Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Ingrediencie na šťavnate kalorickú knihu sú v symetrickom dolaďovaní: dytopia ale aj stredoveké fantasy / rytieri, ale aj technické vymoženosti / príbeh zvedavo nadaného loosera, ale aj tvrdo kastovné prostredie s akcentom ktorý pripomína arabskú morálku. Všetko dobre pomiešať a hodiť na poväčšine ničnetušiace, alebo málo fantasy zbehlé (bez urážky) ženské publikum a zázrak je na svete. V informačne dobre kódovanej knihe (vial, sklenit, ratrea) sa preto dá odpustiť aj pár logiských chýb.
Na druhej strane kniha baví, číta sa rýchlo a fantasy z pohľadu ženy tu žalostne chýbalo. Od G. R. R. Martinovho krvilačne besniaceho vraždenia, tu chýbala protiváha, že bojovať sa dá aj ženskými zbraňami ako dobre mierenou intuíciou (implicitne dané v po naslouchání krystálu tj. života samotného), ženským egom a emóciami. Skvele to funguje no ťažko povedať či z tohto všeohomixu bude aj rovnako kvalitné pokračovanie, lebo tu sa dá ľahko stratiť v názvoch, histórií či v motiváciách postáv.
Tenhle pocin me presvedcil, ze i cesti spisovatele se mohou radit k tem svetovym. Nevim, jestli byl Naslouchac jiz nekde prelozen, ale jestli ne tak doufam, ze se tak brzo stane, protoze aby tohle zustalo cteno jen u nas a neprekrocilo to hranice by byla pekelna ostuda a chyba.
Boze, jak ja jsem rada, ze jsem na precteni prvniho dilu cekala az bude na svete dil druhy! Pri tom dloouhem cekani bych jinak asi zesilela :-D
Už dlouho dobu mám v sobě zakořeněny dva předsudky:
1) Nečíst české fantasy (jednoduše jsem si myslel, že na to Češi nemají)
2) Nečíst fantasy od ženské autorky (také jsem si myslel, že na to ženy nemají a když jsem se konečně odhodlal, sáhl jsem zrovna po Skleněném trůnu, což byla červená knihovna převlečená za fantasy)
A proč to všechno píšu? Protože Naslouchač zbořil všechny tyhle mé předsukdy. Úžasná kniha, originální příběh, časové zasazení. Nádherně čtivé a akční, knihu jsem fakt hltal. Hlavní hrdinka mi sedla, děj se stále nabaluje a stále se objevují nové záhady. Jen tak dál, paní Stehlíková...
Dlouho jsem přemýšlela a zvažovala zda knihu koupit či nikoliv. Posledních pár poukázek do knihkupectví ovšem rozhodlo. Hezky napsaná kniha, která se velmi dobře čte. Ráda bych pochválila člověka, který navrhoval obalku, protože je úchvaná. Hlavní hrdinka mi lehce připomínala Vin (v Sandersonových Mistbornech), až na to, že Ilan se skutečně chovala jako dítě, kterým je. Určitě doporučuji přečtení a těším se na druhý díl, který co nevidět pořídím do knihovny.
Občas když čtu nějakou knihu, která se odehrává v budoucnosti mně napadne otázka "Copak se tak asi odehrává tou dobou u nás v Evropě?" Ne že by mi Naslouchač na tuto otázku odpověděl :) (popravdě by mně zajímalo co se asi tak děje jinde než na pomezí Evropy a Asie), ale dobře, že se taky něco odehrává jinde než v Americe. Skvělé vymyšlený svět i děj, jen mi asi na rozdíl od mnoha jiných čtenářů vadí, že musím shánět po knihovnách další díl, abych věděla co bude dál. I když předpokládám, že to opět bude příjemné počtení.
Kniha se ke mně dostala kvůli recenzím ze Čtenářské výzvy 2017.
Dost dlouho mi trvalo zorientovat se v použitých (smyšlených) výrazech. Až asi uprostřed rozečtené knihy jsem zjistila, že Slovníček je umístěný na konci knihy.
Autorka nádherně vykreslila postavy, tajemství, neznámo, strach, beznaděj i naději, vzdor i absolutní podvolení se. Na konci knihy jsem jen nechápavě koukala na ukončený příběh. To přeci nemůže být konec! Naštěstí jsem si zde přečetla, že existuje druhý díl :-).
Jsem zvědavá, zda autorka ve druhém díle udrží to tajemno a napětí.
Přečteno po půl roce podruhé jako příprava na Faju, a s ještě větším nadšením. Dokonalý příběh! Jen se bojím pokračování, snad to nebude zklamání. Prvních sto třicet stran už mám zakoupeno v předprodeji, takže hurá do toho.
