Naslouchač

Naslouchač
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387825/bmid_naslouchac-wsO-387825.jpeg 5 4620 4620

Naslouchač série

1. díl >

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text

vladka16
28.12.2020 5 z 5

Už je to dlouho, co jsem ji četla, ale vím, že se mi moc líbila, hned od záčátku.

Atlantis
26.12.2020 4 z 5

Naslouchač to u mě měl zpočátku hodně těžké. Moje averze vůči české literatuře způsobila, že jsem hledal spíše chyby než plusy. Ubíjelo mne, že jsem na 80. straně a pořád řešíme jen různé druhy sklenitu, dralo mi nervy, že sleduju Zemi v budoucnosti, nenáviděl jsem očividné vykrádačky z jiných světových fantasy (zeď jako v Trůnech, útočící bestie mimo město jako v Tetovaném a tak dále). Nedokázal jsem se začíst. A pak přišel odkaz na Djatlovovu expedici a já myslel, že se slzami smíchu odhodím tuhle splácaninu do kouta. Ale překvapivě to právě v tomhle místě pro mne zabralo a Naslouchače jsem pak dočetl doslova za jeden večer. Začaly mne bavit postavy, chtěl jsem sledovat záhady tohoto světa.
Pořád mám na patře trpkou chuť ze začátku knihy, a tak nemůžu dát plné čtyři hvězdy, ale fakt, že chci číst další díl a že jsem se ve finále bavil, mi nedovolí dát pouhé tři, takže za mě 3,5*.

teeyinka
26.12.2020 5 z 5

Nejsem žádný fanda fantasy, ale tohle mě vtáhlo a jen lituju, že nemám další díl hned po ruce.

Entchen
25.12.2020 5 z 5

Nádherně napsaná kniha! Vtáhla mě do děje hned v prvních dvou stranách a pak už mne až dokonce nepustila ani na krok. Při čtení jsem zapomínala občas dýchat a bála se jako nikdy. Nádherný příběh o odvaze, obětování a světě, který naštěstí neexistuje. Rozhodně doporučuji, něco tak krásného jsem nečekala!

Peter73
25.12.2020 5 z 5

Porovnať túto knihu s Dunou je trúfalé, ale podľa mňa je to porovnateľné. Dobre napísané kniha, zaujímavo zhodná so situáciou okolo nás. Bavila ma, aj keď miestami bola zameraná na adult čitateľa. Trochu mi chýbal ťah, nejaký boj, za niečim čím ide hlavný hrdina. Realie, prostriedie a všetko okolo tohto sveta dobre popísané. Odporúčam pre všetkým priaznivcom Duny a tohto žánru.

littlestar
23.12.2020 4 z 5

Pro mě příjemné překvapení. Pár listů mi trvalo než si mě příběh získal (ale s tím mám problém u většiny knih), ale pak jsem knihu dorazil na jeden zátah. Jsou pasáže, kde se vyprávění poněkud vleče, nemá takový spád a děj není tolik poutavý. Proto na 5*, alespoň pro mě, to není. Ale jako celek působí kniha čtivě, text je psán přirozeně, postavy si čtenář dokáže oblíbit/neoblíbit (byť některým mohl být ponechán širší prostor) a příběh má svou dílčí originalitu (což není v současné době samozřejmostí).

špulo
20.12.2020 4 z 5

Po tých oslavných komentoch som tejto knihe neodolal ani ja. Remeselne je kniha napísaná výborne. Upozorňujem, že nejde o čistokrvnú fantasy, ale skôr o post-apo. To ja moc nemusím, ale toto je zaujímavo vymyslené a premyslené. Občas som mal problém so správaním hlavného hrdinu, resp. s reakciou ostatných na jeho chovanie. Mne by zrejme uletela ruka:)). Ešteže ruka neuletela autorke a príbeh odšoférovala celkom fajn, takže sa teším na pokračovanie...

