Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Možná ne úplně pět, ale čtyři a půl určitě. Nápaditá, originální kniha z našeho, ale ne tak docela našeho, světa. Skvělé postavy, dialogy, akce. Čte se to rychle a svižně, nikde žádná hluchá místa, stále udržuje v napětí. Rozhodně jsem to nečetla naposledy a vřele doporučuji. Ale mějte rovnou po ruce další díl!
Paráda. Krásně čtivý příběh, nijak zbytečně složitý, ale přitom propracovaný. Sdílené tajemství s Ilan mě pořád udržovalo v napětí. I když bylo řečeno, že se příběh odehrává v budoucnosti, představovala jsem si prostředí spíše jako ve středověku. Až s příchodem do nížin se mi pohled změnil. Moc jsem si četbu užila a těším se na druhý díl!
Je vidět, že Naslouchač je začátek celé série, protože jeho svět je patřičně složitý. Než jsem ho celý pochopila a do knížky se začetla, chvíli mi to trvalo. Ale pak jsem román dočetla na jeden zátah. Třináctiletá Illan je rozhodně zajímavá hrdinka, těším se na její další osudy.
Audiální verze je dokonalá. Krásných 10 hodin života vám uteče mezi prsty a vy jich jako jednich z mála nebudete litovat.
Velmi slabé. Adult fantasy, kde dystopická budoucnost je jen chabou kulisou věčného příběhu Popelky a jejího prince. Plné nelogičností počínaje základní myšlenou díla, kdy jediná skupina lidí, na které závisí přežití zbytku je zároveň skupinou nejopovrhovanější a likvidovanou. Čtenářkám nad 20 let a mužům bez rozdílu věku nedoporučuji.
Tahle kniha byla jedním slovem wow...
Zasmějete se u ní , chvíli sem vám bude chtít brečet jakým způsobem to v tom světě chodí.
Hlavní hrdinka Ilan byla úžasná a petadvacitka pane bože. Za mě veliké ANO. Kdyby bylo možné dala bych ji víc. Knížka se stala mojí úplně nejoblíbenější ve svém žánru.
Jestli pořád váháte nad tím ano nebo ne tak přestaňte a zvolte ano protože ta kniha je prostě skvělá :-)
Okouzlující kniha. Vůbec se nedivím takřka stoprocentnímu hodnocení čtenářů. Tohle je literatura na vrcholné úrovni, nejen v rámci ČR, ale celosvětově. I přes označení pro mě spíše sci-fi, než fantasy. Při četbě jsem prožíval omámení připomínající opojný koktejl Malého prince, Duny, Atlasu mraků, Dračího doupěte a zřejmě ještě něčeho navíc, něčeho originálního. Nejen poslední kapitola je velmi aktuální. Příběh se silně humanistickým podtextem. Uchvátilo mě také geografické zasazení a použití dosud nevysvětlené historické události. Dětský hrdina Ilan vám přiroste k srdci. Poutavé vyprávění se přitom může pochlubit tak skvěle zvládnutou češtinou, že to v dnešní době laciných bestsellerů až dojímá. Petra Stehlíková se tak pro mě v našich geografických šířkách kvalitou připojila k Aleně Mornštajnové (což je ovšem úplně odlišný žánr) a Slovence Ivetě Pačutové s jejím dechberoucím, leč u nás nedoceněným Vykupitelem duší.
Nečekala jsem, že to bude tak dobré čtení, o to větší spokojenost.
Kvůli Nasterei jsem se k Naslouchači vrátila znovu po dost dlouhé době, abych si osvěžila děj. A musím říct, že se mi to teď líbilo možná i víc než poprvé.
Krásná knížka. Ten konec byl, ale podpásovka, myslela jsem, že špatně vidím, že mi chybí stránky....... Co dál??? Rychle na druhý díl, ale ten prý končí ještě hůř a třetí v nedohlednu.....
Tak tato kniha mě velice mile překvapila. Už chápu, proč je tak opěvovaná. Parádně promyšlený svět mě uchvátil a jsem moc zvědavá na pokračování. Jdu hned na další díl :)
Naslouchač je poutavě psaný příběh, který ve vás zanechá štěstí, smutek, zášť, ale hlavně naději. Zamýšlet se nad tím, jak by mohl vypadat svět po další ničivé válce není nikdy veselé. Petra Stehlíková ale vytvořila svět, do kterého se budete těšit s každou stránkou víc a víc. Je to napínavé, kouzelné, ohromující a promyšlené. Hlavní hrdinku si jistojistě zamilujete. Kráčet s ní bok po boku je dobrodružstvím. Rozhodně doporučuji!
Těším se na další díl. S Ilanem a pětadvacítkou jsem se opravdu bavila. Moc hezky napsané, děj pěkně odsýpá a nutí Vás číst dál a dál a dál.....:))
Doporučuji
Kniha mě naprosto ohromila. Skvělý příběh, originální svět (skvěle by to doplnila mapa, která zde bohužel není) i životy postav. To všechno mě pohltilo, nemohla jsem se odtrhnout od čtení. Ze začátku knihy pomalejší rozjezd, ale potom to začalo být tak zajímavé, že jsem nemohla přestat číst. Rozhodně knížku doporučuji. Už se pouštím do druhého dílu a už teď jsem si jistá, že to bude stát za to.
Děj je hodně přímočarý, ale za to zasazený do velmi dobře popsaného postapo světa. S hlavními hrdiny velmi lehce splynete a bude vás zajímat obsah následující stránky dřív, než dočtete tu aktuální. Napínavě napsáno i graduováno. Rozhodně doporučuji.
Wow!! Tak tato kniha mě přímo nadchla! Jediná věc, která by to ještě krapítek vylepšila, by byla mapka země. Autorce tleskám a jdu si rovnou pořídit druhý díl :)
Přiznám se, že k českým autorům přistupuji opatrně. Vlastně je ani moc nevyhledávám, ale tohle mě dostalo.
Prodělával jsem zrovna čtenářskou fantasy krizi ze které mě nemohl dostat ani Erikson, Abercrombie, Jordan, nebo Lynch.
Kdo by čekal, že spása přijde z našich luhů a hájů :)
Naslouchače jsem zvládl během dvou dnů, nemám co vytknout.
Tleskám, smekám a doufám v rychlé dopsaní dalších dílů.
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínkyAutorovy další knížky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Nejlepší fantasy jaké jsem četl od dob hry o trůny! A jsem nesmírně hrdý na to, že autorka je Češka!