Faja

Faja
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342817/bmid_faja-mmt-342817.jpeg 5 3496 3496

Naslouchač série

Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměr zapomnělo. Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text

Jeninas
23.02.2020 5 z 5

"Vykřičela bych si i plíce, kdyby měly být obětovány pro slovo, kterým začínal sám život."
Víte, co je super? Jak si v prvním díle myslíte, že sklenařské území je hrozné, že to není nic než zmar. Pak se seznámíte s nížinami a najednou se vám po těch smradlavých sklenařích stýská :+D. Protože lidstvo si vážně nezaslouží dlouhověkost. Ukřivdění obyvatelé nížin nezapomínají na svoji nenávist a vybíjí si ji na několikáté generaci sklenařů, kteří důvod sporu zapomněli už dávno. Zároveň ten, který to nejvíc zamotal, už je dávno někým jiným. Zjišťujeme, že nic není tak černobílé, jak by se mohlo zdát - a to miluju. Příběh se stal ještě vrstevnatějším, než jsem čekala. A ten konec? To je jasná pomsta za naříkání čtenářů nad zpomalením dynamiky v Naslouchačovi. Jsem natěšená na pokračování!

kyklop123
16.02.2020 5 z 5

Super, rychlé pokračování které má spád. Škoda jen, že ještě není třetí díl :D.

kalache

...milé překvapení...

Adellll
16.02.2020 5 z 5

Opět skvělé. Byla jsem k této sérii hrozně skeptická, myslela jsem, že to bude klasická young adult nebo fantasy knížka. O to víc jsem byla překvapená, když mě tahle série chytla a obě knihy jsem měla přečtené asi za 2 dny.

swixl
14.02.2020 5 z 5

Faju jsem začala číst ihned po přečtení Naslouchače, a možná jsem měla pár dní počkat. Nechat v sobě první díl doznít. Nemohla jsem se chvilku vůbec začíst, ale když jsem se do děje konečně ponořila, nešlo to se odtrhnout. Konec mě úplně dostal až jsem ani nedýchala. Byl to zase ohromný zážitek. Těším se moc na pokračování.

Eva88
14.02.2020 5 z 5

Pět hvězdiček je málo. Na jednu stranu nechápu, že jsem tuto sérii od paní Stehlíkové tak dlouho odkládala. Na druhou stranu jsem ráda, protože na další díl nemusím čekat 3 roky, ale "pouhé" 3 měsíce. :-) Těším se moc na pokračování. Jestli budou díly takhle gradovat, tak si při čtení budu muset nastavovat upomínky na nádechy a výdechy. Tak moc mě kniha Faja vtáhla do děje.

Alžbjeta
10.02.2020 5 z 5

Druhý díl je stejně povedený jako první.

daves
09.02.2020 5 z 5

Jednim dechem za dva dny. Spickova zalezitost. Doufam, ze 3 dil bude brzy hotov a budou pokracovat dalsi. Dekuji!

Réza99
06.02.2020 5 z 5

Tato knížka si rozhodně zaslouží víc než 5 hvězdiček. Už dlouho jsem nebyla žádnou knížkou tak uhranutá jako právě touto sérií od Petry Stehlíkové. Je to přesně ten typ příběhu, kdy životně potřebujete pokračovat ve čtení, ale zároveň nechcete, protože víte, že se konec nebezpečně blíží, a když nastane, nechá to ve vás velmi rozbouřené emoce, které se snažíte (marně) uklidnit jinou knihou. Postavy jsem si hned zamilovala, děj utíká jak o závod, svět má autorka krásně rozplánovaný.. No po dočtení mi zbývá je modlení, aby další díl vyšel co nejdříve!

Slanka
04.02.2020 5 z 5

Výborné čtení, moc jsem si to užila, i když tento žánr není primárně můj oblíbený. Těším se moc na další díl. Doporučuji ale číst díly v pořadí, jak jdou za sebou. Pokud byste začínali tímto druhým dílem, nerozuměli byste mu a přišli tak o ten první, který je famózní!

