Naslouchač

Naslouchač
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275144/bmid_naslouchac-OED-275144.jpg 5 4545 4545

Naslouchač série

1. díl >

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text

Pasadenka
31.08.2017 5 z 5

Oban – hvězdní letci je jeden z mých nej anime seriálů. Což má za následek mé naprosté unešení další holčičí hrdinkou, která je ještě tak malinká a z různých důvodů musí tajit kým skutečně je. Pro mě srdeční záležitost, inu těžko si člověk pomůže, když se s postavou ztotožní.

Zlí jazykové by mohli namítat, že se nejedná o nikterak originální dílko, že autorka, Petra, sází na banální archetypy a vyprávění z pohledu naivního, vyděšeného dítěte, které si samo vytváří problémy svojí nezkušeností. Že si Petra ulehčila práci tím, že první třetina knihy je jen odbité odvyprávění vymyšleného světa. Ale kdo by ty, trouby hlásné řezavé, poslouchal? :)

Příběh funguje skvěle. Na mě 110 %. Ale to bude tím, že jsem cílovka. :) Dobře napsané, dobře zvládnuté napětí i emoce. Jelikož je Ilan ještě malá dívka, její psychologie není nikterak složitá a snad i díky přičinění její maminky si udržela vnitřní čistotu, se kterou se vyrovnává s dobrodružstvím, ke kterému se přichomýtla; co mi připomnělo medvídka Pooh, který pro mě bude už navěky etalonem dětské čistoty a nevinnosti, kterou všichni časem překrýváme zkušenostmi s příkořím a bolestí.

Pro ty, co mají rádi tento žánr, navíc zasazen do post apo světa, doporučuji. :) 6 hvězd a už se nemůžu dočkat konce září. Hned po něm bude dvojka. :)

Ceit
30.08.2017 5 z 5

Bavilo mě to!Těším se na pokračování.

Papaja1
22.08.2017 5 z 5

Sci-fi rozhodně není můj žánr a na začátku jsem si říkala, že asi snad ani nebudu chtít číst pokračování. Říkala jsem si, že jsem si od začátku čtení měla dělat slovníček sklenařských pojmů... ale on na konci knihy je! A po sté stránce (možná za to mohlo jen mé rozpoložení během dnů) mě to tak nadchlo, a tak jsem se do toho začetla, že po stopách Ilan a pětadvacítky rozhodně dál půjdu. Skvělé dílo a jsem ráda, že je od české autorky.

Nifredil
21.08.2017 3 z 5

Velmi milé překvapení a opravdu originální fantasy. Celý svět je vymyšlený zajímavě, koncept "naslouchání" je promyšlený. Je to čtivé, děj pěkně plyne, nápady jsou tam originální. Není to žádná vysoká literatura, ale už jen to názvosloví a hra s jazykem v případě názvů světa Naslouchače je moc příjemná. Jsem ráda, že někdo napsal česky takovouhle věc a za mě v daném žánru rozhodně stojí za přečtení. Upřednostnila bych to klidně před řadou zahraničních autorů, i když by se asi daly více propracovat emoce postav a celkově to napsat ještě lépe. Proto také nedávám více hvězdiček. Ale to jde vždy. Těším se na další díly.

Dimas
20.08.2017 5 z 5

Scifi není vůbec můj šálek kávy, ale tento úžasný příběh mě naprosto pohltil, nechtěla jsem uvěřit, že kniha končí. Určitě si přečtu pokračování.

Melanka
19.08.2017 2 z 5

Styl psaní mi připoměl Hunger Games a kniha je asi taky určena pro teenagery. Většinu děje se čtenář dozví z vyprávění postav, které jsou velmi ploché a jejich emoce se často opakují. Na doporučení jsem přečetla, ale nikterak jsem nebyla zasažena.

gongonzales
17.08.2017 5 z 5

Už se těším na druhý díl!

nikolicevopice
11.08.2017 5 z 5

Žánr, který normálně nečtu, ale nemohla jsem se odtrhnout. Kniha byla chvílemi napínavější než nějaká detektivka!

Pamima
06.08.2017 5 z 5

Knížka mě okouzlila stylem psaní. Líbilo se mi, jak je vše dokonale popsané. Život sklenařů mi přijde velmi podobný jako v ghettech za druhé světové války.
Mrzí mě, že ještě nevyšel druhý díl, jelikož se na něj opravdu těším.
Knížka si zaslouží pět hvězdiček, neboť je jednak od české autorky a zároveň mě i překvapila svým dějem.

