Faja
Petra Stehlíková
Naslouchač série
Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměr zapomnělo. Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text
Pokračování nezklamalo, autorka nám v úvodu knihy očima Ilan představuje vyspělý svět nížin, aby nás vzápětí vrhla zpět do nebezpečí v Duvalských horách. Třetí kniha je dle autorky čerstvě v rukou vydavatele, snad tedy nebudeme čekat na vydání příliš dlouho.
PS: první kapitola třetího dílu je pro nedočkavce k dispozici na facebooku autorky:-)
Tak a jsem namydlený, paní Stejskalová je geniální, ale pomalá!!!! :-D, takže kde je Nasterea? Kdo to má vydržet :-D, česká Rowlingová se fláká :-D. Ale jestli nemá už rozepsanou čtyřku, tak si snad ani trojku Naslouchač nekoupím, protože se to čte samo, a během dvou dnů bych měl přečteno a trpěl bych. Těším se, snad to ze mne do doby vydání nevyprchá. Takže opět klobouk dolů, P.S je spisovatelka na světové úrovni. Děkuji
Já... nemám slov.
Obyčejný klišé příběh, kdy si hlavní hrdinka vezme prince, dokáže napsat skoro každý. Ale vymyslet něco takového...
Opravdu nemám slov. Před paní Stehlíkovou smekám, tohle byla ta nejlepší kniha jakou jsem kdy od českého autora četla. Úžasně propracované...
Nejdřív jsem si šetřila Naslouchače a pak se hladově vrhla na Faju.
Chyba!
Za jeden den všech 435 naprosto bezchybných stran, které mě uvrhly do prázdnoty čekání na další díl.
Joel je prostě láska. Moc si přeju, aby ve třetím díle nechyběl.
Druhý díl, druhý zážitek. Tyto knihy mohou mít klidně přes 1000 stran a budou vám připadat, že mají jen 100 a nebudete chtít, aby skončily. Autorka pokračuje ve vysoké kvalitě a postupně poodhaluje jednotlivé části a hlavně souvislosti proč je svět, jaký je, a proč se hlavní postavy chovají tak, jak se chovají. Ale hlavně, kniha končí ve chvíli, kdy se vám chce křičet neeeee, kde je další stránka :-)
Tento díl, mě stejně jako předchozí vůbec nezklamal.
Začetla jsem se a nedokázala se odtrhnout. Zase jsem tu nemohla najít žádné části, které by mě nudily. Naopak částí, do kterých jsem se zamilovala, je tu opravdu hodně.
Závěrem: tuto sérii miluji a doporučuji ji každému, protože toto je naprostá pecka.
Už aby byl další díl.
Úžasné čtení.
Druhý díl mi přijde jako příprava na třetí knihu. Příběh se rozvíjí, ale vlastně se nic zásadního nestane. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu.
Pořád jsem si říkala, že je příběh hlavní hrdinky takový roztomilý. A pak jsem se dočetla, že autorka se věnovala dívčímu románu - je to při čtení hodně znát. Ale vada o kráse to není, za mě 100%. Na českého autora úžasný počin.
Tak tedy za mě, naprosto geniální příběh. Nesmírně by mě zajímalo, z čeho paní autorka čerpala inspiraci. Má můj hluboký obdiv.
Abych se pustila do dalšího dílu série, to mě ten první musí opravdu hodně přesvědčit a Naslouchač si takové místo u mne vydobyl. Kvalitní česká fantasy s propracovaným světem, kde hlavní hrdinka skrývá svoji identitu a ačkoliv její národ je zotročen, jí se dostane příležitosti podívat se dál než za zdi ghetta.
Dobrodružné, akční vyprávění s mladou hlavní hrdinkou, která občas svojí nerozvážností dovede vytvořit nejednoduché situace. Přes to všechno má však srdce na pravém místě a vy budete napjatě vyčkávat, jakpak dopadnou její následující kroky. Ještě že je doprovodem neohrožené pětadvacítky mužů, kteří dokážou pozvednout meč k boji, když se něco pokazí.
Jedinou věc bych vytkla a to neustále se rozšiřující slovníček pro tento svět. Ačkoliv vše má své místo a smysl, méně užívané pojmy či funkce některých věcí se můžou vytratit z paměti, protože je jich opravdu mnoho.
Za sebe doporučuji audioknižní provedení, kterého se výborně ujala interpretka Jitka Ježková. Ačkoliv nijak výrazně nemění hlasy při rozhovorech osob (pro jejich určení), přináší do audioknihy něco víc - náladu, pocity a občasnou zbrklost mladé hrdinky.
Druhý díl přečten jedním dechem. Plně si zaslouží všechny hvězdičky. Je až neuvěřitelné, co dokázala česká autorka s fantastickou představivostí. . Kniha plná napětí, zvratů, pomalu se spřádají nitky z minulosti... Doufám, že autorka bude ještě dále rozvíjet svět budoucnosti. Teď musíme čekat až do ledna....
tak takhle: přečetla jsem naslouchače a faja zůstal nedotčený, i ze strachu, že druhé díly bývají slabší než první a občas se tím ten příběh zkazí a tak. čekala jsem na nastereu, že se pak kousnu a zkusím to celé znovu. tak jsem na faju přišla dřív, trvalo mi to asi 2,5 dne a chci ten konec. nezkazilo se to, nebylo to slabší, je to dobrý a skvělý. líbí se mi vztah Ilan k Joelovi, jak prochází vývojem, přiznání si pravého stavu věcí, faktem je, že nevím, jestli bych ve 14 byla schopná podobných úvah, na druhou stranu nemusela jsem to řešit, nemám za sebou podobnou zkušenost. Ilan je vlastně puberťák :-D a možná právě proto je schopná takové intenzity citů a takových přerodů.
antiutopie, dystopie, kakotopie česká literatura česká fantasy pro dospívající mládež (young adult)
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Opět přečteno jedním dechem!
4* však dávám za až moc dokonalou Ilan, která by to vše ve 13 letech prostě nedala ani boha :-)