Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Moc se mi nechce číst české spisovatele, protože ve většině případů nedosahují kvalit těch světových. Tady jsem ovšem narazila. Opravdu důkladně propracované dílo, od něhož se nedá odtrhnout. I když zde není moje oblíbená romantická linie, příběh neztrácí na síle a kvalitě. Moc se mi líbí vztah mezi Ilanem a kapitánem a dalšími postavami a jejich skvělé dobrodružství na cestách je dalším bonusem. Doufám, že spisovatelka bude stejně skvěle pracovat dál a třeba se dočká tohoto úžasného příběhu nebo i jiných stejně kvalitních knih i jiná země světa. Zatím nedokončená série si mě omotala kolem prstu a bude patřit mezi ty, co se dostaly k mému srdci nejblíže.
Pane bože! O téhle knize jsem věděla dlouho a upřímně mě odradilo to, že je to od české autorky. Potom, co si ale tuto knihu přečetla má kamarádka a řekla mi že je skvělá, neváhala jsem a hned si ji koupila a přečetla, protože jsem věděla ze máme stejný vkus. No a musím říct že už nikdy nebudu soudit knihu podle autora!! Tohle byla naprostá pecka a jsem šťastná že i v Česku dokáže stvořit někdo tak naprosto skvělý svět a příběh celkově! Děkuji!!!
Hmmm co říct, ta kniha je prostě úžasná :) Teď abych sehnal Faju a to co nejdříve.
Příběh o Otortenu, když jsem se koukl na net tak sem byl překvapený, že je to pravda!!
Všichni to tu chválí a je to zasloužená chvála, ale co ten konec uprostřed děje? Jak to má takový dychtivý čtenář vydržet? Opravdu doporučuji mít po ruce hned i další díl.
Neuvěřitelně čtivá kniha, která mě bavila už od úplného začátku. Z anotace na mě působil příběh o nějakých brusičích a sklenářích jako hrozná blbost, ale nakonec se mi nápad moc líbil, bylo to úplně něco nového a celý svět byl skvěle promyšlený. Je pravda, že kniha obsahuje mnoho cizích slov a hodně souvislostí, takže pravděpodobně po druhém přečtení by mi všechno dávalo větší smysl, ale nešlo o nic nepochopitelného. Jako bonus jsem se po přečtení knihy dozvěděla, že na poslední straně je i slovníček :D Jediná zvláštnost je možná fakt, že hlavní hrdinka má teprve 12-13 let. Chápu, že musela být takhle mladá, aby to sedělo do celého děje, ale Ilan bych už podle stylu jejího chování a názorů tipla aspoň na těch 15 let. Celkově Naslouchače hodnotím jako zatím nejlepší přečtenou fantasy knihu roku a hned běžím pro Faju.
Bezvadná fantasy. Začal jsem ji číst s předsudky, které jsem si za léta čtení knih vypěstoval vůči autorkám, a byl jsem mile překvapen. Sice kopíruje systém, že je v bezvýznamném člověku objeven superhrdina, ale to vůbec nevadí. Příběh je zajímavý a čtivý, a vadilo mi na něm jen to, že jsem po nějaké době čtení otočil stránku a zjistil, že jsem na konci...
Jedna z knih, která mě donutí zítra ještě před otevíračkou nervózně stepovat před knihkupectvím a hned po otevřením utíkat směrem k regálu s Fajou...Říkám to s nadsázkou, ale další díl si přečíst chci, ba přímo musím - v knihách, jako je tato, by mělo být varování, že k rozuzlení zápletky jen tak nedojde a že je vhodné zakoupit si najednou rovnou i pokračování. Kdo jsou naraestry? Jak vypadá svět v nížinách? Zůstane utajena Ilanina identita? Tohle vážně potřebuju vědět, a to brzo. Knížku jsem si koupila náhodně a šlo o super překvapení, moc se mi zalíbil styl autorčina psaní. A těší mě, že jde o českou autorku.
PS: Všimla jsem si na FCB autorky, že vkládá i statusy s databázovými komenty- tímto Vás, paní Petro, zdravím a děkuji za fajn zážitek!