LadyKet
31.07.2017 4 z 5

Zajímavý příběh. Dobře napsáno. Jsem zvědavá, jak to celý příběh bude pokračovat.

Maru-Chan
30.07.2017 5 z 5

Měla jsem vryto, že česká komunita spisovatelů mi v tomto žánru nemá co nabídnout. Ovšem Naslouchač mě ujistil, že i český autor je schopný vytvořit tak neotřelý svět s mnoha prokreslenými postavami.
Nelituji, že jsem po knize sáhla, ba se dokonce zařadila mezi mé nejoblíbenější.
Ještě jednou vyzdvihnu postavy, z nichž mi snad všechny přirostly k srdci (nejde nevyzdvihnout mužské idoly 'pětadvacítky'). Schopnost autorky dodat jim na skutečnosti a jejich charakter prohloubit mě uchvátila.
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Dle mého vkusu je kniha dopředná, nenechala mě vydechnout, neustále pokládala nové otázky. Těžko říci, jestli to je jen mou nedočkavou povahou dozvědět co nejvíce.

Bramhr
29.07.2017 5 z 5

Tento zanr vubec nectu, ale kvuli vyzvy jsem do ni sla.
Docela mne mile prekvapila, zajimave vtahla a budu se tesit na pokracovani.
Ac ve spouste recenzi chvalite,ze se nesnizila autorka k romantice, moje dusicka v koutku bude doufat,ze Ilan v dalsim dile uvidime i zamilovanou....jen presne nevim,do ktereho z petadvacitky

Ajinka126
26.07.2017 5 z 5

Absolutní špička. Nežertuji. Existují knihy, které jsou čtivé pro každého čtenáře bez ohlednu na žánr. Tohle je ten případ. Je tam děj, jsou tam prokreslé postavy. Má sto spád, má to akci, pokládá mi to plno otázek. Já jsem u toho téměř brečela blahem a radostí nad tím, že taková kniha je a že ji právě čtu. Nemohu se dočkat dalšího dílu.

Kingomolka
19.07.2017 3 z 5

Tato kniha je něčím jiná, ale stejnak mi nedala nic nového. Chápu vysoké hodnocení, ale za mě jen 3 hvězdy. Je to průměrná YA Fantasy.

kaca3606
18.07.2017 5 z 5

páni, parádní kniha. zajímavý příběh, zajímavě napsaná. rozhodně jdu do dalších knih paní Stehlíkové

Lumíček
14.07.2017 5 z 5

Tahle kniha me naprosto ohromila. Je vazne skvela a vubec jsem necekala, ze neco takoveho stvori ceska zena. Pribeh je tak navykovy, jiny a pekne popsany, ze nechcete prestat cist. Prozivate radosti, starosti a nekdy se Vam taji dech. Moc se tesim na dalsi dil, snad vyjde brzy :)

Calla2002
13.07.2017 5 z 5

Dobrá kniha...
Zajímalo by mě kdy jim přizná že je holka
Těším se na další díl

Hou_Ba
12.07.2017 5 z 5

Opět se ukázalo, že český autor nad zahraničními (zejména Američany) ční jak Everest nad Řípem. Neuvěřitelně čtivé, skvěle propracovaný svět, vmžiku si zamilujete postavy, žádná vata na natažení počtu stran, dech beroucí akčně-hororové scény. Mám raději kratší knihy a tady se mi vůbec poprvé v životě stalo, že jsem na poslední stránce řekl "Ježiš, ono to skončilo, já potřebuju číst dál."

Prostě jak to píše Čech, vašim rodným jazykem, tak je to pohlazení po duši čtenářově. Odpadne překladatel a čtete rovnou to, co vám autor chtěl říct.

Počinek roku 2016 a asi to nejlepší, co lze v současné době z fantasy/hororu přečíst.

rest
11.07.2017 5 z 5

Knihy od českých autorů fakt nevyhledávám, ale tato se mi líbila. Hlavní postava Ilan mi sedla a bavilo mě trávit s ní čas v tomto krutém světě, plném nespravedlnosti a nasilí.Těším se na další díl.

Janičta
09.07.2017 5 z 5

Mě se kniha velmi líbila. Jak postavy, tak děj a události na kterých je příběh postaven. S hlavní hrdinkou jsem dost soucítila a i ostatní postavy na mě udělali dobrý dojem. Jsem zvědavá jak se bojovníci vykreslí, když teď budou "ve svém". Také mě hodně zajímá co bude dál a tak mi nezbývá než se těšit na další díl :-)