen jeden národ, a přitom je tento národ utlačován, tajemné nestvůry, výjimečná 25 dlouhověkých mužů, atd. I nápad s využitím odkazu na Djatlovovu výpravu byl fajn. Ale tak, jak autorka zvládla prostředí (i když ten popis mohl být zasazen více do děje, než aby to bylo stylem hlavní hrdinka se zeptá a vždy jí někdo vše rád či nerad vysvětlí), tak mne neoslovila práce s postavami. Mnohdy mi jejich chování přišlo nepravděpodobné. Především hlavní hrdinka mi při čtení postupně vadila čím dál více. Chvíli se v neznámém či nepřátelském prostředí bojí tak, že se ani pohnout nemůže, aby za několik stránek neohroženě hovořila s vůdcem pětadvacítky, kterého považuje za nepřítele. Kromě toho ačkoliv třináctiletá, nevzdělaná a seznamující se s mnoha zcela novými věcmi zaujímá postoje, které mi k jejímu věku a zkušenostem přišly nepravděpodobné. Asi bych jako mladší hodnotil lépe, ale takto to mé očekávání zcela nenaplnilo. I přesto se těším, kam v dalším díle bude vyprávění pokračovat jaké nové prostředí má autorka připraveno a zda dojde k objasnění některých záhad.

withoutchild
15.01.2021 3 z 5

Nemám moc rád knížky psané "ich formou", protože mám pocit, že mě to nutí se do hlavní postavy vcítit, a tady mi to vůbec nešlo. Hlavní hrdinka mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla. Co ale považuju za zbytečnost, tak ten přehršel nových slov, která si autorka vymyslela. Byl bych se spokojil se štítem, věží nebo silovým polem, než abych co chvíli listoval slovníkem pojmů a hledal, co je to sakra nějaká fereastra.

Anchie
15.01.2021 4 z 5

Retea - Turnul - Skára - Fereastra - Nasterea - všechno to ve mě rezonuje i několik dní po přečtení :-)

Terkishead
11.01.2021 5 z 5

Protože jsem četla na doporučení a dopředu jsem nestudovala o čem kniha bude, málem jsem po první kapitole odložila. Ale to by byla chyba! Fantasy není zrovna moje srdcovka, a i když jsem se tedy do čtení vrhla jako úplný amatér tohoto žánru, na prvních pár stránkách mě knížka pohltila a už nepustila. Ani jednou jsem se nepřistihla, že bych musela hodnotit sloh. Prostě to vůbec nebyl příběh který někdo napsal. Byl to zkrátka příběh, který se mi odehrával před očima a já ho doslova hltala. Jediné co mi tak trochu uniklo, byla zápletka. O co tam u všech všudy vlastně šlo? A tak jsem napnutá i po přečtení knihy a doufám, že odpověď objevím v pokračování, na které se upřímně těším.

rumova_kulicka
11.01.2021 4 z 5

Z pohledu člověka, který se tomuto žánru vyhýbal a knihu přečetl na doporučení, musím říct, že mě bavila a to tak, že si určitě brzo přečtu další díl(y). Začátkem je nutno se prokousat, aby člověk pochopil, jak ten svět funguje a co je co, ale pak už to má spád. Takže za mě doporučuji :-)

zuzana4291
10.01.2021 5 z 5

Úžasný příběh, který je napínavý a plný zvratů. Velmi dobře se čte a chvilkama jsem se nemohla od příběhu odtrhnout.

Rozari
09.01.2021 5 z 5

A mně se to líbilo, i když výhrady bych taky měla. Čekám na vydání třetího dílu!

luckomar
08.01.2021 3 z 5

Poslouchala jsem jako audio knihu a musím říct, že mě tato fantasy až tak nezaujala. ????

