Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Ke knize jsem se v podstatě náhodou proklikala tady na databázi knih. Zaujalo mne to, že se jedná o fantasy od české spisovatelky a kniha má zároveň tak výborné hodnocení. Když jsem na ni tedy narazila v knihkupectví, neváhala jsem a zakoupila. Hned ten den jsem se na ni vrhla a musím říct, že mě překvapilo, jak skvěle se mi Naslouchač četl...stránky plynuly jedna za druhou a za dva dny jsem se ocitla na poslední stránce. Nutně potřebuji přečíst druhý díl, takže se již chystám na výpravu do knihkupectví. :)
Co se týče příběhu samotného, potěšilo mě, že byl psán v -ich formě. Člověk se pak do postavy o něco lépe vžije. Mou oblíbenou postavou se velice rychle stal Kapitán. Jsem zvědavá, jak se vztah Ilan a Joela bude vyvíjet v dalším díle a také na to, jak bude Ilan prožívat své dospívání.
Tak tohle byla rychlovka, Příjemné čtení, zajímavý příběh.....a opět propojení s Horou mrtvých a Djatlovovou expedici...zase devět.....tohle mě nadchlo. Hurá na druhý díl.
Dobré, promyšlené, popsané tak, že vás ten svět při čtení přímo obklopí... Což pro mě byla zároveň i nevýhoda, musela jsem číst po částech, když mi z některých bezútěšných chvil bylo horko pod voalem. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet pokračování.
"Naslouchače" bych minula bez povšimnutí, jelikož kombinace neznámého jména s faktem, že se jedná o ženskou autorku, ve mně spouští následující asociaci: "Jéžiš, to zase bude další mladá hrdinka, rádoby drsná, výjimečná a nepostradatelná, co si v průběhu romantických tanečků omotá kolem prstu muže svých snů." Zmýlila jsem, ale ne až tolik. Postava vypravěčky je zatím dítě, výjimečné a nepostradatelné, jak se zdá. I ty náznaky hormonálních výkyvů je možné vysledovat: často zmiňované oříškové oči jednoho, vlnité černé vlasy druhého, krásný ksicht třetího, drsné charisma čtvrtého... je jich 25, urostlých bojovníků, ke kterým se dítě tiskne a užívá si bezpečí jejich náruče nebo teplo svalnatých zad. Holce chybí už jen pár let a nebude vědět, čí je;-).
"Naslouchač" ovšem pracuje s nezletilou hrdinkou, jejíž vzhled je pro většinu ostatních postav záhadou. Ilan totiž patří k zotročené, opovrhované kastě sklenařů, co svá těla a nezřídka i znetvořené obličeje skrývají pod předepsanou vrstvou hadrů. Reálie kolem sklenitu a jeho fungování má autorka vymyšlené výborně, ta nápaditost mi silně připomněla mého oblíbeného Brandona Sandersona, především sérii "Mistborn". Jenže tam, kde Sanderson seznamuje čtenáře s fungováním svého světa za pochodu, aniž by narušoval tok příběhu, uchyluje se Petra Stehlíková ke hře na otázky a odpovědi. Ilan po celý román klade dotazy, po kterých následuje vyčerpávající přednáška od matky, mistra či jednoho z pětadvacítky. Kéž by se ty informace podařilo začlenit nějak přirozeněji. Vše, co se prostřednictvím Ilan a jejích mentorů dozvíme, je zajímavé, jen tím častým vysvětlováním poněkud trpí gradace děje.
Zápletka není komplikovaná, ve stručnosti by ji bylo možné shrnout do tří vět, ovšem udržela mou pozornost od první do poslední stránky. Zpočátku mi vadilo užívání novotvarů tam, kde máme české názvy, ale nakonec jsem vstřebala fakt, že má paní spisovatelka vřelý vztah k Rumunsku a Uralu. Proč ne, atmosféru to příjemně ozvláštňuje. Překvapilo mě (mile) využití kulis postapokalyptické Země ne až tak vzdálené budoucnosti, kombinace fantasy se sci-fi a vlastně i to zakomponování záhady tragické Djatlovovy expedice.
Hodnotící a komentující čtenáři mají mé zcela bezvýznamné, leč vděčné DĚKUJI za probuzení zvědavosti, bez nich bych si "Naslouchače" asi nepřečetla. Petře Stehlíkové DĚKUJI ještě víc, v pondělí letím do knihovny pro druhý díl, těším se, až vyjde třetí... a už vím, co dostane ségra k narozeninám nebo pod stromeček.