TaLu
03.02.2020 5 z 5

Občas máme těch hvězdiček hodnocení k dispozici málo. Pokud by někdo tuto sérii zařadil do "šuplíku" mladí dospělí a nezačal by číst, přišel by podle mě o hodně. Chápu, že někdo nemá rád fyntasy a postapokalyptickou literaturu, to pak opravdu raději sáhněte po jiné knize, ale jsem přesvědčená, že i mnohé z Vás by si získal vypravěčský talent autorky, která spřádá svůj příběh jako pavučinu. Připadala jsem si doslova lapená v zemi, kterou mi odkrývala před očima. V první polovině knihy je méně akce, ale rozplétá a vysvětluje se tam mnohé, aby se to vzápětí opět zamotalo. Další děj překypuje záhadami, boji, tajemstvím, hlubokými tunely a těch otázek je stále více. Na konci opustíte hrdiny naprosto nepřipravení na čekání, až nám autorka konečně vloží do rukou další díl. Už aby to bylo. Prozrazovat nebudu nic. Ale těch myšlenek, co mi víří hlavou !!
" A sebehorší zločin přestává být zločinem, pokud k němu nalezneš správné vysvětlení a umíš ho ospravedlnit. Pokud přesvědčíš ostatní, že páchat zlo je v jejich zájmu. Všechno jsou to jenom slova. Dějiny jsou takových omluvitelných zvěrstev plné. "

fujara
02.02.2020 5 z 5

Doufám že bude tato trilogie zfilmována, super čtení.

Drndi
31.01.2020 5 z 5

Od prvního dílu jsem nic nečekala a byla jsem nadšená. Druhý díl má velká očekávání, jak už to tak bývá, úplně nesplnil, ale přesto dávám plný počet, protože mě pořád zajímá, jak to bude dál:)

jan6637
31.01.2020 5 z 5

Znáte ten pocit, kdy čtěte, hltate každé slovo každou větu, jste v pasáží, kdy petadvacitka mlátí diváky a vy musíte vystoupit z metra, vlaku, přestoupit, odemknout dveře a tak moc se vám nechce? Ta přesně takto se budete cítí, když budete číst první nebo druhý díl trilogie. Naprosto geniální. Děkuji

sun.from.ibiza
22.01.2020 5 z 5

Dnes jsem dočetla Faju, podruhé. K tomu jsem si střihla ještě úryvek z třetího dílu, který Petra zveřejnila na facebooku jako dárek k Vánocům a achjo! Že já hloupá ještě nepočkala, mám pocit, že se snad nedočkám a jestli takhle netrpělivě budu klepat nohou ještě chvilku, mohla by mi upadnout.
Miluji tuhle sérii a miluji Petru, která je neskutečně milá a skromná (já napsat tohle, tak se vznáším v bublině nadřazenosti minimálně rok, haha).
Kudy chodím, tudy doporučuji.
A pak že čeští autoři neumí psát fantasy knihy, pcha.
*****

MiFloKo
19.01.2020 5 z 5

Vesměs jsou druhé a další díly slabší. Tento se mi zdál stejně dobrý jako první. Popravdě jsem se těšila až odejdou z toho moderního světa a budou se vracet do hor, ale závěr? Co je na druhé straně? Já už chci dalšíííí díl.

Daky
17.01.2020 3 z 5

Faja, jakožto druhý díl, mi přišel slabší. A ono to nejspíše bude tím, že je to prostě dvojka. A druhé díly v trilogii fungují jako most mezi prvním, počátečním dílem, a posledním velkým finálem. A na Faje je ten most neskutečně vidět. Ze začátku máme pomalý děj, který nikam nespěchá, v polovině knihy nabereme rychlejší tempo, kde autorka sama chvátá aby do knihy dostala do co potřebuje, aby nakonec mohlo přijít pomalé finále druhého dílu s otevřeným koncem.
Knize neprospělo, ani dlouhé mlčení o hlavním bodu celého toho proč Faja vůbec, kromě toho mostu, vznikla. Což bystřejšímu čtenáři došlo o několik kapitol dál, než to došlo hlavní hrdince.
Z celkového zakončení druhého dílu nemám dobrý pocit. Ze začátku je neskutečně táhlý, pak zrychlí a vší silou se tlačí k tomu závěrečnému finálnímu rozuzlení, které každému dojde po kapitole v kapitánově ložnici, kde nakonec zase zpomalí, aby vše mohlo skončit otevřeně a byla uchystána půda na finální díl.

lipon
16.01.2020 5 z 5

Faja se mi líbil ještě víc než Naslouchač. Čekám netrpělivě na pokračování. Takto mě kniha českého současného autora už dlouho nezaujala.

IvikaS
14.01.2020 4 z 5

Část, která se odehrává v moderním městě se mi líbila o trochu méně a těšila jsem se až se zase vrátí do sklenařských měst. Jsem moc zvědavá na další díl.

linda_pauer
13.01.2020 3 z 5

Kdokoli, kdo má rád YA fantasy a nevadí mu mladší hlavní hrdinka, by si tuhle sérii měl určitě přečíst. Druhý díl mě bavil stejně jako první, nikde nepokulhává. Děj je rozvržený tak, že jakmile dočtete jednu část, chcete se pustit do další.
Nejvíc mě asi bavila poslední třetina. Tam jsem opravdu četla a četla, bez pauzy.
Konec mě vytočil :D