Mesto kostí
Cassandra Clare (p)
Nástroje smrti / Nástroje smrteľníkov série
1. díl >
Pätnásťročná Clary Frayová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
City of Bones, 2007
Ještě nemám úplně dočteno ale už teď se těším na další díly. Úplně vás to v táhne a je těžké se od toho odtrhnout. Na film se radši ani nekoukejte..
Úžasně napsaná kniha. Musím ale přiznat, že začátek mi přišel trochu zmatený. Je tam tolik informací, že je těžké to všechno vstřebat.Ale chápu, že tak nějak to muselo být i pro Clary, která se najednou ocitla v cizím světě. Kniha čtenáři nedá ani na chvíli odpočinout. Je tam plno náhlých a nečekaných zvratů, ale i pár předvídatelných faktů, které jsou čtenáři odhaleny až na konci. Co se týče postav tak nejsympatičtější mi byl určitě Jace, jehož humor je mi vlastní. Rozhodně jsem si od té knížky slibovala trochu víc a doufám, že další díly budou lepší.
Kniha mě hodně bavila! Doporučuju! je tam hodně překvapení.. Hodně věcí, co jsem nečekala. Prostě mě to velmi bavilo :D
Výborná kniha. Rozjedz rychlý jako na horské dráze a poté už jeden nečekaný zvrat za druhým. Čtivé, nápadité, dobře napsané... a během 12ti hodin přečtené :-D
Tak jsem byla zase na vážkách,jestli dát 3,4 nebo 5 hvězd.Řekla bych tak asi každé části knihy jinak.Té první části knihy bych dala klidně i 5 hvězdiček,té druhé možná taky.No a ta poslední je tak na ty 3, ten konec se mi zdál strašně prodloužený a složitý,člověk se v tom těžko vyznal.A tak dávám zlatý střed 4*
Uznávám, čtení mě opravdu bavilo....pozor spoiler....jsem koukala na závěr na vztah Clary s Jacem...doufám jen, že to není pravda :)
Výborná kniha, napínavá, plná zvratů a překvapivých nástrah. Moc se mi líbila a vrhám se na další díl. Doporučuji všem, kteří mají rádi fantasy s živým dějem.
Moc jsem neocekavala, zklamaná nejsem a jdu se vrhnout na další díl. Oddechove čtení. A Jace chci mít doma. :-D Číst tohle kolem tech patnácti, tak me to vzalo asi víc. Ale je to fajn.
Knihu jsem přečetla hlavně na doporučení kamarádky. Líbila se mi a skvěle se četla. Ale stejně to mělo nějaké mouchy. Clary mi někdy přišla úplně blbá a říkala jsem si, jestli se náhodou nepraštila do hlavy. Nejvíc mě asi dostávalo to, jak hájila pravdu, o které stejně nevěděla, jestli to pravda vůbec je :D Na druhou stranu, Jace byl super. Ty jeho hlášky mě bavili a vůbec rozhovory mezi postavami byli vážně vtipné :D Řekla bych, že Jace je tahounem celé knížky. Po dějové stránce to bylo pěkné, samá akce a pořád se něco dělo (kromě úplného začátku), ovšem na můj vkus tam bylo až příliš mnoho fantasy prvků - upíři, vlkodlaci, čarodějové, démoni, lovci stínů, runy, kouzelný hůlky, portály... Místy to bylo až moc přehnané a tak nějak naplácané všechno dohromady. Kdyby to šlo, dám 3,5 hvězdiček. Do druhého dílu se ale určitě pustím :)
Daleko lepší než film! Samozřejmě jako většina knížek, které jsou předlohou filmům. Moc krásná knížka a úžasně se čte, a ty trapné momenty hlavních hrdinů...to zbožňuji :)
Dlouho jsem se nesetkala s fantasy, které by mě takhle chytlo a pustilo až na samotném konci. Příběh se liší od ostatních fantasy alespoň v tom, že hlavní pole působnosti dostali lovci démonů nebo-li lovci stínů a samozřejmě nechybí vlkodlaci upíři a čarodějové. Což v dnešním světě upírů-vlkodlaků je docela ojedinělé, takže to je velké plus. Dalším plusem jsou skvělé postavy jako například Jace či Clary. Teď budu znít jako totální puberťák, ale tomuhle mladému párečku prostě musíte fandit. Takže po dlouhých letech se ze mě stal puberťák, ale upřímně si to užívám a těším se, kdy tomuhle páru bude konečně nakloněn osud.
Je to hrozně čtivé, žádná nuda, navíc nový svět lovců a jak už jsem zmiňovala řada skvělých postav.
Nemusím snad dodávat, že se okamžitě vrhám na druhý díl, vlastně se tak už stalo.
Nejlepší young-adults série vůbec! Vztah mezi Jacem a Clary je nádherný a já věřím, že se to celé nějak vysvětlí a oni budou spolu. Ostatní young-adults série jsou většinou založeny na řešení milostných vztahů dospívajících a fantasy nebo kterýkoli jiný příběh odsouvají do pozadí. Tady je to jiné, promyšlenější. Není to jeden příběh roztahaný do více dílů, jak velí dnešní trend kvůli penězům, ale více úžasných a dechberoucích příběhů v jednom.
Námětově vidím určité podobnosti s Potterem, nikoliv však totožnosti. Hrdince je šestnáct, což je asi momentálně oblíbený spisovatelský věk (viz. Hungergames a Divergence), ale kniha nedosahuje úrovně ani jedné ze zmiňovaných knih. To ovšem neznamená, že další díly nemohou být lepší.
Moc krásná kniha. Viděla jsem film, ale kniha je samozřejmě lepší :) už se těším na další díly.
Poprvé v živote říkam, že film byl lepší, a to jsem ho vypla az skoro u konce (knihu jsem zavřela tak kolem pulky) říct že jsem od celého příběhu čekala více ale nemůžu. Už od recenzí jsem tušila ze půjde o hloupost.
zfilmováno nadpřirozené bytosti andělé démoni pro mládež lovci stínů pro dospívající mládež (young adult) zfilmováno – TV seriál
2013 | Město z kostí |
2015 | Město nebeského ohně |