Faja
Petra Stehlíková
Naslouchač série
Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměr zapomnělo. Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text
Tak dlouho, tak dlouho jsem si tu knihu šetřila, říkala jsem si, že vydržím do posledního dílu, který měl vyjít v červnu, ale s jeho odkladem jsem si řekla, že už zahálet nebudu. Chtěla jsem odpovědi a taky jsem jich pár dostala, ale s tím i nové otázky. A já i ostatní si na příběh Ilan a Pětadvacítky musíme ještě dlouho počkat, což bude nehorázné utrpení! Ale za Naslouchače a Faju jsem hrozně vděčná, paní Stehlíková ve mě probudila chuť číst české knihy a za to jsem jí vděčná. Stejně jako za skvostný příběh a postavy, kde koněčně dostalo trochu víc prostoru i pár dalších bojovníků Pětadvacítky, ač na ten jejich počet si jich pamatuju stále málo.
Fantasy není můj oblíbený žánr,ale příběh Ilan jsem si zamilovala už v prvním díle Naslouchače. Neskutečně napínavá jízda se odehrávala od začátku do konce. Někdy jsem si říkala,že už je to snad i moc...ale nakonec vlastně proč ne...vždyť ve světě fantazie se může cokoliv. P. Stehlíková mě opravdu vtáhla do děje a já o příběhu přemýšlela i když jsem musela knížku zrovna odložit...Jen s těžkým srdcem teď budu čekat až vydá 3. díl ????♥️
tak teď jen doufám, že a) třetí díl vyjde brzy b) série nikdy neskončí - kapitán a celá pětadvacítka mi v každém jiném příběhu budou chybět... :-)
U prvního dílu jsem byla velmi příjemně překvapená, takže tentokrát jsem už měla vysoká očekávání. A ta byla nakonec ještě překonána. Faja se mi líbil ještě víc než Naslouchač a vzhledem k tomu konci už se nemůžu dočkat pokračování. Děj měl spád, líbil se mi kontrast mezi Nížinami a Duvalským pohořím. Čekala na mě celá řada nečekaných zvratů. Plus si užívám si vztah Ilan a Joela.
Ještě lepší než Naslouchač! Četl jsem jedním dechem. Skvěle promyšlené! Napínavé! Krásné! Tak se to má psát!
Po určité přestávce od prvního dílu jsem se do toho chvíli dostávala...nálady a výbuchy Ilan a oříškové oči na prvních pár stránách, ale pak se to rozjelo a už jsem nemohla přestat číst. Svět stvořený autorkou je čím dál zajímavější, všechno se pomalu propojuje a jsem vážně moc a moc zvědavá, co bude dál. Nakonec jsem seznala, že i ty výbuchy Ilan vlastně plně odpovídají jejímu věku (vždyť jí ještě není čtrnáct a ta puberta s člověkem mlátí, i když je sklenař :)
Úžasný příběh, svět plný překvapení, zvratů, hlavní představitelka někdy až moc tvrdohlavá, ale většinou je její rozhodnutí správné. Líbí se mi styl psaní, čtenář je doslova pohlcen příběhem, kde se stále něco děje. Super.
Příběh byl čtivý a poutavý jako první díl, ale přecejen chvílemi mi to už přišlo trošku přeplácané. Například v popisech těch různě barevných sklenitů a jejich vlastností jsem se začala ztrácet a topit, a nejen v tom... Přišlo mi, že autorka toho nemusela rozehrát "tolik najednou", bohatě by stačila polovička všech těch záhad a tajemství - a tu polovičku vzít trošku víc do hloubky. Hrdinka Ilan mi navíc přišla ještě vzdorovitější a netrpělivější než v prvním díle, přitom už by se ze svých zbrklých chyb mohla trochu poučit ;). Kvůli tomuhle všemu dávám tedy o hvězdičku méně... ale na závěrečný díl jsem natěšená neskutečně! :-)
Faja jemně a pozvolna navazuje na události předchozího dílu. Čtenář je po chvilce opět vtažen do děje a hltá stránku po stránce. Celá kniha epicky vrcholí a napětí se dá téměř krájet. Už se nemohu dočkat třetího dílu! :)
Jak jsem měl v jedničce místy pocit zbytečného holčičího přemítání, dvojka jela jako dráha a nic takového jsem nezaznamenal. Buď jsem si zvykl, nebo to tam prostě není. Struna zvědavosti se postupně napíná až k prasknutí a bohužel napnutá bude muset zůstat ještě rok. Ale už je mi rozhodně jasné, jaká kniha bude příští rok ve výzvě jako Nová kniha z roku 2021.
Jedním slovem: BOŽÍ. Už ujedničky jsem nemohla uvěřit tomu, že takový skvost je z pera české autorky. Myslím si, že tato série hravě strčí mnohé zahraniční kousky do kapsy.
Vřele doporučuji všem, kteří mají rádi knihy plné napětí a nepředvídatelných situací se špetkou humoru.
Po roce si nepamatuju z téhle knihy skoro nic. Nic mi ta knížka nedala. Nebavila mě, pořád jsem čekala, kdy mě to chytne, ale marně. Třetí díl už číst nehodlám. Ten styl psaní bych už nevydržela.
Tady neexistuje nic jako vycpávkový druhý díl. Faja je plnohodnotným pokračováním Naslouchače a nemohlo to být lepší.
Kápněte božskou, kdo z vás tento skvost ještě nečetl? Protože k tomu se už ani nemůžete veřejně přiznat, že? To bych vám ji totiž jela hned teď koupit a doručit z ruky do ruky a stála bych nad vámi, dokud byste neskončili úplně unešení na poslední straně.
S Naslouchačem jsem je zvládla za víkend, je to prudce návykový! Jen teď potřebuju další díl a toho se očividně dočkáme až za dlouho...
Je to hezký, čtivý, napínavý, smutný i veselý, neskutečně dobře vymyšlený.
Stejně jako minule, plný počet hvězd!
Mám ji v audioknihach, supr příběh, napínavý děj. V podání p. Ježkove supr supr supr.. Těším se na další dobrodružství Illain.. Tak honem... Ať mám co poslouchat nebo číst..
Já věděla, že nemám začíst číst Naslouchače, dokud nevyšlo víc dílů! Věděla. A neposlechla sama sebe. Tak teď trp, hlupáku! Jestli jednička byla zajímavá a nápaditá, tak dvojka ji hravě strčí do kapsy. Už zde sice není tolik míst, kde se dá žasnout nad podivným světem budoucnosti, zato je tu mnohem víc míst, nad nimiž se doslova tají dech. A konec? Krucinál dejte mi ten třetí díl!!!
antiutopie, dystopie, kakotopie česká literatura česká fantasy pro dospívající mládež (young adult)
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Kniha mě úplně uchvátila!!! Už aby byl třetí díl.