Cimeřan
07.01.2021 3 z 5

Označení pro děti a mládež je u této knihy celkem na místě. Postapokalyptický svět očima sklenařské dívky je sice celkem barvitě vykreslen, ale vůbec mě nechytl tak, jako spoustu čtenářů tady. Úvod je opravdu zdlouhavý, ale pak se přeci jen věci dají do pohybu. Ale vzhledem k tomu, že jsem zvyklý na akci kulhánkovského či kotletovského typu, musel jsem se často nad dámskou představou boje pousmát. Inu, nezavděčíš se každému... 69/100

Bethanee
05.01.2021 5 z 5

Po dlouhé době sci-fi/fantasy kniha, která stojí za přečtení. Originální téma, do podrobna vymyšlený svět a sympatická hlavní postava. Celá kniha je jakoby prozářená kouzlem sklenitu. Moc se těším na další díly.

kokrokr
04.01.2021 2 z 5

Je zajímavé, že většina čtenářů co tak vysoce hodnotí tuto knihu, má málo načteno a patří věkem spíše k mladší generaci. K počtu vysokých hodnocení také přispívá výrazně větší počet žen než mužů a většina z nich má v databázi jen několik desítek či stovek knih. Já fantasy miluji, ale tento příběh považuji za podprůměrný a nezáživný. Marně pátrám, čím si „Naslouchač” zasloužil ta vysoká hodnocení a nic nenacházím. Autorčin jazykový projev je dosti školometský a děj nestojí za řeč. Možná, že to hlavní co mladé čtenáře a romantiky zaujalo, je vztah mladé dívky a pětadvacítky. Já jsem asi již příliš starý a pragmatický, než abych vzplál nadšením nad podprůměrným příběhem o mladé dívce a pětadvaceti ochráncích.

HančaŠ
03.01.2021 5 z 5

Krásná a originální kniha.

JohnnyKa
02.01.2021 5 z 5

Skvost české sci-fi / fantasy. V knize naleznete obojí ;). A nelze jinak než jen doporučit.

lark77
01.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Zo začiatku sa musíte dostať do deja a zapamätať si nové pojmy ale potom to už ide jedným dychom, už sa teším na druhý diel. Musím dodať, že ma zaujal jeden úsek knihy a to zmienka o Ďatlovovej expedícii, mala som dojem, že som o nej už počula a aj videla akýsi dokument a mala som pravdu. https://svet.sme.sk/c/22445095/igor-datlov-datlovova-expedicia-ural.html

josef2900
30.12.2020 5 z 5

Skvělý jedinečný fantasy román. Kniha měla trošku pomalý rozjezd, ale pak stala každá stránka za to. Unikátní svět a skvěle vymyšlený příběh.

kačer185
29.12.2020 2 z 5

Vůbec nechápu ty oslavné komentáře. Nudný příběh popsaný školním slohem. Tady kvalitu nevidím. Je to takový mišmaš, který netvoří životaschopný svět. Stejně silně nadhodnocené jako Eragon od Paoliniho.

vandalindakova
29.12.2020 5 z 5

Tuhle sérii jsem hoodně dlouho odkládala, i přesto, že ji každý vychvaluje. Za prvé mě pořád nelákala tolik, ale za druhé jsem ani nechtěla tak dlouho čekat na závěrečný díl, jehož vydání se pořád odkládalo.
Teď když na ní konečně došlo, k tomu říkám jediné: PANEBOŽE!
Tohle je opravdu skvělé, a kdo to nečetl, dělá obrovskou chybu. Postavy jsou skvělé, jak Ilan, která je zvídavá, celkem drzá a nebojácná, ale i chytrá. Pětadvacítka je boží, já je miluju! Kort ty jejich přátelské vztahy mezi sebou, a ty které postupně vznikají mezi nimi a Ilan.
Svět je vyobrazen prostě luxusně. Je to takový mix fantasy až sci-fi, to prostředí schovává tolik úskalí a problémů, až z toho člověk musí cítit takovou až zoufalost, že je tam všechno špatně. Najdete tu vyobrazený problém otrokářství a utlačování, dále nákazu, tajemné bytosti, záhadná úmrtí...no prostě natřískaný.
Přesto tu najdete dostatek humoru až sarkastických scén, které tohle všechno vyvažují.
Jsem hrozně ráda, že tohle máme v české literatuře, protože je to opravdu bomba. Více takových skvělých knih