FoboSVK
19.12.2020 5 z 5

Knižka ma prekvapila tým ako jednoducho a pútavo je napísaná. Dej sám o sebe nie je zložitý a popravde ani nemusíte zapájať predstavivosť (napríklad ak ju nemáte :) ) a knihu si užijete. Ja osobne som ju čítal v noci okolo jednej unavený (v režime vypnutý) pred spaním a užíval som si každú jednu stranu. K YA sa už neradím takže neviem posúdiť ako by to bavilo túto kategóriu. Mňa osobne zaujala "roztomilosť" 13 ročného "hrdinu" a jeho pohľad na udalosti. Potešilo ma, že správanie hrdinu bolo uveriteľné jeho veku. Keby som to mal zhrnúť je to príjemné fantasy ktoré sa zbytočne nehrá na fantasy ale ponúka príjemný dej a príjemné postavy (či úž mladšie alebo trochu staršie...) odporúčam a teším sa ako zajtra načnem dvojku.

Miliarda
14.12.2020 5 z 5

Velice originální fantasy, které byť je určeno mladší generaci zaujme i dospělé čtenáře. Byť kniha nenabízí množství zvratů, děj příjemně plyne a nikde nemá ve své podstatě slabšího místa. Postavy jsou rovněž velmi zajímavě zpracovány a každá z nich přináší do děje něco nového a neokoukaného. Celkově jsem byl první knihou Petry Stehlíkové ze série velmi příjemně překvapen a těším se až si otevřu druhý díl.

Acamar
14.12.2020 4 z 5

Fantasy křížená s postapo, vhodnější spíše pro mladší čtenáře (jednodušší forma vyprávění a sdělování základních informací stvořeného světa i dětská hlavní hrdinka, která sice má výjimečné talenty, ale rozhodně netrpí předčasnou vyzrálostí:), a také spíše asi pro ženské "publikum" (dívka v přestrojení, ochraňovaná skupinou ušlechtilých bojovníků nepostrádá napětí a potenciál na nějakou romanci... pokud se oprostíte od toho, že v reále by její chování budilo zřejmě diametrálně odlišné reakce skupinky ostřílených vojáků: ).
Ale myslím, že neurazí ani dospělé čtenáře. Aspoň mne (spíše svátečního čtenáře tohoto žánru) do sebe dokázala vtáhnout hravě, sklenitový svět poodkrývající různá svá tajemství byl pro mne dostatečně zajímavý, napínavý a navnaďující na další díly. Jakožto odpočinkové čtivo zapůjčené dcerou splnilo má očekávání na výbornou.

Arbara
14.12.2020 5 z 5

Tak po dočtení této knihy, jsem se dlooooouhou dobu nemohla začíst do jiného fantasy. Musela jsem to vzít oklikou přes sci-fi :D Takže vřele doporučuji. Hlavní hrdinka je sic dost mladá na můj vkus (young adult normálně fakt nečtu), ale ději to nevadí. Pětadvacítka je plná dost drsnejch týpků a to je pecka. Kdo má rád od každého (sci-fi, fantasy, postapo...)kousek, nechť si nechá chutnat.

katerina-an9765
10.12.2020 4 z 5

Hezké, milé a opravdu nápadité.

Jizi
10.12.2020 4 z 5

Planeta Země, čtyřiadvacáté století. Nic není, jak bývalo. Starý pořádek zanikl. Staré hranice zanikly. Rozvržení světa tak, jak ho známe my, neexistuje. Naši potomci objevili nový zdroj energie, s nímž se ale umí vypořádat jen někteří a tam, kde tajemný sklenit dává, samozřejmě i bere - zákon rovnováhy je totiž věčný. Stejně jako slabosti lidské povahy: hrabivost, bojovnost a strach. Hlavně strach. Jeden by čekal, že ten, kdo ovládá jediný zdroj energie bude tím, kdo má moc. Ne však v naší budoucnosti. V té čeká část lidstva podrobení a část dost zoufalá nadvláda, číhají v ní nové hrozby a stará zla z minulosti. Naštěstí v ní mají vedle nenávisti své místo i soucit, přátelství a odvaha.
Originální, zábavné, napínavé, působivé a imaginativní vyprávění s filmovými kvalitami, které mě víc než jen trochu (v dobrém slova smyslu) překvapilo. Jistě, některé prvky jsou klišé a u jiných je od samého začátku jasné, že sovy nejsou, čím se zdají být (a právě kvůli tomu je zařazení mezi YA na místě, byť je možná škoda, že autorka neposunula vyprávění o kousek dál a nevznikla nám skvělá česká dospělá fantasy). Na rozdíl od jiných, mi to ale v tomhle případě až tolik nevadí - a jsem zvědavá, jak bude Stehlíková s figurkami, které na skutečně fascinující hrací ploše rozestavěla, dál hýbat.

