Faja
Petra Stehlíková
Naslouchač série
Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměr zapomnělo. Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text
Ze začátku se pokaždé trosku peru s těmi jinými názvy.. ale potom se to zase neskutečne rozjelo a já se nemohla utrhnout. Do poslední stránky proste paráda. Nepatřím mezi čtenáře stoury kteří, nějak moc resi realnost v knize - když se k sobě hlavní postavy chovají hezky, tak se mi to Proste libi a nezajímá mě jestli je reálné aby se postavy z tak odlišných světu k sobě tak chovali. Knihu hodnotim jako celek - jak mě osobně baví a zajima. A tahle série mě vážně nadchla. Libi se mi, jak je napsána a vážně obdivuji fantazii autorky. Působí to na mě propracovane a promyšlene. Svět sklenaru je fascinující a plný záhad a tajemství a já se nemůžu dočkat dalšího dílu a co vše se v něm zase odhalí.
Tuto sérii doporučuji všemi pěti. Není tam ani chvíle, kdybyste měli čas se nudit. Příběh je plynulý, propracovaný, originální a naprosto dokonalý.
Jedním slovem neuvěřitelné. Moje spící fantazie se probudila a prožívá společně s Ilanou (Ilanem) spoustu temných situací. Co ještě může přijít? Třetí pokračování ještě není a tolik by se teď hodilo.
Číst druhý díl bylo jako vrátit se domů, kde všechno znám a mám to tam ráda. I když tento domov je trochu temnější a plný tajemství, jež skrývá věta ,, Jeho jméno vládne ".
Jsem z pokračování Naslouchače vážně nadšená a to se mi už velmi dlouho nestalo. Teď řeším problém, kde seženu třetí díl?!
Tohle je tak dokonalá série, že se mi tomu ani nechce věřit. Faja se ve všech ohledech vyrovnala prvnímu dílu a mně nezbývá než smeknout pomyslný klobouk před Petrou Stehlíkovou, kterou tímto pasuji na královnu nejen české, ale i světové fantastické literatury.
Faja nás opět přivádí do světa sklenitu, který jsem si v Naslouchači tolik oblíbila. Kromě Duvalského pohoří se ale nově podíváme i do Nížin, dozvíme se spoustu informací z historie národa sklenařů i světa za skárou, poznáme nové postavy a ty staré si zamilujeme ještě víc, než jsme je milovali doteď. Když k tomu přidáte fantasticky napsaný příběh plný napětí, akce a nečekaných zvratů, dostanete... No, dostanete Faju. Takže pokud tomu stále odmítáte věřit, tak ano, série Naslouchač je opravdu tak skvělá, jak se o ní povídá.
První díl se mi líbil o něco víc než druhý. Trvalo než jsem se začetla, protože mě Nížiny tolik nebavily. Z konce jsem velmi zmatená a moc jsem ho nepochopila, což mě mrzí, ale určitě to není důvod ubrat na hodnocení. Všechno se ukáže v dalším dílu, na který si budu muset ještě chvíli počkat, ale určitě si ho hned přečtu.
Faja je velmi povedená kniha, která vyniká čtivostí i nápadem. Plyně navazuje na první knihu trilogie a je rozdělena do dvou částí, život v nížinách, odhalení pravdy, a návrat do Duvalského pohoří, druhé odhalení pravdy ????.
V tomto díle je úžasné, jak si malá Ian vytváří, boří a znovu vytváří vztah k pětadvacítce a hlavně k Joelovi. Opět sledujeme boj pětadvacítky s natreami, čímž také kniha končí.
Oproti prvnímu dílu, kdy jsme alespoň pár věcí, o tom, co se bude dít dále věděli, tento končí úplně uprostřed děje, velmi napínavého děje, a nemohu se dočkat až vyjde poslední třetí díl série.
Pokud jsi se dostal přes první díl, určitě ti doporučuji i tento, nebudeš litovat.
První díl se mi líbil moc, přečetla jsem ho ani nevím jak. Druhý díl se táhl, hlavně začátek a nemůžu si pomoct, ale Faja mi přišel spíchnutý horkou jehlou. Příběh neplynul tak přirozeně, jako ten první. I jazyk se trochu zhoršil, dle mě. Mně se hlavně líbilo v Nížinách, tam už to bylo fakt super. Konec mě spíše rozčílil, takové infarktové ukončení. Přesto však se na další díl těším a jsem zvědavá, kam se nakonec příběh bude ubírat.
Neotřelý příběh. V napínavých pasážích úžasně poutavě napsán. Těším se na další díl :-)
Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Koupila jsem si ji jen kvůli kladnému ohodnocení - a nebyla jsem zklamaná. Kniha měla spád a já se nemůžu dočkat na další díl.
Původně jsem ani nechtěla komentář psát, ale zarazil mě komentář s hodnocením odpad, kde čtenářka nařkla spisovatelku z udělování si kladných hodnocení.
Těžko je hodnocení 92% z 2000 hlasů dílem autorky. Je to dost smutné obvinění. Chápu, že každému se líbí něco, a proto tato kniha nemusí být skvělá pro všechny.