Uděluji čtyři hvězdy vybroušené z čirého sklenitu, absenci páté berte jako kritiku mého věku a nadměrných zkušeností s žánrem fantastiky, za to paní spisovatelka nemůže. Být mi o 20 let míň, ignorovala bych stylistické i jiné nedokonalosti a uzemnila svým pečlivě nacvičeným terminátořím pohledem každého, kdo by si dovolil zpochybnit kvality tohoto románu.
Jsem nadšená! I když první polovina pouze popisuje svět, který autorka vymyslela, knížka se četla prakticky sama. Ale jaký svět! Hnusný a odporný, ale zároveň fascinující. Moc se těším na další díl a jsem zvědavá, co všechno Ilan zažije.
Fantasy nectu, ale doporuceni mistnich komentaru mi nedalo a knihu jsem precetla za necele tri dny. Paradni, asi jsem casto nadsena z knih, ktere prectu, ale aby me upoutal zanr, ktery mi neni vlastni...nestava se casto. Hltala jsem kazdy pismenko, s Ilan jsem to prozivala jako male decko a Kapitan je muj oblibenec. Prostredi kde se dej odehrava je nechutny a zvlastni a hrozne me to bavilo.
Příjemně mě kniha překvapila, od české autorky bych něco takového nečekala. Přesto by to chtělo příběh ještě doladit a trochu rozvinout, no uvidím, jaký bude druhý díl. Jen tři hvězdičky kvůli tomu začátku, který trochu působil, jak slohovka ve škole ... chápu, že je třeba zasvětit čtenáře do nového světa, ale to se dá přece v rámci příběhu a konverzace, ne to tam nasypat tímto způsobem. Jinak ale dobré.
Nejsem zrovna fanda tohoto druhu literatury. Nečetla jsem Harryho Pottera, i když paní Rowlingovou a všechny autory píšící fantasy literaturu nesmírně obdivuji pro jejich obrovskou představivost. Tato kniha mě dostala. Doslova jsem se nemohla odtrhnout od stránek a velmi jsem litovala, že jsem si s sebou na víkend nevzala i pokračování. Jsem ráda, že i u nás se najdou skvělí autoři, resp. skvělé autorky :-)
(94% při 1203 hodnoceních hovoří opravdu za vše a nejvíce mě bavily a přesvědčily komentáře "nefandů" fantasy literatury)
Vypadá to, že přicházím na chuť literatuře tohoto druhu. Jsem sice na samém začátku, nicméně, užívám si to a jsem moc ráda, že mi přišlo pod ruce zrovna toto dílo, které mne chytlo hned od první kapitoly. Je to napínavé a místy překvapivé. Je to také vstup úplně do jiného světa a to se mi na tom líbilo nejvíc. Obdivuji autory, kteří umí pracovat se svou fantazií, vymýšlet si jiné bytosti, cizí slova atd. Moc se těším na pokračování.
Ani na jedné stránce jsem se nenudila. Vkusně a velmi poutavě napsaná kniha. Nemůžu se dočkat, až si přečtu pokračování.
Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Poutavé, napínavé, moc se těším na druhý díl!
Co se týká žánru fantasy, považuji se stále za začátečníka a jsem moc ráda, že mi do rukou padla právě kniha Naslouchač Petry Stehlíkové. Díky ní jsem dostala větší chuť se do fantasy víc ponořit a tento žánr prozkoumat. Naslouchač je skvěle napsaná kniha, hodně čtivá, akční, napínavá a pro mne dost originální. Postavy mne strašně moc bavily, stejně tak i ten samotný svět jsem si užívala – byť je velmi drsný a v řadě ohledů nebezpečný. Moc doporučuju!
Takhle to dopada,kdyz se clk necha strhnout davem.. Vetsi hruzu jsem uz dlouho nemel v ruce. Fabule uboha,dialogy nesmyslne,chovani postav absurdni. K tomu jeste stylisticka neobratnost,kdy napr. nekdo boucha guruovi na dvere a on k nim bezi,aby mu z nich ten nekdo NEUDELAL TRISKY a par stranek dal faja busi pesti do stolu,az hlavni hrdinka ma obavy,aby si z nej NEUDELAL TRISKY. A takhle bychom mohli pokracovat dal. S lehkou nadsazkou rikam,ze "zlatej Kotleta".