Páni, bylo to vážně tak skvělé, jak si má omámená hlava myslí? :) moc se těším až si přečtu druhý díl. Svět, který zde autorka stvořila je tak úžasný a složitý, že má rozhodně velký potenciál. Kniha byla obsáhlá ale krásně vše běželo, nic nedrhlo a příběh byl skvěle propracovaný. Tato série si jistě najde místo v mé oblíbené sekci :)
5 hvězdiček je málo. Ti, kteří váhají nad tím, jestli se jim české fantasy s dystopií s 12letou holkou bude líbit, tak bude, věřím tomu.
Zajímavý literární počin, normálně sice sc-fi moc nečtu, tato kniha mne ale zaujala neotřelým nápadem a hlavně jeho pojetím, detailně promyšleným a velice realistickým světem, tajemnou zápletkou, do hloubky popsanými postavami jako z masa a krve a krásným, čtivým slohem.
Párkrát byl příběh maličko předvídatelný (nebudu jmenovat konkrétní případ kvůli spoilerům), to však Naslouchači na skvělosti vůbec neubírá a já se natěšená vrhám na druhou knížku o sklenařích a nížinách!
Naprosto sdílím postoje ostatních komentujících tady - při čtení mi několikrát přišlo na mysl, že není možné, že takovouto fantasy napsala česka. Né, že bych nebyla vlastnec a nevěřila našim krajanům, ale přece jen, fantasy vládnou zahraniční autoři. Naprosto perfektní, úplně mě to stáhlo do děje, ani chvilku jsem se nenudila a hned jsem běžela koupit i Faju, abych věděla jak to s Ilan/em dopadne. Tak mě jen napadá, vědí o tom v zahraničí? Tohle je určitě hodno velké spousty překladů..
Češi môžu byť hrdý, že majú tak talentovanú spisovateľku akou Stehlíkova je. Dokázala vytvoriť originálny a zaujímavý svet s nezameniteľnou atmosférou. Jednu hviezdičku dávam dole za to, že stred knihy som musel trošku prekusávať. Úvod aj záver knihy brilantný.
Prvotina české autorky? Nene! Ten svět, to rozdělení, nápad, naprosto úžasné. Trošku mě mrzí výše zmiňované rozdělení, které mi trošku smutně připomíná dnešní svět, stejně tak to, jak se k Ilan někteří chovají, ale je fajn, že se autorka inspiruje skutečnými problémy.
Čekám na moment, kdy se v knize všechno provalí, na ten moment se těším a zároveň se bojím :D
Začátek trochu pomalý, než si člověk zapamatuje nové pojmy, ale pak už se nedá zastavit.. Skvělé! Doporučuji!
Začátkem knihy jsem se dlouho prokousával, ale pak to z ničeho nic přišlo. Příběh mě naprosto pohltil a najednou byla kniha přečtená. A okamžitě jsem začal číst druhý díl. Který je ještě lepší.
Petra Stehlíková si jednoho dne řekla "Zahraniční autoři? Pff, ty si namažu na chleba.." :-D a tak se zrodil sebevědomý, maximálně čtivý, parádně promyšlený fantasy/sci-fy příběh, před kterým musím smeknout klobouček... po dočtení jsem si zašel koupit druhý díl...jakmile vás Naslouchač chytne, pustí Vás až na samotném konci ! :-) *****
Nádhera. Kam se hrabou některá zahraniční fantasy. Autorka mě dokázala vtáhnout do děje, že jsem s Ilan vše prožívala a byla napjatá, jak která situace dopadne. Už se těším, až se pustím do dalšího dílu.
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Bože, tohle bylo prostě naprosto dokonalý!!
Při prvních stránkách jsem byla ztracená, ale člověk se hodně rychle chytne a ponoří se do světa sklenitu a sklenařů. Téma otrokářství je velmi kruté ale tady se s ním hodně dobře pracuje a vysvětluje.
Bylo to napínavé, smutné, zajímavé a v jednu chvíli i dost děsivé.
Ilan a pětadvacítku jsem si opravdu oblíbila a těším se na pokračování. :)