Osobně jsem přečetla hodně knih - a především hodně fantazy knih, ale jen velmi málo z nich dosahovalo (dle mého názoru) takové kvality jako Faja a Naslouchač. Určitě by se to dostalo do mé top 10. Takže se nenechte odradit! :)
Když nemáte co číst, tak nepohrdnete ničím. Ani českou fantasy, kterou moc nemusím. Ale u série Naslouchač jsem byl nadšený. Jediný problém byl, že když jsem dočetl Faju, tak jsem zase neměl co číst. :(
Skvělé, stejně jako první díl. Nedokázala jsem pětadvacítku nenávidět, protože je mám (I přesto, co udělali) hrozně ráda. Nebudu lhát, překvapila mě spousta věcí, ale nechci spoilerovat ;). Už se těším na další díl! Doufám, že to bude brzy. Jediné, co mě trochu "naštvalo" byl ten konec. Grrr. Tak otevřený. Já chci, aby to nějak skončilo. Na druhou stranu, zase mě to o to víc nevadilo na další díl. Nemůžu se dočkat
Tak jsem to skoro po dvou týdnech neustálého odkládání konečně přelouskal a bylo to o něco lepší jak díl první..
Hlavní hrdinka už není tak otravná (nebo jsem si na to prostě zvyknul, že taková je) a chování některých postav začne dávat smysl, protože jsou jejich tajemství z minulosti odhaleny atd..
Ale, musím uznat, že některá ta "tajemství" o která v tomto příběhu jde už mi lezou krkem, buď jsou neustále upozaděné, nebo jsou neskutečně natahovány odhalení a tím pádem to ztrácí na zajímavosti..
Ale čte se to poměrně příjemně a je mi jasné, že ten cliffhanger musí fanoušky asi dost deptat:)
Já kráva si koupila hned obě knihy. Věřila jsme zdejší uživatelům, nebo spíše uživatelkám, že to bude opravdu dobré, ale falešná reklama prostě klame tělem. Navíc mě zaujal fakt, že spousta uživatelek se zde registruje jen aby kladně a v plném počtu ohodnotila tyto dvě knihy a pak už nic. To jako vážně? Není to spíše počin paní spisovatelky, která slíbila uživatelům kladně hodnotící její bláboly, třetí díl zdarma? Třetí díl si nekoupím, ale když jsem četla, jak a kam se ubírá tento příběh, dám třetí už jen z principu odpad – protože to už prostě zachránit nejde!
Opět spokojenost, objednala jsem si oba díly zaráz a nedočkavě očekávám třetí díl. Časový odstup dílů mě sice přivádí k šílenství, ale počkám si :-)
Je vidět, že tato série je dílem ženské ruky, je to prostě poznat. Prvnímu dílu jsem dala dobré hodnocení. Nový, neotřelý a zajímavý námět... Daly by se hledat mouchy, ale proč to dělat?
Bohužel, podle mého, druhý díl násobí, co se mi nelíbilo v prvním. Spousta nelogičností, nedotažených věcí. Je dáno, že jde o Evropu a Duvalské pohoří je Ural. Máme tu lidi z pohoří a proti nim lidi z nížin - jako kdyby krom Uralu už nikde žádný kopeček nebyl!
Ilan je dívka skrývající identitu. Ani slovem nezmíněny problémy, které 100% musí mít. Cestuje s pětadvaceti muži, občas s dalšími lidmi v karavanách. Předstírá, že je chlapec. Chlapec by se otočil zády k lidem a vymočil by se raz dva, ale dívka? Mělo být aspoň v jedné větě řečeno, že musí odcházet za keřík a vymyslet důvod proč: protože je přece zdeformovaný kluk, kvůli tomu nosí ten hábit a hadr na obličeji, a nechce, aby její - jeho postižení kdokoliv viděl... To postrádám.
Ilan jí otvorem v masce, zákonitě se přitom musí ušpinit. Stále nosí svůj hábit - nikde nezmíněno, jak si pere oblečení, jak se převléká, jak provádí hygienu. Je to děvče v pubertě, je jí čtrnáct... Co tělesné proměny, co menstruace, co city? Jediné city má ke svým zotročeným sklenařům, ale je to dívka která je stále se skupinou hezkých urostlých statečných chlapů... a nic? Tuším, co naznačují oříškové oči Kapitána... ale Ilan ani jednou po nikom nevzdechla... Nečekám červenou knihovnu! To je prostě součást života.
Dozvěděli jsme se technické podrobnosti, jak to funguje díky sklenitu v nížinách a hlavně ve městě Olympos. Jenže ty věci neexistují a nebylo potřeba je tedy vůbec tak široce vysvětlovat, a to ještě v sáhodlouhých hovorech. Vůbec těch trochu nepřirozených dlouhých hovorů, které ve skutečnosti lidi mezi sebou nevedou, je kniha plná. A víc už šťourat nebudu...
Pozitiva: zajímavý neotřelý námět a napínavý závěr 2. části, který láká k přečtení pokračování. Prozatím se však do dalšího dílu nehodlám pustit.
antiutopie, dystopie, kakotopie česká literatura česká fantasy pro dospívající mládež (young adult)
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Nemohla jsem se odtrhnout od čtení prvního, tak i tohoto druhého dílu. Jsem moc zvědavá jak to dopadne. Úžasná knížka.