Tahle kniha je naprosto skvělá, úplně jsem se nechala pohltit tímhle ne zrovna krásným světem. Naopak tenhle svět je hnusný, odporný, děsivý, ale zcela fascinující. Sklenaři jsou nuceni žít v nuzných podmínkách, jsou nemocní a většina z nich má i různé tělesné deformace, kvůli těžbě sklenitu. Musí žít ve špinavých ghettech a jako otroci poslouchat a vykonávat to, co se jim řekne. Petra Stehlíková nám tento svět pomalu, kousek po kousku, odhaluje pomocí Ilan, která se narodila v ghettu a je nucena cestovat do Nížin s pětadvacítkou. Příběh je nevšední, neotřelý, originální a zcela jistě je pořád co objevovat. Otevřený konec mě nutí se hned pustit do pokračování.
Na úvod musím říct, že fantasy nečtu a vesměs mě tento žánr neláká. Knížka mi ale byla doporučena členy našeho komorního klubu Knižních molů, tak jsem se rozhodla, že ji zkusím přelouskat. A světe div se, já si knížku opravdu moc užila.
To, že byla kniha od české autorky, mně nevadilo. Už jsem potkala několik velmi kvalitních českých spisovatelů, takže v tomto ohledu jsem předsudky neměla. Ohledně žánru ale ano. Ale ačkoliv nevím, co přesně tvoří typickou fantasy, jsem přesvědčená, že tato knížka má spíše její prvky, nadále je mixnutá sci-fi a prvky postapokalyptického románu. Vše je ale zmixováno do skvěle vyváženého koktejlu, který opravdu chutná a hladí vaše chuťové (čtenářské) buňky. Já se začetla už v první kapitole, a pak už jsem uháněla na křídlech autorčiny fantazie. Stvořila opravdu fascinující svět. Krásný ne, ale fascinující ano. Vše v něm skvěle funguje, je propracovaný a dokonale promyšlený. Autorka nám ale tento svět odkrývá postupně, abychom mohli stále žasnout.
I s postavami si autorka pohrála, jsou milé, sympatické, ale nikoliv černobílé. Ilan je samozřejmě velká klaďaska, ale i ona má své malé mouchy, takže super :). A členové petadvacítky? No, doufám, že v dalším díle budu mít tu čest se s nimi seznámit ještě líp.
Stejně jako mnozí jiní i já byla zpočátku vyděšená přimícháním Djatlovovy výpravy do příběhu. Tato historická reálná událost a fantasy příběh? To už samo o sobě zavánělo tragickým kýčem. Ale nakonec jsem byla opravdu hodně překvapená, jak skvěle tato událost do příběhu pasovala. Autorka se jí pouze inspirovala a dále na ni naroubovala další události a já tleskám. Opravdu se to povedlo.
Co se týče závěru, byl na můj vkus velmi otevřený. Ale druhý díl už na mě čeká, takže jsem tolerantní. Informovala jsem se, že druhý díl končí ještě otevřeněji, což mě netěší, ale proč panikařit dopředu :).
Za mě tedy výborné dílko, které má nesporné literární kvality. Autorka je dle mého názoru talentovaná žena a já se už těším na další díly. Doufám, že vše, co bylo v prvním díle nakousnuto, bude nakonec objasněno (i když je třetí díl asi v nedohlednu) a já ukojím veškeré své čtenářské choutky.
A na závěr? Děkuji autorce mnohokrát, že příběh není kontaminován milostnou linkou! Oceňuji a jsem vděčná!
Chtěl jsem dát čtyři, ale po přemýšlení musím uznat, že kniha si zaslouží pět hvězdiček. Stejně jako většina lidí, jsem byl skeptický k české autorce a s tím spojené fantasy. Musím ale uznat, že kniha se četla skvěle, autorka má talent a je vidět, že dokáže čtenáře vtáhnout do příběhu. Mrzí mě, že kniha má takhle otevřený konec, ačkoliv vím, že je další pokračování. Na to se určitě vrhnu a kdo si chce přečíst nějaké zajímavé fantasy, tak tohle určitě doporučuju.
Začátek nebyl moc chytlavý, skoro jsem měl chuť knihu odložit. Naštěstí jsem to neudělal a knihu jedním dechem přečetl. Skvělá kniha, hned jdu na druhý díl.
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínkyAutorovy další knížky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Jsem příjemně překvapena, toto bych od české autorky nečekala. Je to jedna z nejlepších fantasy co jsem četla. Recenze a hodnocení rozhodně nepřehánějí. Hned musím jít na další díl.