Přiznám se, nebýt zdejšího hodnocení, nikdy bych si tuto knihu nepořídil. Nějak mě to nezajímalo a díval jsem se po "slavnějších" titulech. Díky recenzím jsem se ale nechal ukecat a knihu koupil. Ze začátku jsem se bál, že to bude něco ve stylu Jména větru - vlastní (vymyšlená) slova, pojmenování atd. Ale zvykl jsem si v pohodě, navíc na konci knihy je slovníček pojmů. :-) A přesto, že se jedná o první díl série, tak jsem se začetl a teď se těším na další díl. Četba je to jednoduchá, přímá, žádné odbočky nejsou potřeba. Dokonce jsem měl i strach z toho, že knihu píše žena, ale nakonec jsem byl překvapen, jak si vyloženě krvavé scény v popisech užívá! :-) Takže za mě výborný - hlavně originální námět se sklenaři se mi líbí. No a nemohu zapomenout na dobře napsané postavy - Ilan, kapitán Joel, Vargas a Raven. Přidávám bodík za tu snahu, co musela spisovatelka podstoupit, aby knihu vydala a držím jí moc palce k dalším dílům.
Posílám vzkaz paní spisovatelce: úžasné, perfektní, knížka mě chytla za srdíčko. Přiřadila jsem si Vás mezi své oblíbené autory. Prosím o další a další pokračování. Za mě plný počet hvězdiček.
Úžasně vymyšlený fantasy svět spojený s dystopií. Moc se mi líbilo zabudování jedné události z našeho světa do příběhu, moje "konspirační" srdíčko zaplesalo. Bohužel mi tam osobně chyběla nějaká romantická linka (ano, ano, chápu, jsem klišé a chci všude romantiku, ale nedávno jsem dočetla Dvůr mlhy a hněvu, tak to pochopte :D) a také trochu epičtější konec. Jednu hvězdičku si proto nechávam jako rezervu pro další díl, který věřím, že bude minimálně stejně tak dobrý.
Tak tuto knížku jsem zhltla jedním dechem... Nezlobila bych se, kdyby kniha měla mnohem více stran :) Těším se, až výjde další díl ;)
Knížku jsem dostal jako dárek od snoubenky, již delší dobu mě na ni lanařila. Byl jsem velice mile překvapen, že toto dílo pochází z ČR! Knížka mě chytla hned od začátku, dobrý děj, žádné velké okecávání a umělé výplně, místy napínavé, celé si to dokáže člověk živě představit. Občas hodně vysvětlování a náznaků, ale třeba se to v dalším díle dozvíme :-)
Zajímavý postkatastrofický svět s minimem děje. Přestože většinu textu zaplňuje vysvětlování, mnoho záhad zůstává pouze naznačeno. Asi se máme těšit na pokračování, chystá se pod názvem Faja.
65 % (zatím 559 hodnotících s neuvěřitelně vysokým průměrem 95 %).
Paní autorka mě neskutečně překvapila, moc se mi do knihy nechtělo, ale lapila mě hned prvními stranami, vynikající a troufám si říct světové dílo, dokonalost!!
Tak zpočátku se mi to četlo hůř. Nějak jsem si nemohl zvyknout na ta nová slova. Pak jsem pomalu vklouzl do příběhu a už se ho nepustil. Jenže ouha. Kupa věcí zůstala tak strašně nevyřešených. Tolik záhad a nakousnutých možností. Už se těším na další pokračování!
Moc hezké, zajímavé a místy napínavé čtení. Konečně nějaká novější fantasy, kde mě neštve hlavní hrdinka a kde to není převážně o hormonech a superhrdinech. Vše plyne, je to originální a nepřemrštěné a proto dávám plný počet. Moc se těším na další díl, už aby vyšel. :)
Naslouchač mi byl půjčen při čtyřdenní dovolené, nevěděl jsem, do čeho jdu, nic jsem od něj nečekal a o to víc jsem byl příjemně překvapen. Kniha se četla skvěle a rychle, zajímavě vykreslený svět vyloženě vybízí k rozsáhlejší sáze. Ke konci příběhu se sice přecitlivělost hlavní hrdinky začala dostávat malinko za hranu, ale celkové hodnocení to již nemohlo zvrátit. Moc se těším na pokračování...
Neuveritelny pribeh, autorka umi vtahnout do deje, krasne popsany novy svet sklenaru, vse prirozene, uveritelne. Plne zvratu a akce, ikdyz autorka musi popsat novy svet. Jedine co me zklamalo pri docteni prvniho dilu je, ze jeste druhy dil jeste nevysel
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Nad tímto příběhem smekám,protože jsem nevěřil ,že i tady u nás může vzniknout takto nádherné dílo a to sice ze světa fantasy.Já jsem hrozně moc rád ,že vím,že bude pokračování podle mě si to tato knížka zaslouží a i po dočtení této knihy se to nabízelo.Autorce patří velké Děkuji.