maryska09
07.12.2020 5 z 5

Kniha, u které jsem si přála, aby ještě nebyl konec. Skvěle napsaná, plná fantazie, napínavá a úžasně čtivá. Hned jdu shánět druhý díl a doufám, že brzy vyjde třetí. Velmi doporučuji

ali_223
26.11.2020 5 z 5

Když jsem četla první řádky, chvílemi jsem měla chuť knihu odložit. Jenže jakmile jsem se prokousala začátkem, nemohla jsem se od knihy odtrhnout.
Přečíst oba díly se mi podařilo za dva dny...
Hlavní postavu jsem si oblíbila a prožívala příběh spolu s ní. I pětadvacítka mi byla sympatická. Obdivovala jsem promyšlený svět a tajemství, která Ilan postupně objevovala a nemohla uvěřit tomu, co lidé z nížin provedli sklenařům.
Když jsem obě knihy dočetla, měla jsem takový pocit, že nemůžu přestat číst...
Autorku upřímně obdivuji, takhle propracovaných knížek je jen málo a já (velký kritik :)) nemám co vytknout... snad jen, že třetí díl vyjde až za čtyři měsíce (!!!).

Sofabookistou
26.11.2020 5 z 5

Ze začátku jsem byla opravdu hodně skeptická, ale jsem neuvěřitelně ráda, že jsem si knihu přečetla.
Neuvěřitelně jsem si oblíbila Ilan , ale i celou pětadvacítku.
Kniha je krásně napsaná, má poutavý děj, je čtivá, odehrává se ve skvěle promyšleném světě a postavy jsou propracované a hlavně mají hloubku.
Kniha hlavně ukazuje i vážná témata, za což jsem hrozně ráda .
Jak bylo již výše zmíněno ,dystopický svět je skvělé propracovaný a někdy až děsivý.
Knihu jen a jen doporučuji, protože byla opravdu skvělá .

avi8
25.11.2020 5 z 5

Hezky se mě četla ,napínavá už se těším na druhý díl.

Áža707
22.11.2020 4 z 5

O knize jsem neslyšela a nevěděla jsem, co od ní mám čekat. Přečetla jsem si anotaci a řekla jsem si, že by to nemuselo být špatné.
První polovina knihy byla doopravdy náročná, hodně vysvětlování a uvedení do světa, aby si to každý mohl představit. Musím uznat že je velmi propracovaný, promyšlený a nádherný a myšlenka je rozhodně originální a velmi mě zaujala.

Po půlce knihy se četla doopravdy skvělé a já se nemohla dočkat, co se tam vše děje. Krom toho v příběhu najdete i vtipné momenty. Když jsem se dostala na konec, tak jsem nemohla uvěřit, že teď najednou mám přestat číst. To mi autorka udělala schválně!

Hrdinku Ilan jsem si oblíbila a myslím, že v té situaci musí být velmi statečná a jsem doopravdy zvědavá, co za dobrodružství ji přinese další díl, na který se moc těším.

⭐ 4/5

evelýny
22.11.2020 3 z 5

Audiokniha: čte Jitka Ježková.

Byl jednou jeden pastýř, co objevil kousek nerostu, z něhož vyzařovalo teplo. Sklenit, kámen, který zpívá.
A příběh může začít. Příběh sklenitu, sklenařů, příběh ztracené svobody.
Příběh Ilan, jejíž první výkřik přivolal slunce a zastavil déšť. Narodila se dokonalá, přišla na svět, aby dala znamení. Přišla na svět naslouchat. A matka se musí rychle rozhodnout, protože ráno přijde FAJA...

Naslouchala jsem hlasu Jitky Ježkové. V proudu fantazie Petry Stehlíkové se ta má fantazie mnohdy topila.
Přesto jsem zkoušela číst mezi řádky.

,,Život se skládá ze vzpomínek. Vzpomínka střídá vzpomínku. Ty obyčejné vyblednou a ty podstatné s námi zůstávají.
Bez vzpomínek by nebyl život."

Fantazie budoucnosti, ve které je přesto ukotvena historie. Až z toho mrazí.
Nechte nad knihou pracovat i tu svoji fantazii...

P.S.: V myšlenkách jsme každý svobodný

zinon
21.11.2020 5 z 5

Opravdu skvělá kniha. Nemohla jsem přestat číst. Všem vřele doporučuji.